Kemal Sunal güldürülerinde karakterlerin temsili

Keloğlan’ın saflığını, Nasreddin Hoca’nın uyanık hallerini günümüze taşıyarak onlara benzeyecek sanatçı tipi aranması, Kemal Sunal ve diğer komedyen tiplerini doğurmuştur. Özellikle, sinema izleyicisi Kemal Sunal’da beklentilerinin çoğunu bulduğu için filmlerine yoğun ilgi ve sevgi göstermiştir. Kemal Sunal filmleri çok çeşitli açılardan bakılarak incelenebilir. Kemal Sunal’ın bu denli sevilmesi, filmlerinin defalarca izlenmesine karşılık aynı keyfi vermesi de sıradan bir izlenme alışkanlığı olmadığını göstermektedir. Kemal Sunal filmlerinin güldürü ile birlikte gerçekleri ortaya koyduğu ve mevcut düzene gönderme yaptığı öngörülmektedir. Filmlerde yer alan olayların ve karakterlerin ise güncelliğini hiç yitirmediği saptanmıştır. Bu düşüncelerden yola çıkarak çalışmanın amacı Kemal Sunal güldürülerindeki karakterlerin temsili ve yaratılan bu karakterlerin toplumsal yapıdaki yeri, 3 örnek film üzerinden 3 karakter ile incelenecektir. Bu filmler; İlk olarak “Hababam Sınıfı” (1975, Ertem Eğilmez) ve halkın sevgisini kazandığı meşhur tipleme “İnek Şaban”. İkinci film olarak, Kemal Sunal’ın karakter oyunculuğuna ilk geçiş filmi olan “Zübük” (1980, Kartal Tibet) ve “Zübükzade İbraam”. Son olarak “Propaganda” (1999, Sinan Çetin) ve “Gümrük Memuru Mehdi”. Bu filmin önemi, hem Kemal Sunal filmografisinde son film olması açısından hem de bu filmle birlikte tamamen farklı bir Kemal Sunal ile karşılaşmış olduğumuzdan dolayı incelenmektedir.

Representation of characters in Kemal Sunal comedies

The search for an actor who’s able to adapt Keloğlan’s naivety and Nasreddin Hodja’s smartness to todays world resulted with the born of Kemal Sunal and other comedians.Movie fans found much of their expectations especially in Kemal Sunal and therefore had an intense interest and love for his movies. Kemal Sunal movies can be analysed from many different aspects. Being so much loved and his movies being watched over and over again with the same pleasure shows us that it’s not a regular watching habit. Kemal Sunal movies are funny but at the same time includes the facts of life and criticize the system. The events and characters never gets out of date. This study intends to analyse the positions these symbolic and created characters have in society, with the help of 3 characters taken from 3 movies. The first one is “Hababam Sınıfı” (1975, Ertem Eğilmez) and the character İnek Şaban, which earned him the publics great sympathy, second is a transition movie “Zübük” (1980, Kartal Tibet) and “Zübükzade İbraam” and finally “Propaganda” (1999, Sinan Çetin) and “Gümrük Memuru Mehdi”. The importance of this third movie is that it’s the last work of his career and we observe a totaly different Kemal Sunal here.

___

  • ALKAN, T., (2000). Korsan aile fertleri. http://www.radikal.com.tr/2000/07/04/yazarlar/turalk.shtml (15 Şubat 2012).
  • ARIK, B., (2002), “Kemal Sunal, Levent Kırca ve Cem Yılmaz’ın Mizahına Teorik Bir Bakış”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (sayı:14), 111-129.
  • ATAYMAN, V. (2007) “Şarlo’dan Şaban’a, Komedi Türünün Düzen Söylemi”, Modern Zamanlar Sinema Dergisi, 44. Altın Portakal Film Festivali Özel Sayısı, 58-61.
  • BARAN, T., (2007), Bir Senaryo Yazmak, İstanbul, Sinema Merkez Dergisi Yayınları.
  • ESEN, Ş. ile “Kemal Sunal Filmleri” konusunda yapılan görüşme, İstanbul, 08 Nisan 2009.
  • EVREN, B. ile “Kemal Sunal Güldürüsü” konusunda yapılan görüşme, İstanbul, 20 Mart 2009.
  • SCOGNAMILLO, G. ile “Türk Sineması’nda Yaratılan Tipler ve Karakterler” konusunda yapılan görüşme, İstanbul, 13 Mart 2009.
  • MAKAL, O., (1995), 100 Filmde Başlangıcından Günümüze Güldürü / Komedi Filmleri, Ankara, Bilgi Yayınevi.
  • MONACO, J., (2003), Bir Film Nasıl Okunur?, (Çev. Ertan Yılmaz) İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
  • ÖZGÜÇ, A., (2005), Türlerle Türk Sineması, İstanbul, GLOBUS Dünya Basımevi.
  • ÖZGÜÇ, A. ile “Güldürü Sineması” konusunda yapılan görüşme, İstanbul, 18 Mart 2009.
  • ÖZÖN, N., (1984), 100 Soruda Sinema Sanatı, İstanbul, Gerçek Yayınevi.
  • PAMUK, S. (2002). Kitle İletişim Çözümleme Yöntemleri ve Bu Yöntemlerden Toplumbilimsel Çözümleme Yöntemi ile ‘Zübük’ Filminin İncelenmesi. Basılmamış Doktora Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • SUNAL, K., (2001), TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü, İstanbul, Om Yayınevi.