A critical analysis of ontological foundations of modern education understanding

Bu çalışma modern eğitim anlayışının temel karakterlerini, onun felsefitemellerini irdeleyerek ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bir eğitim felsefesietkinliği olarak bu çalışma modern eğitimin temel özelliklerini modern düşünce,toplum ve iktidar yapısıyla ilişkilendirmeyi, toplumsal ve politik yapıyı isedüşünce dünyasındaki dönüşümlerle ilişkilendirerek anlamayı amaçlamaktadır.Avrupada ve giderek dünyada modernizmin yerleşme serüveni, ortaçağskolastik düşünceden ve feodal iktidar yapısından kopuşu da göz önündebulundurarak ele alındığında, modern eğitim anlayışının yapısının genel hatlarıda belirginleşmeye başlamaktadır. Bu çerçevede bu çalışmada; modern eğitimanlayışının bir yandan akılcı, bilimsel, laik ama bir yandan da kitlesel, ulusal,ilerlemeci, rekabetçi, tek tipleş tirici ve piyasa güdümlü olma gibi en temelözellikleri, modernist düşünce ve toplum yapısının akılcı, seküler, bilimselci,ilerlemeci, ulus devlet anlayışının ve kapitalizmin iktidarının yerleştiğikarakteristik yapısıyla, felsefi zeminde ilişkilendiriler ek ortaya konulmaya vebununla birlikte modern eğitim anlayışının nasıl bir eğiten- eğitilen ilişkisidoğurmuş olabileceği ele alınmaya çalışıl mıştır. Bu çerçevede özellikleFrankfurt Okulu filozoflarının izinden gidilerek aydınlanmanın ve modernizminbir diyalektiği olduğu, modernizmin insanlık adına olumlu bazı değerleridoğurmakla birlikte totaliter devlet yapılarının ortaya çıkma ve aynı zamandakapitalizmin yerleşme serüvenine işarat ettiği için insanlık adına bir çok hayalkırıklığını da beraberinde getirdiğini söylenebilir. M odern eğitim anlayışınındiyalektiğini kısaca özetlemek gerekirse; modernizmin doğuşundaki tümsancıları kendi üstünde hissederek belirginleşen modern eğitim anlayışı,ontolojik dönüşümün toplumdaki izdüşümlerinin temel özelli kleri ni taşımıştır.Bu bakımdanModern Eğitim Anlayışı ; ortaçağın dine dayalı eğitimine karşı laik , akılcı ve bilimsel olma gibi insanlık açısından temel olumlukarakterleri taşırken, bir yandan da kitlesel , milliyetçi , ilerlemeci , piyasacı , indirgemeci ve tektipleştirici olma gibi insanlık için olumsuzözellikleri de içerisinde barındırarak, varolan olumlu değerlerinin de kapitalistiktidarın kendisini temellendirmek için araçsallaştırıldığı temel diyalektikkarakterine kavuşmuş olmaktadır.

Modern eğitim anlayışının ontolojik temelleri üzerine eleştirel bir çözümleme

The present study aims to assert the basic characteristics of moderneducation understanding by examining its philosophical foundations. As anactivity of education philosophy, this study aims to relate the basiccharacteristics of modern education with modern thought, society, and powerstructure and to understand the social and political structure by relating the sameto the transformations in the world of thought. The outline of the structure of themodern education understanding becomes clear in case the adventure ofestablishment of modernism in Europe and then gradually throughout the worldis examined by taking into consideration also the rupture from the scholasticthought of the middle ages and feudal power structure. Therefore the presentstudy will assert the most basic characteristics of the modern educationunderstanding which on the one hand is rationalist, scientific, secular but alsomassive, national, progressive, competitive, standardizing, and market - orientedon the other. Doing so the modern education understanding will be related onphilosophical grounds to the characteristic structure of the modernist thoughtand society str ucture, which is rationalist, secular, scientific, and progressive,upon which the nation- state and the power of capitalism have been established.Besides it will also be examined what kind of a teachingbeing taughtrelationship the modern education understanding could have inflicted in thescope of the foregoing.

___

  • Adorno, T.W. (2005). Aşkınsallık kavramı üzerine. M ine Haydaroğlu (Trans . ). Cogito, 41, 65 -87.
  • Althusser, L. (1991). İdeoloji ve devletin ideolojik ayg ıtları. V. Alp & M. Özışık (Trans . ). İstanbul: İletişim. Augustine, S. (1950) . The city of god. New York: Random House.
  • Apple, M.W. (2004). Neoliberalizm ve eğitim politikalari üzerine eleştirel yazilar . Fatma Gök et al. (Trans.). Ankara: Egitim Sen.
  • Aquinas, T., (1993). Varlık ve öz üzerine. In B. Çotuksöken, & S. Babür, Ortaçağda Felsefe, pp. 263- 307 . İstanbul: Kabalcı.
  • Beavers, A. (1990). Introducing levinas to undergraduate philosophers , Retrieved 10.12.2014, from http://faculty.evansville.edu/tb2/PDFs/UndergradPhil.pdf
  • Bernasconi, R. ( 2011). Hegel'in bütünlüğünün ve Heidegger'in s onluluk felsefesinin ötesine. In Z eynep Direk (Trans.), Levinas okumaları, (pp.215- 232). İstanbul: Pinhan.
  • Brett, A. S. (2006). Political philosophy, I n A.S. McGrade ( E ds .), The Chambridge companion of medieva l philosophy ( pp. 276 -295). Cambridge Companions Online © Cambridge University Pres. 05.12.2014, from http://copyfight.me/Acervo/livros/CAMBRIDGE%20COMPANIONS.%20MCGRADE ,%20A.%20S.%20%28org%29.%20Medieval%20Philosophy.pdf
  • Bumin, T. (2003). Tartışılan modernlik: Descartes ve Spinoza . İstanbul:YKY.
  • Cassirer, E. (1984). Devlet e fsanesi. Necla Arat (Trans.). İstanbul: Remzi.
  • McGrade, A.S. (2006). Introduction, I n McGrade, A.S. ( E ds .) , The Chambridge Companion of Medieval P hilosophy, pp. 1 - 8, Cambridge Companio ns Online © Cambridge University Press. 05.12.2014, from http://copyfight.me/Acervo/livros/CAMBRIDGE%20COMPANIONS.%20MCGRADE ,%20A.%20S.%20%28org%29.%20Medieval%20Philosophy.pdf
  • Cevizci, A.(2001). Metafiziğe giriş. İstanbul: Paradigma.
  • Cevizci, A. (2002). Felsefe s özlügü. İstanbul: Paradigma.
  • Çiğdem, A. (1997). Akıl ve toplumun özgürleşimi. Ankara: Vadi.
  • Çotuksöken, B. , & Babür, S. (1993). Ortaçağda felsefe. İstanbul: Kabalcı.
  • Dewey, J. (1996). Demokrasi ve eğitim. T ahsin Yılmaz (Trans.). İzmir: Ege University.
  • Derrida, J. (2005). Violence and metaphysics: An essay on the thought of emmanuel levinas . In writing and difference, Alan Bass (Trans .) , ( pp.77 -97). Routledge, Taylor & Francis e- Library, from 02.12.2014 http://www.clas.ufl.edu/users/burt/Writing_and_Difference__Routledge_Classics_.pdf
  • Freire, P. (2003), Ezilenlerin pedagojisi. Dilek Hattatoğlu, E rol Özbek (Trans.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Giddens, A. (2005). Sosyoloji kısa fakat eleştirel bir giriş. Ü. Y. Battal (Trans.). Ankara: Phoenix.
  • Giroux, H. A. (2007). Eleştirel pedagoji ve neoliberalizm. B . Baysal (Trans.) . İstanbul: Kalkedon.
  • Gr een, A. (1997). Education, globalization, and the nation s tate. London: Macmillan.
  • Gökberk, M. (1996). Felsefe tarihi . İstanbul: Remzi.
  • Harvey, D. (2006). Postmodernliğin durumu . S. Savran (Trans.). İstanbul: Metis .
  • Horkheimer, M. , & Adorno, T. (1972). Dia lectic of enlightenment. J . Cumming (Trans.). New York: Herder and Herder.
  • Illich, I. (1971). Deschooling s ociety. New York: Harper & Row.
  • Kale, N. (2003). Nasıl bir insan? Nas ıl bir öğretim? Ankara: Ütopya.
  • Kant, I., (2000). Aydınlama nedir? sorusuna yanıt . Toplumbilim Aydınlanma Özel Sayısı, 11, 17. N. Bozkurt (Trans . ). İstanbul: Bağlam.
  • Kurtar, S. (2014). Heidegger ve poetik düşünme. Ankara: Pharmakon.
  • Kükürt, R. O. (2007). Eleştirel pedagoji açıs ından E. Levinas’ta öteki kavramı. (Unpublished master’s thesis). Uludağ University/Institute of Social Sciences , Bursa.
  • Laclau, E. (2007). Popülist akıl üzerine. N. B . Çelik (Trans.). Ankara: Epos.
  • Levinas, E. (1969). Totality and infınity, A. Lingis (Trans.). Pittsburg, Pennsylvania: Duquesne Universty.
  • Lyotar d, J. F. (1979). The postmodern condition: A Report on Knowledge. Minneapolis : University of Minnesota.
  • Locke, J., (2004). Eğitim üzerine düşünceler . H. Zengin (Trans.). İstanbul: Morpa.
  • Marenbon & Luscombe (2006). Two medieval ideas: eternity and hierarchy, inMcGrade, A.S.(ed.) The Chambridge Companion of Medieval Philosophy, pp. 51 - 72, Cambridge Companions Online © Cambridge University Press.05.12.2014,from http://copyfight.me/Acervo/livros/CAMBRIDGE%20COMPANIONS.%20MCGRADE ,%20A.%20S.%20%28org%29.%20Medieval%20Philosophy.pdf
  • Revill, D.H, (2007). Terminal behaviour and the criterion measure in education- with particular r eference to education for librarianship. The vocational aspect of education, 21:48, pp. 47 -51, 05.12.2014. from http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/03057876980000071 Saygılı, A. (2014). Jean Bodin’in egemenlik anlayış ı çerçevesinde kralın i ki bedeni kuramına kısa bir bakı ş. AÜHFD, 63 (1), 185- 198. Soysal, A. (1999). Birlikte ve başka. İstanbul: Kabalcı. Spring, J. (1997). Özgür eğitim. E . Ekmekçi (Trans.). İstanbul: Ayrıntı . Steinvorth, U. (2009). Rethinking the Western understanding of the self. New York: Cambridge University . William, O. (1993). Terimler üzerine. In B. Çotuksöken, S. Babür, Ortaçağda Felsefe, İstanbul: Kabalcı. Touraine, A. (1995). Modernliğin eleştirisi. H. Tufan (Trans.). İstanbul: YKY. Turan, E. R. (2003). Batı metafiziği ve savaş, Do ğu Batı , 6 ( 24) .