Bir Gölge Bankacılık Uygulaması Olarak Gayrimenkul Finansmanında Alternatif Bir Faizsiz Finansman Modeli: İpoteğe Dayalı Paylaşımlı Faizsiz Finansman Modeli

Konut finansmanı ülke ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için büyük önem taşımaktadır. Bu konu Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler için daha da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de gayrimenkul finansmanında ve özellikle de konut finansmanında alternatif bir model olarak uygulanmakta olan tasarrufa dayalı faizsiz finansman modeli incelenmektedir. Bu açıdan bakıldığında mevcut uygulamanın bir gölge bankacılık uygulaması olduğu değerlendirilmektedir. Çalışmada ipoteğe dayalı paylaşımlı faizsiz finansman modeli olarak adlandırılan bu yöntem bankacılık sektöründeki düzenlemelerinin ve denetimlerin dışında kalmaktadır. Bu durum ülke ekonomisi açısından önemli bir potansiyel risk barındırmaktadır. Bu konuda düzenleyici otorite tarafından acilen düzenleneme yapılmasına ihtiyaç vardır. Düzenlemeler özellikle lisanslama ve denetim konularında olmalıdır.

An Alternative Non-Interest Real Estate Financing Model as a Shadow Banking Practice: Mortgage-backed Non-interest Shared Finance Model

Housing finance is crucial for the sustainable growth of the country's economy. This issue is of even greater importance for emerging economies such as Turkey. In this study, especially residential real estate financing and financing interest-free financing model based on saving being implemented in Turkey is examined as an alternative model. From this point of view, the current implementation is considered to be a shadow banking application. This method, which is referred to as a mortgage-backed non-interest shared financing model in this study, is outside the regulations and controls in the banking sector. This situation poses a significant potential risk in terms of the country's economy. In this regard, regulatory authority is urgently required to make arrangements. Regulations should be in the areas of licensing and supervision in particular.

___

  • Berberoğlu, M. G. (2005). Konut finansmanı ve Türkiye'ye uygun bir model önerisi. İstanbul Teknik Üniversitesi,
  • Board, F. S., & Basel, S. (2015). Shadow banking monitoring report. In: Basel: Financial Stability Board. Claessens, S., & Ratnovski, L. (2015). What is shadow banking?
  • D'Arista, J. W., & Schlesinger, T. (1993). The parallel banking system: Economic Policy Institute. Delikanlı, İ. U., Alp, A., & Kilic, S. (1997). Shadow Banking for Connected Lending and The Countermeasures: Turkish Case. Quarterly Economics and Finance Review, 12(48), 31.
  • Doruk, O. T. (2014). Gölge bankacılık ve Türkiye: Türkiye Bankalar Birliği.
  • Ergüven, M. (2014). Konut finansmanında elbirliği sistemi: Müşterilerin elbirliği sistemi tercihleri üzerine bir araştırma. Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  • Gorton, G., & Metrick, A. (2010). Regulating the shadow banking system. Brookings papers on economic activity, 2010(2), 261-297.
  • GYODER. (2016). GYODER Gösterge, Türkiye GayriMenkul Sektörü 4.Çeyrek. Retrieved from
  • Hacak, H. (2017). Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sisteminde Yapılan Akitlerin Analizi (Elbirliği Finansman Sistemi Üzerinden). In H. M. Günay, Ş. Görmüş, İ. Koç, & Ö. Çekin (Eds.), Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi (pp. 122). İstanbul: Ensar Neşriyat.
  • Kahraman, A. (2017). Bir Faizsiz Finansman Yöntemi Olarak Müşâreke Akdi ve Tasarrufa Dayalı Faizsiz Sistem (Elbirliği Sistemi Örneği). In. H. M. Günay, Ş. Görmüş, İ. Koç, & Ö. Çekin (Series Eds.), Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi (pp. 122): Ensar Neşriyat.
  • Kaya, S. (2017). Faizsiz Finans İlkeleri ve Tasarrufa Dayalı
  • Faizsiz Finansman Sistemine Dair Öneriler. In H. M. Günay, Ş. Görmüş, İ. Koç, & Ö. Çekin (Eds.), Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi (pp. 122). İstanbul: Ensar Neşriyat.
  • Koç, İ., & Çekin, Ö. (2017). Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi: İşleyiş, Değerlendirme ve Tasarım In H. M. Günay, Ş. Görmüş, İ. Koç, & Ö. Çekin (Eds.), Tasarrufa Dayalı Finans Sistemi. İstanbul: Ensar Neşriyat Tic. A.Ş.
  • Kodres, L. E. (2013). What is shadow banking. Finance and Development, 50(2), 42-43.
  • Kömürlü, R. (2006). Ülkemizde toplu konut üretimine yönelik kaynak oluşturma model yaklaşımları. Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Pozsar, Z., Adrian, T., Ashcraft, A. B., & Boesky, H. (2010). Shadow banking.
  • SERPAM, S. P. A. v. U. M. (2013). İslamî Finans-İslamî Finans Kavramı, Ürünler, Dünyada veTürkiye’de Gelişimi ve Geleceği Retrieved from İstanbul:
  • Tekerek, S. (2013). Konut finansmanında banka kredilerine alternatif modellerden Elbirliği sistemi üzerinde bir çalışma / Konut finansmaninda banka kredilerine alternatif modellerden Elbirliği sistemi üzerinde bir çalişma. Gazi Üniversitesi
  • Türker, H. (2010). İslami Finans Sisteminde Finansal Aracılık: Dünyadaki Gelişmler ve Sermaye Piyasasının Geliştirilmesi Açısından Türkiye için Öneriler. Retrieved from http://www.spk.gov.tr/SiteApps/Yayin/YayinGoster/1021.
  • https://www.eminevim.com/ , 25.07.2017
  • http://fuzulev.com/ ,25.07.2017
  • http://www.birevim.com/ , 05.08.2017
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Psikolojik Personel Güçlendirmeyi Yöneticinin Güç Kaynaklarıyla Açıklamak: Sağlık Sektöründe Bir Araştırma

ALPTEKİN DEVELİ, MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ, BÜLENT ÖZ

Time Varying Causality Between Cost and Price: An Empirical Analysis on Dry Bulk Shipping Market

ABDULLAH AÇIK, İLKE SEZİN AYAZ

Electronic Word of Mouth (e-WoM): Is it an Effective Tool for Re-Vitalizing the Relationship between a Brand and Its Ex-Customers?

EDİN GÜÇLÜ SÖZER

Üretim Yönetimi Sürecinde Personele Sağlanan Koçluk İle Öz Liderlik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Haldun TURAN

Gelişmekte Olan Piyasalarda İnovasyon ve Girişimciliğin Finansmanı Sorunu ve Alternatif Çözüm Önerileri

MELTEM GÜRÜNLÜ

Ankara Üniversitesi TÖMER’in Tüketici Temelli Marka Denkliği Bileşenlerinin Analizi

DİLBER ULAŞ, Arcan TUZCU, Esra SATICI

Fortune 500 Türkiye’de Yer Alan Lojistik İşletmelerinin Sosyal Medya Kullanımının Analizi ve Değerlendirilmesi

BURCU ADIGÜZEL MERCANGÖZ, BURCU ÖZGE ÖZASLAN ÇALIŞKAN, BAHADIR FATİH YILDIRIM

Akıllı Telefon Pazarında Marka İmajının Müşteri Sadakati Üzerindeki Etkisinde Müşteri Memnuniyetinin Aracılık Rolü

Gamze ULUDAĞ, EMEL FAİZ, KAHRAMAN ÇATI

Kâr Payı Dağıtımı ve Nakit Akışı Belirsizliği İlişkisi: BIST İmalat Sektörü Firmalarında Bir Uygulama

BURCU DİNÇERGÖK, BURAK PİRGAİP

An Assessment of the Impact of Employee Satisfaction on Customer Satisfaction in Hotel Enterprises

OKTAY EMİR, SİBEL ŞAHİN, YALÇIN ARSLANTÜRK