93 HARBİ’NDE MACARLARIN OSMANLI DEVLETİ’NE DESTEĞİ

Osmanlı Devleti ile Macaristan arasındaki ilişkilerin temeli oldukça eskidir. Hun döneminden gelen tarihi akrabalık bağlarının yanı sıra özellikle XIX. yüzyılda karşı karşıya kaldıkları Rus tehdidi ile iki devlet arasındaki ilişkiler daha ileri düzeye ulaşmıştır. Rusya’nın izlediği yayılmacı tutumu her iki ülke için de tehdit oluşturmuştur. Nitekim Macar Özgürlük Savaşı, Rusların müdahalesiyle başarısızlığa uğramış ve özgürlük mücadelesine katılanlar Osmanlı ülkesine sığınmıştır. Osmanlı’nın misafirperverliği Macar-Türk dostluğunu pekiştirmiştir. Aynı şekilde Macarlar da 93 Harbinde zor durumdaki Osmanlı’ya maddi-manevi her türlü desteği vermeye çalışmıştır. Devletin bu zor döneminde Macaristan’ın sağladığı desteğin önemi büyüktür. Çünkü XIX. yüzyılda birçok kez Rusya ile savaşan Osmanlı Devleti, askeri, ekonomik ve idari açıdan zor duruma düşmüştü. Macarlar, yaralı Osmanlı askeri için sargı bezleri, tiftik ve benzeri kumaştan elde edilen tedavi malzemeleri göndermiş, aynı zamanda halkın para yardımında bulunduğu, dönemin yazışmalarına yansımıştır. Ayrıca Avrupa kamuoyunu bilgilendirmek adına çeşitli ülkelerde nümayişler düzenlemişlerdir. Maddi yardımların yanında Osmanlı askeri ve komutanları için şiirler, şarkılar bestelemişler ve ordunun motivasyonunu canlı tutmaya çalışmışlardır. Doğrudan yardımda bulunma imkânı olmayan Macarlar, Osmanlı Devleti’nde askerlik görevi üstlenmeyi dahi teklif etmişlerdir. Bütün bu yardımlaşma ve yakınlaşma, ortak gelecek inşasında (Turan) büyük önem taşımıştır.

___

  • ARMAOĞLU, F. (2010). 19. Yüzyıl Siyasî Tarihi. İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • AYDIN, M. (2005). Bosna-Hersek Ayaklanması (1875)'nda Panslavizmin Etkisi ve Sırbistan ve Karadağ'ın Rolü. Belleten. LXIX: 913-936.
  • ÇABUK, M. - A. KARTAL (2019). “93 Harbi’nde Hindistan Müslümanlarının Osmanlı Devleti’ne Yardımları”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. XVI/2: 554-575.
  • ÇİFTÇİOĞLU, F. - E. VEREŠOVÁ (2021). “I. Dünya Savaşı Sırasında Türk-Macar Yakınlaşması: Nezaket Örnekleri”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 68: 310-325.
  • ÇOLAK, M. - M. SEZGİN TOPAL (2016). “Macar Gençlik Heyetinin İstanbul Ziyareti (1877)”. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi Journal of Modern Turkish History Studies. XVI/33: 5-24.
  • ÇOLAK, M. (2000). “Atatürk Döneminde Kültürel, Siyasi ve Ekonomik Bakımdan Türk- Macar İlişkileri (1919-1938)”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. I/2: 61-72.
  • ÇOLAK, M. (2010). “Atatürk, Macarlar ve Türk Tarih Tezi”. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 27: 371-402.