Izdırabın şmgesi: Göstermenin Zorunluluğu ile Gizlemenin Zorluğu Arasında *

Bu makalede ızdırabı gösteren imgeler üzerine düğünmenin yollarına iliğkin bir çerçeve çizilmeye çalığılmığtır. Izdırap fotoğraflarına iliğkin yapılan tartığmalarda bir tarafta fotoğrafın basitçe bilinç yükseltmek ve toplumsal değiğim yaratmak için bir araç olarak kullanılabileceği iddiası bulunurken diğer tarafta izleyicinin bu tür fotoğraflarla çok sık karğılağmasının duyarsızlağmaya neden olabileceği görüğü yer almaktadır. Her iki iddia da fotoğrafın izleyici üzerindeki etkisi hakkında varsayımda bulunmakta ve bu etkiye ağırı bir güç atfetmektedir. Özellikle savağ dönemlerinde hükümetler de fotoğraflara benzer bir güç atfetmekte ve bu tür fotoğrafların savağ karğıtı bir kamuoyu oluğturacağı endiğesiyle onları denetlemeye çalığmaktadır. Bu denetim son yılarda özellikle havuz sistemi ve iliğtirilmiğ gazetecilik yoluyla yapılmaktadır. Medyanın da bu dönemlerde geliğtirdiği çeğitli yöntemlerle, çoğu zaman hükümetle iğbirliği içinde bu görüntüleri denetlemeye çalığtığı gözlenmektedir. Medya, kriz dönemlerinde izleyici beğenisini gerekçe göstererek, kendi içinde belirlediği standartlar yoluyla ya da çeğitli kuruluğlar aracılığıyla ğiddet temsillerini düzenlemektedir. Middet fotoğraflarının iktidar konumunda olanlar tarafından insanlık onurunu ayaklar altına almanın, politik olarak sindirme çabasının bir aracı olarak kullanımı da söz konusudur. Bu fotoğraflar diğerlerinden farklı olarak profesyonel fotoğrafçılar tarafından değil, eylemi uygulayanlar ya da askerler tarafından çekilmiğtir. Bunlar, zaman içinde bağka bir anlama bürünerek ğiddeti kınamanın bir aracına dönüğebilmektedir. Bu çalığmada imgenin izleyici üzerinde belirli bir etkisi olduğu kabul edilmekle birlikte bu etkinin tek ve önceden kestirilebilir bir etki olmadığı; ızdırap imgelerinin anlamının tarihsel-toplumsal bağlam ile çerçeveleme değiğtiği zaman değiğeceği, tarihsel ve güncel örnekler irdelenerek ortaya konulmaktadır.

Images of Suffering: Between the Obligation to Display and the Difficulty of Concealing*

This study reviews major arguments about the images of suffering and suggests an analytical framework for dealing with these images. There are two major contradictory claims on these images. The first one argues that images of suffering could be used as a tool for creating social change. In contrast, the second argument suggests that overexposure to these images may result in with the desensitization of the viewers. Both claims suggest that audience response is predictable and attributes an untruly great power of impact of these images on viewers. In times of conflict and war governments attribute a similar power to images to create an anti-war sentiment in public and therefore collaborate with the press to control images especially during wartime. The governments use "pool system" and embedding system to exert more control over news. Furthermore media use formal or informal standarts and viewer's taste as a pretext to regulate photographic representation of violence. Morover images of atrocity could be used as a tool for trampling human dignity and also for political intimidation by the ruling power. These photographs are taken not by the professionals, but the soldiers or the people who commit violent acts. But they can be used as a means of criticizing the violence in another sociohistorical context. To conclude, the meaning of these images is not steady, possible meanings that an image would attribute will always depend on framing and the sociohistorical context. Although images have a particular impact on viewers, this impact cannot be anticipated in advance and the meaning of these images is not steady. Possible meanings that a photographic image would attribute will always depend on framing and the socio-historical context. This study will highlight this framing and contex by focusing on some key examples.

___

  • Kaynakça Kaynakça Kaynakça
  • Allan, Stuart (2011). "Documenting War, Visualising Peace: Towards Peace Photography." Expanding Peace Journalism: Comparative and Critical Approaches. Ibrahim Seaga Shaw, Jake Lynch ve Robert A. Hackett (der.) içinde. Sydney: Sydney University Press. 147-167.
  • Amelunxen, Hubertus von (1998). "The Century's Memorial: Photography and the recording of history." A New History of Photography. Michel Frizot (der.) içinde. ştalya: Könemann. 130-148.
  • Burke, Peter (2003). Afişten Heykele, Minyatürden FotoŞrafa Tarihin Görgü Tanıkları. Çev., Zeynep Yelçe. şstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Butler, Judith (2005). Kırılgan Hayat: Yasın ve Middetin Gücü. Çev., Başak Ertür. şstanbul: Metis.
  • Butler, Judith (2015). Savaş Tertipleri-Hangi Hayatların Yası Tutulur?. Çev., Meyda Öztürk. şstanbul: YKY.
  • Campbell, David (2004). "Horrific Blindness: Images of Death in Contemporary Media." Journal for Cultural Research. 8(1): 55-74.
  • Campbell, David (2012). "The Myth of Compassion Fatigue." https://www.david-campbell.org/wp-content/documents/DC_Myth_of_ Compassion_Fatigue_Feb_2012.pdf. Erişim Tarihi: 2.08.2015.
  • Chouliaraki, Lilie (2006). The Spectatorship of Suffering. Londra: Sage.
  • Chouliaraki, Lilie (2008). "Distant Suffering in the Media." Inaugural Public Lecture, 27 February 2008, LSE http://www.lse.ac.uk/media@lse/study/pdf/ChouliarakiLSEPublicLectureDista ntSuffering.pdf. Erişim Tarihi: 28.09.2015.
  • Chouliaraki, Lilie (2015). "Afterword: The dialectics of mediation in 'distant suffering studies'." The International Communication Gazette. 0 (0): 1-7.
  • Freund, Gisele (2007). FotoŞraf ve Toplum. Çev., Mule Demirkol. şstanbul: Sel.
  • Grundberg, Andy (2005). "Point and Shoot: How the Abu Ghraib images redefine photography." American Scholar. 74 (1): 105-108.
  • Günay, Gülçin (2007). Birinci Körfez Savaşı, Irak Savaşı ve DeŞişen Gazetecilik. şstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Anabilim Dalı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • KeçelioŞlu-Zorcu, Gül (2007). "Hürriyet'in Irak Savaşı'ndaki Tarafların Orduları Hakkındaki Görsel Sunumu." I letis
  • im Kuram ve Aras tırma Dergisi . 25: 43-56.
  • Kellner, Douglas (1987). "Ernst Friedrich's Pacifistic Anarchism." Introduction to War Against War. Seattle: The Real Comet Press. 9-18. https://pages.gseis.ucla.edu/faculty/kellner/Illumina%20Folder/kell20.htm Erişim Tarihi: 27.09.2015.
  • Linfield, Susie (2013). Acımasız Aydınlık: FotoŞraf ve Politik Middet. Çev., M. Emir Uslu. şstanbul: Espas.
  • Rancière, Jacques (2010). Özgürleşen Seyirci. Çev., E. Burak Maman. şstanbul: Metis.
  • Sontag, Susan (2002). "Ernst Friedrich, War Against War (1924)." The New Yorker, Dec. 9, 2002. http://thecharnelhouse.org/2014/07/10/ernst-friedrich- war-against-war-1924/. Erişim Tarihi: 27.09.2015.
  • Sontag, Susan (2004). Başkalarının Acısına Bakmak. Çev., Osman Akınhay. şstanbul: Agora.
  • Sontag, Susan (2010). FotoŞraf Üzerine. Çev., Osman Akınhay. şstanbul: Agora.