Politik Pazarlamada Tutundurma Faaliyetlerinin Gazi Üniversitesi Öğrencileri Tarafından Algılanışı

Siyasi partiler bilinçli pazarlama faaliyetleri ve titizlikle hazırlanmış pazarlama stratejileri ile seçmenlerin neyi, ne zaman, nasıl istediğini belirleyerek ve bu istek ve ihtiyaçları karşılayarak rakip partilere karşı rekabet üstünlüğü sağlayabilecektir. Tutundurma faaliyetleri müşteri vasıflı seçmenleri etkileme yolunda önemli bir pazarlama karmasıdır. Ancak değişen müşteri istekleri politik pazarlamada da kendini göstererek tutundurma faaliyetlerinin türleri ve çeşitliliği özellikle günümüz teknoloji çağında klasik tutundurma faaliyetlerinin çok ötesinde bir yere sahip olmaktadır. Bu çalışma üniversite öğrencilerinin tutundurma faaliyetlerinden ne derece etkilediğini ve hangi tutundurma faaliyetinden daha fazla etkilendiğini belirlemeye yönelik olup, bu doğrultuda son seçimlerde oy kullanan üniversite öğrencilerine 9 bölümden oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Anket uygulayıcıları Gazi Üniversitesi TTEF öğrencileri olmaktadır. Anket kapsamında öğrencilerin cinsiyetleri, gelir durumları, ikame yerleri, herhangi bir partiye üye olup olmamaları, tutundurma faaliyetlerinden etkilenip etkilenmediği, etkileniyorsa hangi tutundurma faaliyetinden ne ölçüde etkilediği, reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış ve satış geliştirme kararlarından etkilenme düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.

Perceiving Promotion Activities İn Politic Marketing By Gazi University' Students

Political parties determine the marketing strategies about affecting electors, who have customer property. What, when and how do they want? After they can meet these wantings, needs and can subordinate other parties. Promotion activities also can be defined as election drive, is an mix of marketing. But as the seen changing of electors' wantings also in politic marketing, kinds and variations of promotion activities, especially in our technological age are more important than classic promotions. With this project inquiry work that consists of 9 parts also has done to know about how the university students are affected and which promotion activities affect the students more. İnquiry appliers are students in University of Gazi TTEF. In the inquiry, questioned to students that students' gender, incomes, the place they live, their enroling in political parties, being affected by promotion activities, if they are affected, by which promotion activity and how much they are affected, advertsement, public relations,personal marketing and marketing development.

___

  • Bayraktaroğlu G., (2002). "Geleneksel Pazarlamada Politik Pazarlamanın Yeri", Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 4, Sayı.3.
  • Bulut A., (1994). "Erzurum'da Seçmenlerin Politik Pazarlama Uygulamalarına İlişkin Görüşleri Ve Tercihleri Üzerine Bir Saha Araştırması", Erzurum.
  • Butler P., Collıns N., (1994). "Political Marketing Structure And Process", European Journal Of Marketing, Cilt:28, Sayı:1.
  • Demirtaş M., (2010). "Seçmen Tercihlerinin Siyasal Pazarlama Karması Açısından Analizi: İzmir İlinde Bir Uygulama", Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Gürbüz E., İnal E., (2004). "Siyasal Pazarlama Stratejik Bir Yaklaşım", Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • İslamoğlu A. H., (2002). Siyaset Pazarlaması Toplam Kalite Yaklaşımı, İstanbul Beta Basım Yayım Dağıtım Aş..
  • Limanlılar M. (1991). "Siyasal Pazarlama", Pazarlama Dünyası, No: 29, Eylül- Ekim.
  • O'cass A., (2001). "Political Marketing: An Investigation Of The Political Marketing Concept And Political Market Orientation In Australian Politics", European Journal Of Marketing, Cilt: 35, Sayı: 9/10.
  • Özsoy O.,(2009).''Seçim Kazandıran Siyasal İletişim'', İstanbul Pozitif Yayınları.
  • Öztekin A., (2003). Siyaset Bilimine Giriş, 4. Baskı, Ankara, Siyasal Kitabevi.
  • Polat C., Gürbüz E., İnal M. E., (2004). Hedef Seçmen: Siyasal Pazarlama Yaklaşımı, 1. Baskı, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Tan A., (2002). İlke Ve Uygulamalarıyla Politik Pazarlama, İstanbul, Papatya Yayıncılık.
  • Tan A., (2002). Politika'da Niye Kaybediyorlar? Nasıl Kazanırlar?, İstanbul, Papatya Yay., 2002.
  • Tatar A., (2007). "Siyasal Pazarlama Açısından Siyaset Kurumu İmajının Seçmenler Tarafından Algılanmasına İlişkin Bir Uygulama", Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul, 2007.
  • Tokgöz O., (1991). "Türkiye'de 1983 Ve 1987 Genel Seçimlerinde Kullanılan Siyasi Reklamlar", Türkiye Ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Dergisi, Cilt: 24, Sayı:1.
  • Tura B., (2006). "Siyasal Pazarlamada Kullanılan Tutundurma Araçlarına Üniversite Öğrencilerinin İlgisi Üzerine Bir Araştırma" Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Uztuğ F., (1999) Siyasal Marka: Seçim Kampanyaları Ve Aday İmajı, İstanbul, Mediacat Yayınları.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pazar Yönlülük, İnovasyon Yönlülük ve Firma Performansı İlişkisi: Ankara'da Faaliyet Gösteren Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma

BARIŞ ERDEM, KUDRET GÜL, MELİKE GÜL

Sustainable Tourism Development: Exploring the Relationship of Travel Agents' Education and Experience to Their Attitudes on Environmental Issues

Tulga ALBUSTANLIOĞLU, Nazmiye ERDOĞAN

Türkiye Muhasebe Standardı TMS - 39 "Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçüm" Kapsamında Türev Ürünlerin Nakit Akış Riskinden Korunma lı Kullanımı: Forward Örneği

Emine ÇINA BAL, Veli ÖZTÜRK

Politik Pazarlamada Tutundurma Faaliyetlerinin Gazi Üniversitesi Öğrencileri Tarafından Algılanışı

AHMET ÇATLI, ÖZLEM ÇATLI

Hüzün Turizmi Katılımcılarının Seyahat Motivasyonlarının Belirlenmesi

HANDE AKYURT KURNAZ, HÜSEYİN ÇEKEN, BURHAN KILIÇ

Impact of Working Capital Management on Profitability of Textile Sector of Pakistan

Sumaira TUFAİL, Bilal QAYYUM, Javaria KHAN

Organizasyonlarda Pozitif ve Negatif Duygusallık İle Bireysel ve Örgütsel Saldırganlık Arasındaki İlişkiler: Fiziksel Aktivitelere Katılımın Rolü

Mahmut ÖZDEVECİOĞLU, YUSUF CAN, MAHMUT AKIN

Festival Turizmi Kapsamında Yerli Turistlerin Ankara Alışveriş Festivali'nden Memnuniyetleri Üzerine Bir Araştırma

AHMET TAYFUN, EMİN ARSLAN

Farklı Örgüt Kültürü Tipleri ve Liderlik Tarzları ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki: Lojistik İşletmelerinde Bir Araştırma

A. Zafer ACAR

Finansal Kriz Dönemlerinde Yatırımcı Tercihlerinin Etkenleri: 2001 Krizi Üzerine Bir Araştırma

GÜLFEN TUNA, Ahmet Selçuk DİZKIRICI