Yabanci dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilere, terim ve kalıplaşmış ifadelerin öğretiminde göreve dayalı dil öğrenme yönteminin kullanımı ve örnek etkinlik tasarımı

İnsanlar farklı dillerle ve kültürle karşılaştıkları ilk anlardan beri, o dili ve kültürü öğrenme arzusundadır. Günümüz modern toplumlarında bu arzu gereklilik hâline dönüşmüştür. Bu gereklilik neticesinde arz talep dengesi değişmiş ve dünya nüfusuna paralel olarak dil öğrenme ve yeni kültürlerle tanışma artmıştır. Bu durum da dil öğretiminin ve öğreniminin bilimsel bir disiplin hâlinde gerçekleştirilmesini zorunlu kılmıştır. Dil öğretim ve öğrenim sürecinde birçok farklı yöntem ortaya çıkmış ve bilimsel veriler çerçevesinde şekillenmiştir. Bu yöntemlerden biri de göreve dayalı dil öğretim yöntemidir. Göreve dayalı dil öğretim yöntemi 20. yy.ın son çeyreğinde ortaya çıkmıştır ve günümüzde yaygın olarak dil öğretim süreçlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, C1 seviyesindeki yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilere göreve dayalı dil öğretim yönteminin dil öğretim tasarımına göre oluşturulmuş görev merkezli etkinliklerle terim ve kalıp ifadeler öğretilmeye çalışılmıştır. Terim ve kalıp ifadeler özellikle C1 seviyesindeki öğrencilerin dilin dört temel becerisinde bağımsız bir kullanıcı olabilmeleri için gereklidir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, göreve dayalı dil öğretim yöntemi hakkında literatür taraması ve genel bilgiler sunulmaktadır. İkinci bölümde ise göreve dayalı dil öğretim yönteminin öğretim tasarımına göre oluşturulmuş yedi örnek etkinlik bulunmaktadır. Bu etkinliklerde terim ve kalıp ifadeler öğrencilere görevler çevresinde öğretilmeye çalışılmıştır.

The use of task-based language teaching method to teach terms and phrases for those learning Turkish as a second language and sample activities

Human beings, since they first met different languages and cultures, have had an urge to learn those languages andcultures. In modern societies, this urge has currently turned into a necessity. As a result of this necessity, thesupply-demand balance has changed and the rate of language learning and acquiring new cultures have increasedparallel to the rising world population. All these developments required the language teaching and learning processto be implemented as a scientific discipline. A plethora of different methods have emerged and shaped on the basisof scientific data. One of these methods is “Task-based Language Teaching (TBLT)”. This method was introducedin the last quarter of 20th century and has still been widely used in language teaching today.In this study, we tried to teach new terms and phrases to C1 level learners learning Turkish as a second languagewith task-centered activities formed in compliance with the principles of task-based language teaching method.Terms and phrases are vital for C1 level learners to be an independent performer of the language in four basicskills of language.Two discrete sections form up this study. In the first section, literature review and general information about taskbasedlanguage teaching method are introduced. In the latter, there are seven sample activities formed with regardto the instructional design of task-based language teaching method. In these activities, we tried to teach terms andphrases through various tasks.

___

  • Altaş, S. (2009). Türkçe dil bilgisi öğretiminin tarihi ve içerik odaklı dil bilgisi öğretimi ile görev odaklı dil bilgisi öğretiminin uygulamalı karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,
  • Arslanyılmaz, A. (2014). Task-based language learning and teaching with technology, İstanbul: Equinox Publishing Ltd.
  • Balsells A. S. (2005). Review: Task-based language learning and teaching, ELT Journal, 59(1), pp. 75-77. doi:10.1093/elt/cci012.
  • Block, D. (2004). Review of rod ellis's task-based language learning and teaching, The Language Learning Journal, 29 (1), pp. 18-22. doi:10.1080/09571730485200051.
  • Büyükkarcı K. (2009). A Critical analysis of task-based learning, Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(1), ss. 313-320.
  • Cebeci, N. (2006). The effectivity of task-based activities on vocabulary competence designed ın accordance wıth the common european framework, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Doğan, C. (2012). Sistematik yabancı dil öğretimi yaklaşımı ve yöntemleri, İstanbul: Ensar Yayınları.
  • Ellis, R. (2003). Task-based language learning and teaching, Oxford, UK: Oxford University Press.
  • Foster, P. (1999). Task-Based learning an pedagogy, ELT Journel, 53:60-70, doi: 10.1093/elt/53.1.69.
  • Fotos, S. & Ellis, R. (1999). ‘Communicating about grammar: A task-based approach’, in R. Ellis
  • (Eds.), Learning a Second Language through Interaction, Amsterdam: John Benjamins Publishing Company.
  • Güneş, H. (2015). Eğitim bilimleri terimleri sözlüğü, İstanbul: Ütopya Yayınları.
  • Göçer, A. (2017). Görev temelli dil öğretim yönteminin Türkçenin ikinci dil olarak öğretiminde kullanımı, özellikleri ve işlevi, International Journal of Language Academy Volume 5/2, pp. 313/328.
  • Koçyiğit, S. (2011). Otantik görev odaklı yapılandırmacı yaklaşımın öğretmen adaylarının başarılarına, derse karşı tutumlarına ve problem çözme becerilerine etkisi (yayımlanmamış doktora tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Murphy, J. (2003). ‘Task-based learning: the interaction between tasks and learners’, ELT Journal, Vol: 57(4), pp. 352-360.
  • Norris, J., M. (2009), Task-based teaching and testing. in: Michael H. Long & Catherine J. Doughty, eds. The handbook of language teaching. Hong Kong: Blackwell Publishing.
  • Nunan, D. (2004). Task based language teaching, Cambridge, UK: Cambridge University Press.
  • Richards, J. C., & Rodgers, T. S., (1986). Approaches and methods in language teaching, Cambridge, UK: Cambridge University Press.
  • Selim, İ. (2015). Görev odaklı dil öğretimi ile arapça dil bilgisi öğretimi (yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Türkçe Sözlük, (haz.: Şükrü Haluk Akalın… [ve başk.]), (2011). -11. bsk.- Ankara: TDK.
  • Tütüniş, B. (1997). Task-based elt syllabus and its impact on acquisition and learning, Dil Dergisi, Sayı: 51, pp. 21-25.
  • Willis, D., & Willis J, (2007). Doing task-based teaching, Oxford, UK: Oxford Universty Press,
  • Willis, J. (1996). A flexible framework for task-based learning ın: J. Willis & D. Willis, eds. challange and change in language teaching, Oxford, UK: MacMillan Publishers Limited.
  • Yaylı, D. (2006). ‘The effects of task-based learning on male and female learners’ proficiency and noticing, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 15(1), 449-468.
  • Yaylı, D. (2004). Göreve dayalı öğrenme yönteminin Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde uygulanması ve bu uygulamaya ilişkin öğrenci görüşleri, (Yayımlanmamış doktora tezi), İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Yorulmaz, M. (2009). Göreve dayalı öğretim yönteminin Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dinleme becerisinde kullanılmasının avantajları, (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Edirne: Trakya üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Journal of Language and Linguistic Studies-Cover
  • ISSN: 1305-578X
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: http://www.jlls.org
Sayıdaki Diğer Makaleler

İkinci dil ediniminin sosyo-eğitimsel modeli’nin Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesi konusunda yeniden değerlendirilmesi

Ergün SERİNDAĞ, Seden ERALDEMİR TUYAN

Ortaokul öğrencilerinin yazma eğilim ve öz yeterliklerinin yazma tutumları üzerindeki etkisi: Bir yapısal eşitlik modellemesi

Nurullah ŞAHİN, Faruk POLATCAN

Yabanci dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilere, terim ve kalıplaşmış ifadelerin öğretiminde göreve dayalı dil öğrenme yönteminin kullanımı ve örnek etkinlik tasarımı

Bahattin ŞİMŞEK, Sıddık BAKİR

Avrupa dil portfolyosu üniversite seviyesinde İngilizce öğrenmeyi teşvik ediyor mu?

İsmail Hakkı MİRİCİ, Burcu ŞENTÜRK

Derlem temelli analiz: Ana dili İngilizce olan ve olmayanların yükseklisans tezlerindeki geçiş belirleyici türleri

Zehra KÖROĞLU

Yabancı dil olarak Türkçe öğretmenlerinin algılanan mesleki gelişim ihtiyaçlarının değerlendirmesi

Nihan Aylin ÜNLÜ, Hüseyin ÖZ

Yabancı dil olarak İngilizce okuma ikilemi: Üstbilişe karşı yeterlilik

Nesrin ÖZTÜRK, Ferah SENAYDIN

İngilizce ve Arnavutça tartışmalı metinlerdeki bağlayıcıların anlamsal ilişkilerinin karşılaştırmalı analizi

Manjola LUBİSHTANİ

Fonetik transkripsiyonun İran EFL öğrencilerinin kelime vurgusu öğrenmelerine etkisi

Mohammad Reza GHORBANİ

Okul öncesi eğitim kurumlarında hikâye kitaplarının kullanım durumlarının incelenmesi

Burcu ÖZDEMİR BECEREN, Atiye ADAK ÖZDEMİR, Filiz HIDIR