Prof.Dr. Fuat Köprülü ve A.B.D.'li Çevirmeni Gary Leiser

Sosyoloji, Türk edebiyatı tarihi, siyasi, içtimai, iktisadi ve medeni tarih, Türk dili tetkikleri sahasında, Türk folkloru ve bunun diğer ilmi dallarında, modern Türk ilmi düşüncesinin ilk çığır açan ve yol gösteren Fuat Köprülünün son 10-15 yıl içerisinde Türk Tarihi ve Türk Kültür Tarihi ile ilgili beş önemli eseri Dr. Gary Leiser tarafından A.B.D.'de İngilizce'ye çevrilmiştir. Gary Leiser ile kısa bir süre önce temasımızda ise Robert Dankoff la birlikte Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar'ı İngilizce'ye çevirdiklerini ve Londra'da bulunan "Routledge" basımevi tarafından eserin 2005 yılında yayımlanacağını bildirmiştir. Bu vesile ile burada kısaca Fuat Köprülü'nün Türk tarihi ve kültürü için ne denli önemli bir bilim adamı olduğuna bir kez daha dikkat çekmek istedik. Onun bütün hayatı ve bütün ilmi faaliyeti Türkiye Cumhuriyeti'nin hayatına, ayrılmaz bir şekilde bağlıdır. Son yıllarda özellikle yurt dışında da eserlerine yoğun bir ilgi gösterilmesi de dikkat çekici bir durumdur. Uzun yıllar ülkemizde yaşamış olan tarihçi Dr. Gary Leiser'i ve Köprülü çevirilerini Türk yayın dünyasına ve okurlarına tanıtmaya çalıştık.
Anahtar Kelimeler:

tarih

Prof. Ph. Fuat Köprülü and Him Transtator's Ph. Gary Leiser From USA

Mehmet Fuat Köprülü was one of the most outstanding Turkish scholar and intellectual of the twentieth century. His pioneering work on the history of Turkish literature and Turkish history has had a profound effect on the study of those disciplines in Turkey. In recent years Köprülü's five books has been translations by Gary Leiser to English and public in USA. Recently we have contacted Gary Leiser to get more in information about his interest to Köprülü; and we learned that they translated together with Dankoff his masterpiece Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar and that their translation will be publish in 2005 by Routledge in London.
Keywords:

history,

___

Trans, from Turkish, Köprülü's Origins of The Ottoman Empire, (Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu) SUNY Pr.,. 1992, XII+140 sf. (Ek Kaynak ve İndeks ilaveli)

Trans, from Turkish, Köprülü's Origins of The Ottoman Empire, (Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu) SUNY Pr., 1992, XII+140 sf. (Ek Kaynak ve İndeks ilaveli)

Trans. from Turkish, Körülü's Islam in Anatolia After The Turkish Invasion (Prolegomena), (Anadolu'da İslamiyet), Univ. of Utah Pr., 1993, XII+140 sf. (Ek Kaynak ve İndeks ilaveli).

Trans from Turkish, Köprülü's Some Observations on The Influence of Byzantine Institutions on Ottoman Institutions, (Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri), TTK., Pr., Ankara, 1999.

Trans ed. of Fuad Köprülü's Early Mystics in Turkish Literarure (with Robert Dankoff).

Trans, from Turkish, Köprülü's "Turkish Civilization in Anatolia in The Seljuk Period," Mesogeios, 2000, p. 39-82.

Trans, from Turkish, Köprülü's "Notes on the History of the Beyliks of Anatolia," Mésogeios, 2001, P. 165-200.