ANTİK ROMA TOPLUMUNDA KADIN VE EĞİTİMİ

Bu çalışma antik Roma’da kadının toplumdaki yeri ve bu bağlamda eğitiminikonu almaktadır. Kaynak analizi yöntemiyle ele alınan çalışmanın amacı pek çokmodern toplumuna etkisi bilinen antik Roma’nın kadına bakış açısını yansıtmakve kadının eğitimine verilen önemin aynı zamanda o toplumun genel yapısına dairpek çok izi de barındırdığını Antik Dönem’den bir örnekle göstermektir. Çalış-manın belkemiğini antik kaynaklar oluşturmaktadır ve bunlara dayanılarak eldeedilen bilgiler modern kaynaklarla karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Roma başlan-gıçtan itibaren toplumsal kimliklerin inşa sürecinde kadını zayıf, iradesiz, korkakve tehlikeli bir varlık olarak görmüştür. Bu bağlamda erkeklerle eşit eğitim hakkı-na sahip olamayan ve ailesinin statüsü gereği diğer hemcinslerine göre iyi eğitimalmış olan kadınlar dahi toplumdaki, kendilerine dayatılan ikincil rolü benimsemişgörünmektedirler. Günümüz toplumlarında kadının yeri ve eğitimine ilişkin sorun-ların kökenini antik Roma uygarlığında izlemenin mümkün olduğu bu çalışma-da açıkça ortaya konulmuştur. Bu bağlamda çalışmanın kadın ve kadının eğitimiaraştırmalarına katkı sağlayacağı ve bu konudaki çalışmalara tarihî çerçevedengeniş bir perspektifle bakmanın yolunu açacağı düşünülmektedir.

WOMEN AND THEIR EDUCATION IN THE SOCIETY OF ANCIENT ROME

This study deals with the place of women and their education in ancient Rome. The aim of the study, which is studied by the method of resource analysis, is to reflect the perspective of ancient Rome, which is well known to many modern societies, and to illustrate with an example from ancient period that the importance given to the education of women also has many traces of the general structure of that society. The backbone of the work constitutes ancient sources and the information obtained from these texts, and they are interpreted in comparison with modern sources. From the beginning of Rome; in the process of building social identities, women were seen as weak, irrational, coward and dangerous beings. In this context, women who do not have the right to equal education with men and even those who have received good education compared to other females due to the status of their family appear to have adopted the secondary role imposed on them in society. It is clearly demonstrated in this study that the origin of the problems of women’s place and education in contemporary societies can be traced in ancient Rome civilization. In this context, it is thought that the work will contribute to the research of women and will open the way to see the works in this broad perspective of the historical framework.

___

Appianus; Bellum Civile, kullanılan metin ve çeviri: The Civil Wars, trans.: J. Carter. Penguin Classics, Londra, 1996.

Auelius Gellius; Noctes Atticae, kullanılan metin ve çeviri: The Attic Nights of Aulus Gellius, trans. by John C. Rolfe, Cambridge, 1927.

Barrow, Reginald. H.; Romalılar, çev. E. Gürol, İstanbul: İz Yayıncılık, 2006.

Bauman, R.A.; Women and Politics in Ancient Rome, New York, 1994.

Bradley, K.R.; Wet-nursing at Rome: A Study in Social Relations. The Family in Ancient Rome: New Perspectives, New York, 1986.

Bonner, Stanley F.; Education in Ancient Rome, Cambridge, 1986.

Cicero. Epistulae ad Atticum, kullanılan metin ve çeviri: Letters to Atticus, trans. E.O. Wins- tedt. Loeb Classical Library, Cambridge, 1964.

Cicero.; Brutus (Brutus-Orator), kullanılan metin ve çeviri: Brutus, trans. G. L. Hendrickson, H. M. Hubbell. Loeb Classical Library, Cambridge, 1939.

Cicero. Epistulae ad Atticum; Laelius de Amicitia, kullanılan metin ve çeviri: Laelius on Friendship, trans by W.A. Falconer, Loeb Classical Library, Cambridge, 1923.

Cicero.; pro L. Murena, kullanılan metin ve çeviri: The Orations of Marcus Tullius Cicero, trans. by. C.D. Yonge, B.A. Londra, 1856. (Çevrimiçi: http://www.thelatinlibrary.com/cato/cato. frag.html)

Cicero.; De Legibus, kullanılan metin ve çeviri: C. van Galen; Women and Citizenship in the Late Roman Republic and the Early Empire, Nijmegen, 2016.

Darga, Muhibbe; Anadolu’da Kadın, İstanbul, 2011.

Deighton, Hilary J.; Eski Roma Yaşantısında Bir Gün, çev. H. K. Ersoy, İstanbul: Homer, 1986.

Dig. (Digesta) = Th. Mommsen- P. Krueger (edd.). Corpus Iuris Civilis, 1: Institutiones, Di- gesta, Berolini, 1922.

Dionysios Halikarnasseus; Rhomaike arkhaiologia, kullanılan metin ve çeviri: The Roman Antiquities of Dionysius of Halicarnassus, trans by. E. Cary, Cambridge, 1937.

Demiriş, Bedia; “Romalı Kadın Şair Sulpicia ve Elegialarının Toplumsal İçeriği”, Litera, 189- 199, 2014.

Dürüşken, Çiğdem; Quintilianus’ta Çocuk ve Yetişkin Eğitimi ve Günümüzle Bağlantıları, ya- yımlanmamış doktora tezi, 1990.

Gaius, Institutiones, kullanılan metin ve çeviri: Institutes of Roman Law by Gaius, trans. by E. Poste, Toronto, 1904.

Gardner, Jane F.;. Women in Roman Law and Society, Londra, 1995.