Bir buzağıda üçlü malformasyon: Atrezia ani, rektouretral fistül ve pygomelia

Bu makalede, atrezia ani, rektouretral fistül ve pelvik ekstremitelerin her birinin çift olarak şekillendiği (pygomelia) 1 günlük, Montafon ırkı erkek bir buzağıdaki bulgular değerlendirilmiştir. Olgunun 1 gün önce sezaryen ile dünyaya geldiği ve ilk gebeliği olan annenin operasyondan sonra öldüğü öğrenildi. Klinik muayenede anüsün kapalı olduğu ve rektumla bağlantılı uretral bir defektten mekonyum geldiği saptandı. Bununla birilkte, normal gelişen her iki arka bacağın medialinde iki ayrı bacağın şekillendiği belirlendi, inguinal bölgede simetrik olarak asılı bulunan her iki bacağın da hayvan yürütüldüğünde yürüyüşe katkıda bulunmaksızın gelişi güzel sallandığı görüldü. Radyolojik kontrolde, normal pelvisin yanında ayrı bir pelvik oluşumun varlığı ve fazla bacakların coxo-femoral eklemlerle bu yapıya bağlandığı görüldü. Spinal anestezi altında gerçekleştirilen operasyonla öncelikle kapalı olan anüste açıklık oluşturularak rektumun uretra ile olan bağlantısı kapatıldı. Bunu izleyerek fazla pelvik ekstremiteler ampute edilerek uzaklaştırıldı. Gerekli medikal desteğe rağmen operasyonun bitiminden bir süre sonra hayvan öldü. Kas-iskelet, üriner ve gastrointestinal sistemi kapsayan çoklu bir malformasyon şekillenen bu olgu, ilginç bir anomali olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

fistül, bozuk oluşum, atrezi, buzağı

Triple malformation in a calf: Atresia ani, rectourethral fistula and pygomelia

In this article, atresia ani, rectourethral fistula and pygomelia (existed in both sites of pelvic extremites) were evaluated in one day old male Brown Swiss calf. This calf was delivered via cesserian section and dam of the calf was first calf heifer and it died following operation. At clinical examination, anus was closed, and meconium was present at urethra via rectal fistula. In addition to this, further developed two legs located median part of the both hind legs were also seen. Two legs simmetrically hanged in inguinal area were not functioning and it was randomly swinging. Radiological examination revealed an extra pelvical formation next to the normal pelvis and these extra formed legs were attached to the this structure with coxo-femoral articulations.Under spinal anesthesia, connection between rectum and urethra closed with sutures. Afterwards, abnormal extra pelvic extremites were amputed. Despite medical support, calf was died following operation. This malformation including musculo-skeletal, urinary and gastrointestinal systems was though to be an interesting case.

___

  • Kim CS, Yeon SC, Cho GH, Lee JH, Cho MC, Won CG, Kim JG, Lee SR: Polymelia with two extra forelimbs at right scapular region in male Korean Native calf. J Vet Med Sci, 63(10): 1161-1164. 1Hirsbrunner G, Keller CH, Dolf G: Polymelia in a Holstein Friesian calf. Schweiz Arch Tierheilkd, 144(6): 289-291,2002.
  • Johnston A: Polymelia in a Hereford-cross calf. Vet Rec, 116(22): 55-6, 1985.
  • Rahman MM, Khan MSI, Biswas D, Sutradhar BC, Saifuddin AKM: Pygomelia or supernumerary limbs in a crossbred calf. / Vet Sci, 7(3): 303-305, 2006.
  • Leipold HW, Hiraga T, Dennis SM: Congenital defects of the bovine musculoskeletal system and joints. Vet Clin North Am: Food Anim Pract, 9, 93-104, 1993.
  • Oğurtan Z, Alkan F, Koç Y: Ruminantlarda konjenital anomaliler. Türk Vet Hek Der Derg, 9(4): 24-28, 1997.
  • Singh P, Sharma K, Singh S, Bhel SM, Chandna IS: Polymelia with atresia ani in a calf. Indian J Vet Surg, 10,62-65,1989. .
  • Hossain MA, Sen MM, Rahman MA: Teratology- new born calf with a supernumerary limb and atresia ani. Vet Med Review, 2,178-179, 1980.
  • Behrens C, Kuczka A, Grunert E: An unusual combination of different organ and skeletal abnormalities in a black and white calf. Tierrarztl Prax, 21(3): 185-187,1993.
  • Özaydın İ, Kılıç E, Okumuş Z, Cihan M: 1992-1995 yıllan arasında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniği'ne getirilen buzağılardaki doğmasal anomali olguları. Vet Cer Derg, 1(2): 22-25, 1995.
  • Aydın M, Özdemir D: Kuzuda rastlanan monocephalien olgusu. Fırat Üniv Sağlık Bil Derg, 18(2): 123-126, 2004.
  • Dennis SM: Congenital Abnormalities. Vet Clin North Am: Food Anim Pract, 9(1): 1-163,1993.