KORONAVİRÜS SALGINININ BELEDİYE HİZMETLERİNE ETKİSİ:TRABZON ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı, COVİD-19 sürecinde genelde merkezi ve yerel yönetimlerde, özelde ise Trabzon’da belediyehizmetlerinin sunumunda meydana gelen değişimleri incelemektir. Literatürde salgınlar, dünya tarihindeyönetim ve yaşam değişikliklerine yol açan, geniş çaplı sağlık olayları olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’deyönetim, merkezden ve yerinden yönetim olarak düzenlenmiştir. Yerinden yönetimin bir parçası olanbelediyelerin sunduğu hizmetlerin, koronavirüs salgınından etkilenmesi de doğaldır. Bu bağlamda salgınsürecinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanları / yetkilileri ile yarı yapılandırılmış mülakattekniği ile görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca görüşme yapılan yetkililerin görevli oldukları belediye sınırları içindekiçeşitli meslek sahipleri ile anket yapılarak, mülakat sonucu elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Sonuçtakoronavirüs salgınının, belediye hizmetlerinin sunumunda, halkın yaşam biçiminde bir takım değişikliklere yolaçtığı tespit edilmiştir. Mülakat ve anket tekniğinin kullanıldığı karma yöntemle elde edilen bulguların, literatürekatkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

THE IMPACT OF THE CORONAVIRUS OUTBREAK ON MUNICIPAL SERVICES: THE CASE OF TRABZON

The aim of this study is to examine the changes that have taken place in central and local governments both ingeneral and in the provision of municipal services during COVID 19, with a particular focus on Trabzon, Turkey.According to the literature, outbreaks constitute large-scale health events that lead to changes in managementand life on a historical scale. Turkey’s administrative system features both centralized and decentralizedmanagement. It is only natural that the services provided by municipalities – which are part of decentralization – are also affected by the coronavirus epidemic. In this context, the researchers of this study both interviewed andsurveyed those working for the Municipality of Trabzon, including district mayors, officials, and various other civilservants, and then compared and contrasted the data they extracted from that. What they found was thatcoronavirus epidemic has indeed sparked number of changes in how the city/province delivers municipal services,as well as changes in how Trabzonites lead their lives. It is anticipated that the findings from this study and theinnovative use of a hybrid interview-survey method will contribute to the literature.

___

  • ACAR, M., (2020). “Korona Sonrası Dünya: Ekonomik, Sosyal ve Akademik Hayatta Ne Değişecek, Ne Değişmeyecek?”. Küresel Salgının Anatomisi: İnsan ve Toplumun Geleceği. Ankara: TÜBA–Türkiye Bilimler Akademisi: 289-292.
  • AKGÜN, B. - M. ÇELIK (2020). “Yeni Normal Dönemde Küresel Yönetişim: Uluslararası Kurumların Geleceği”. Küresel Salgının Anatomisi: İnsan ve Toplumun Geleceği. Ankara: TÜBA – Türkiye Bilimler Akademisi: 369-375.
  • ARSLAN, İ. - Y. S. KARAGÜL (2020). “Küresel Bir Tehdit (COVID-19 Salgını) ve Değişime Yolculuk”. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 10: 1-36.
  • BALCI, A. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Pegem A Yayınevi.
  • BAYHAN, V. (2020). “Küresel Salgının Sosyolojisi ve Yeni Normal Dönemde Paradigma Dönüşümü”. Küresel Salgının Anatomisi: İnsan ve Toplumun Geleceği. Ankara: TÜBA – Türkiye Bilimler Akademisi: 815-836.
  • BUZGAN, T. - Ö. GÜNER (2020). “Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemilerdeki Etkinliği ve Post-Pandemik Dönemdeki Geleceği”. Küresel Salgının Anatomisi: İnsan ve Toplumun Geleceği. Ankara: TÜBA – Türkiye Bilimler Akademisi: 141-143.
  • CALAP, A. (2021). “Koronavirüs Salgının Rekabetçi Büyük Güçler Arasındaki İlişkilere Etkisi”. Turkish Studies - Economy XVI/1: 105-139.
  • GÜLÇİÇEK, C. (2021). Koronavirüs Salgınının Küresel Güvenlik ve Yönetişim Üzerindeki Etkileri. İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • KARA, H. Z. - F. ALSANCAK (2020). “Koronavirüs Pandemisinde Toplumun Yaşlı ve Engellilere Yönelik Düşünceleri Üzerine Bir Araştırma”. Pearson Journal of Social Sciences & Humanities. V/8: 133-143.
  • TONGAR, H. K. (2020). Pandemi Sürecindeki Annelerin İyimserlik - Kötümserlik Düzeyleri ile Çocuklarının Kaygı Seviyeleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: 'Türkiye Covid-19 Örneği”. İstanbul: Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Türkiye Bilimler Akademisi (2020). Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporu. Ankara: TÜBA.
  • DSÖ (2020). Timeline: WHO's COVID-19 response. Erişim Tarihi: 15.03.2021. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/interactivetimeline
  • 8 belediye başkanı AK Parti'ye geçti (2020.08.13). Erişim Tarihi: 01.03.2021. https://www.habervakti.com/gundem/8- belediye-baskani-ak- parti-ye-gectih119553.html
  • Yüksek Seçim Sonucu (2019). Erişim Tarihi: 01.03.2021. https://sonuc.ysk.gov.tr/sorgu.