İmalat İşletmelerinde Maliyet ve Performans Planlamasına İlişkin Bir Uygulama

Amaç – Endüstriyel üretim işletmelerinde , “yüksek performans, minimum maliyet ve iş barışıkorunarak” imalatın yapılmasını sağlayacak optimal bir çözüm modeli bu çalışmanın amacıdır. Buoptimal çözüm modeli önerisi ile işletmelerin ana finansal hedefi olan şirket değerinin maksimizasyonuveya ortakların çıkarının maksimize edilmesinin ön koşullarından önemli bir bölümü sağlanmışolacaktır.Yöntem – Uygulamalı araştırmalar kapsamında yapılan bu çalışmada, çalışma evreni olarak üretimişletmeleri, örneklem olarak çok bölümlü(departmanlı) imalat işletmeleri esas alınmaktadır. Çalışmadaaçıklanan model, özellikle çok sayıda imalat ve hizmet departmanlarıyla, parça imalatı, montaj vemühendislik çalışmalarının yapıldığı endüstriyel işletmelere uygundur.Bu çalışmada, modelin bir bölümü ele alınmaktadır. Üretim departmanının işgücü kapasitesinibelirlemeye yönelik metodolojik yaklaşım açıklanmaktadır. Değişkenler arasındaki bağıntısal ilişki veişçilik maliyetlerine yansıması, bu kapsamda yapılacak diğer çalışmalar arasındadır. Bulgular – Modelin ilk bulguları, birim çalışanları için çalışma takvimi ile belirlenen aylık ve yıllık brütve net çalışma saatleridir. Üretim biriminde görev yapacak işçilerin standart performansları ikinci bulguolarak belirlenmektedir. Bu iki bilgi ile üretim bütçesi hedeflerinin ilişkilendirilmesi sonucu, üretim biriminin direkt ve endirekt işçilik saatlerinin belirlenmesi, üretim birimi toplam işçi sayısınınbelirlenmesi ve bunun optimize edilmesine ilişkin hesaplamalar modelin diğer bulgularındandır.Üretim birimi için toplam işçilik kapasitesi ile toplam işçilik saatleri arasındaki aylık işçilik kapasiteaçığının fazla mesai yoluyla çözümü diğer bir ana bulgu olarak ortaya konmaktadır.Tartışma – Model, büyük imalat işletmelerinde, üretim bütçesi aylık hedef farklılıklarının yaratacağıişçi çıkarılması ve alınması döngüsünün yol açacağı insancıl olmayan ve iş barışını tehdit eden nedenlerive maliyetlerini engellemektedir. İşletmenin üretim faaliyetlerinin; iş barışı, yasal ve etik değerlerkorunarak, nasıl minimum maliyetle ve yüksek performansla gerçekleştirilebilir olabileceğininmetodolojisi modelle ortaya konmaktadır. Model, ayrıca bir maliyet muhasebesi uygulaması vebütçeleme tekniği olarak da analitik bir yapıdadır.

An Application on Cost and Performance Planning in Manufacturing Companies

Purpose – The aim of this study is to provide an optimal solution model for production with "highperformance, minimum cost, and maintaining work peace" in industrial production enterprises. Withthis optimal solution model proposal, the most important part of the preconditions of maximizing thecompany value or maximizing the interests of the partners, which is the main financial goal of theenterprises, will be provided.Design/methodology/approach – This study is an applied research whose study universe is“manufacturing companies”. Moreover, multi-departmental manufacturing companies are taken as asample. The model described in the study is especially suitable for industrial enterprises which havespare part manufacturing, installation, and engineering departments.In this study, first part of the method is discussed. The methodological approach of determining theworkforce capacity of the production department is explained. The correlation between the variablesand their reflection on labor costs will be the parts of other studies to be carried out in this context. Findings – The first findings of the model are the monthly and annual gross and net working hoursdetermined by the working schedule for the employees of the production unit. The standardperformance of the workers who work in the production unit is determined as the second finding. Asa result of associating these two kinds of findings with the production budget targets, the calculationsregarding the determination of the direct and indirect labor hours of the production unit, the totalnumber of workers in the production unit, and their optimization are the other findings. Overtime isthe solution to the monthly labor capacity gap between the total labor capacity and the total labor hoursfor the production unit. This is another main finding as well.Discussion – The model prevents the problems which are inhumane and threaten labor peace and theirhigh costs caused by the cycle of dismissal and recruitment that will be created by the production budget monthly target differences in large manufacturing enterprises. This model reveals the methodology ofhow production activities can be achieved with minimum cost and high performance while preservinglegal and ethical values. The model is also analytical as a cost accounting application and budgetingtechnique.

___

  • Bursalı, Nasuhi & Ercan, Yücel. (2015). Maliyet Muhasebesi İlkeler ve Uygulamalar. 11.Basım, İstanbul: Der Yayınları.
  • Ebert, Ronald J & Griffin, Ricky W. (2015). Business Esentials. ( 15 th Edition). Pearson Educating Limited.
  • Daft, Richard L.(2008). New Era of Management. Sec. ed. Thompson South Western.
  • Horngren, Charles T., Foster, George .& Datar, Srikant M, (2000). Cost Accounting a Managerial Emphasis, Tenth Edition, Prentice Hall.
  • Horngren, Charles T., Bhimani, Alnor., Datar, Srikant M & Foster, George, (2005). Management and Cost Accounting. Third Editio. Pearson.
  • Lanen, William N., Anderson, Shannon W & Maher, Michael W. (2014). Fundamentals of Cost Accounting, Fourth Editio. McGraw Hill İnternational Edition.
  • Karasar, Niyazi (2012), Bilimsel Araştırma Yöntemi, 24. Basım, Nobel.
  • Kishalı, Yunus & Işıklılar, Sadi. (1999). Maliyet Muhasebesi ve Maliyet Hesaplamaları, İstanbul: Beta,
  • Koç- Yalkın & Demir, Volkan.(2015).Yönetim Aracı Olarak İşletme Bütçeleri, 4. Basım. İstanbul: Nobel,
  • Matz, Adolp & Usry, Milton F. (1976). Cost Accounting: Planning and Control, England. South-Western, Publishing Company.
  • Robbins, Stephen P & Decenzo, David A. (2006). Fundementals of Manegement: Esential. Pearson Educating Limited.
  • Robbins, Stephen P & Decenzo, David A. (2013). Yönetimin Esasları. Pearson Educating Limited..
  • Yılmazcan, Osman. (1991). Sanayi İşletmelerinde Planlama ve Bilgisayar Uygulamalı Bir Örnek Model. (Basılmamış Doktora Tezi) , İstanbul Üniversitesi-Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu