GEORG JELLINEK: İNSAN VE YURTTAŞ HAKLARI BİLDİRGESI ÜZERİNE: MODERN ANAYASA TARİHİNE BİR KATKI

İnsan hakları konusunda yapılan ana ayırımlardan biri, temsil ettikleri özleregöre onların negatif ve pozitif olarak sınıflanmasıdır. Negatif haklar devletinhiçbir biçimde sınırlayamayacağı ve kısıtlanamaz haklardır. Bu haklar, doğuş-tan gelir. Bunlar, düşünce ve vicdan özgürlüğü gibi haklardır. Pozitif haklar ise,devlet veya otoritenin belli imkan ve teşvikler sağlamasıyla gerçekleştirilebi-lirler. Bu hakların örneği, eğitim ve sağlıktır. Bu çalışmada, bu iki hak türünün“Fransız Vatandaşlık Bildirgesi”ne olan etkileri ele alınmıştır. Bu ele alış, GeorgJellinek’in “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi Üzerine: Modern Anayasa Ta-rihine Bir Katkı” adlı çalışması dolayımıyla yapılmıştır. Jelinek’in metni, “gü-nümüz dünyasında seçmen tercihleri doğrultusunda pozitif hakların artırılmasıamacıyla negatif hakların azaltılmasının uygun olup olmayacağı” konusundakitartışmalara da ışık tutacak nitelikte olması bakımından biçim ve içerik olarakönemli bir örnektir.

GEORG JELLINEK: A CONTRIBUTION TO THE HISTORY OF THE MODERN CONSTITUTION

One of the main differences about human rights is that they are classified as negative and positive according to what they represent. The state has no right to limit or restrict negative rights in any way. These rights, such as freedom of thought and conscious, come from birth. On the other hand, positive rights are rights that can be realized by the state or authoritarian with certain possibilities and incentives. Examples of these rights are education and health. In this study, the effects of these two rights groups on the “French Citizenship Declaration” are addressed. This has been done through Georg Jellinek’s “Declaration of Human and Citizenship: A Contribution to the History of the Modern Constitution.” Jellinex’s text proves to be prominent in the literature both in content and from because it has the quality to light the way for the debate on whether “it would be appropriate to reduce negative rights in order to increase positive rights in line with voter preferences in today’s world.”

___

Hirschl, Ran; “Negative” Rights vs. “Positive” Entitlements: A Comparative Study of Judici- cal Interpretations of Rights in an Emerging Neo-Liberal Economic Order. Human Rights Quarterly, 2000, 22.4: 1060-1098.

Jellinek, George; İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi Üzerine: Modern Anayasa Tarihine Bir Katkı, çevirenler: Rezzan İtişgen Dülger, Muzaffer Dülger, Pinhan Yayıncılık, İstanbul, 2017.

Locke, J.; Hükümet Üzerine Birinci İnceleme, çev.: Fahri Bakırcı, Kırlangıç Yayınevi, Ankara, 2007.

Locke, J.; Hükümet Üzerine İkinci İnceleme, çev. Fahri Bakırcı, Babil Yayıncılık, Ankara, 2004.

Rancière, Jacques; Democracy, republic, representation. Constellations, 2006, 13.3: 297-307.

Rousseau, J. J.; Toplum Sözleşmesi, çev.: Vedat Günyol, İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2013.

Routledge Handbook of International Human Rights Law, ed. S. Sheeran and Sir Nigel Rod- ley, Roudledge, 2013.