Küresel ekonomik kriz bağlamında; Halkla ilişkiler ve ekonomi ilişkisi

Günümüzdeki küresel ekonomik kriz hemen hemen bütün dünyayı etkilemiştir. Son dönemde halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetleri de ekonomik krize bağlı olarak azalmıştır. Bunun yanı sıra halkla ilişkilerin de ekonomik süreci etkileyen özellikleri vardır. Son kriz döneminde, bazı halkla ilişkiler uygulayıcıları, ekonomiyle ilgili bazı gelişmeleri meşru göstermişler ya da halktan saklamışlardır. Bu yaklaşım kriz sürecini hızlandırmış ve sonuçlarını ağırlaştırmıştır. Bu nedenle, bu çalışma ekonomi ve halkla ilişkiler arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlamaktadır. Birçok akademisyen ve halkla ilişkiler uygulayıcısı ekonomiler ve halkla ilişkiler arasındaki bağlantıyı ihmal etmişlerdir Genellikle halkla ilişkiler ile ekonomi bağlantısı üç kategoride incelenmiştir;“finansal halkla ilişkiler”, “kriz ve ekonomik kriz” ve “bütçeleme”. Ancak halkla ilişkiler ve ekonomi teorileri arasındaki bağlantı ele alınmamıştır. Bu bağlamda, bu makale şu konuları içermektedir. Halkla ilişkiler sektörü ve çağdaş küresel kriz arasındaki ilişki, halkla ilişkilere farklı ekonomik yaklaşımlar- bunlar neoklasik yaklaşım, Post- Keynesyen yaklaşım ve işlem maliyetleri yaklaşımıdır. Halkla ilişkilerin ekonomik teorileri ve güçlü ekonomik sistemleri teşvik etmedeki rolü. Çözüm önerileri sonuç başlığı altında tartışılmıştır

In contemporary global economic crisis context; The relationship between economi and public relations

The present global economic crisis affects virtually the whole world. İn recent times the public relations and promotional activities decreased due to the economic crisis. During the last economis crisis, some public relations practitioners have shown legitimate some related economic developments or have been hidden from the public. This approach has accelerated the process and results of the crisis has made heavy. Therefore, this paper aims to explain the relationship between economi and public relations. Most scholars and practitioners of public relations have neglected to make the theoretical connections to theories of economics and public relations. Usually, the connection between public relations and the economy are examined in three categories:” financial public relations”, “crisis and economic crisis, and “budgeting”. But the connection between public relations and the economy theories have not discussed. İn this contex, this article includes the following issues ; the relationship between contemporary global economic crisis , and the public relation industry, different economic approaches to public relation. Those are neoclassical approach, Post – Keynesian approach and transaction costs approach. And the role of public relations in promoting economic theories and powerful economic systems Solution offers are presented to discuss into the topic conslusion.

___

  • Asna, A. (1997) Halkla İlişkiler Public Relations PR. İstanbul: Sabah Yayınları
  • Batırel, Ö. F. (2008) Global Ekonomik Kriz ve Türk Maliyesi http://www.iticu.edu.tr/kutuphane/dergi/s13/01-09.pdf (Erişim: 2 Nisan 2010).
  • Baytekin, P. ve Pira, A.G. (2007). Halkla İlişkiler; Neyi nasıl yapmalı. İstanbul: Dönence Yayınları
  • Budak, G. ve Budak, G. (2004). Halkla İlişkiler Davranışsal Bir Yaklaşım. İzmir: Barış Yayınları
  • Culbertson.H., Jeffers, D. , Stone,D. & Terrel, M. (1993) Social, political, and economic contexts in public relations: Theory and cases. Hillsdale, NJ: Erlbaum
  • Demirkesen, Aslı Tuğrul; Üç Dev Banka Neden Battı http://arsiv.ntvmsnbc.com/ news/459620.asp (Erişim: 12 Nisan 2010)
  • Durukan, Tülin; Küresel Ekonomik Krizin Türk İşletmeleri ve Piyasalar Üzerindeki Muhtemel Etkileri www.turksam.org/tr/a1520.html (Erişim: 12 Nisan 2010)
  • Grunig, J. E. (2005) İletişim, Halkla İlişkiler ve Etkin Örgütler; Kitaba Genel Bir Bakış” Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik. İstanbul: Rota Yayınları
  • Grunig ve Grunig (2000. Public Relations in strategic management and strategic management of public relations: Theory and evidence from the IABC Excellence Project. Journalism Studies, 1(2), 303-321.
  • Kazancı, M. (2004). Kamuda ve Özel Kesimde Halkla İlişkiler. Ankara: Turhan Kitabeevi Yayınları
  • Kazancı, M.(2009). Kamuda ve Özel Kesimde Halkla İlişkiler. Ankara Turhan Kitabevi Yayınları
  • Kutlu, K. (2008). Küresel Ekonomik Kriz, Liberalizm ve Türkiye http://kocpost.ku.edu.tr (Erişim: 5 Nisan 2010)
  • Kurtbağ, Ö. (2010). Küresel Ekonomik Kriz ve AB Genişlemesinin Geleceğihttp://www.ataum.tk/editorler.asp?UID=3 (Erişim: 16 Nisan 2010)
  • Lawniczak, R. (2009). Re- examinig the economic roots of public relations.Public Relations Rewiew, 35( 2009) 346-352
  • Morgil, O. (2008) Küresel Kriz ve Türk Ekonomisine Yansımaları. http://www.tisk.org.tr/isveren_sayfa.asp?yazi_id=2204&id=105 (Erişim: 5 Mart 2010)
  • NTV-MSNBC 10 Soruda Küresel Ekonomik Kriz http://arsiv.ntvmsnbc.com/ news/460082.asp#storyContinues (Erişim: 5 Nisan 2010)
  • Okay, A. ve Okay, A. (2007). Halkla İlişkiler Kavram Strateji ve Uygulamaları. İstanbul: Der Yayınları
  • Peltekoğlu, F.B. (2009). Halkla İlişkiler Nedir? İstanbul Beta Basım Yayım
  • Podnar, K. Lah, M., Golob, U. ( 2009). Economic perspectives on public relations Public Relations Rewiew, 35( 2009) 340-345
  • Sriramesh, K. And Duhe , S. C. ( 2009). Extending cultural horizons. Political economy and public relations Public Relations Rewiew, 35( 2009) 368- 375
  • Theaker, A. (2008). Halkla İlişkilerin El Kitabı. İstanbul: Media Cat Yayınları
  • Uras, G. (2010, 20 Nisan) Balon Makinesi Goldman Sachs’ın Başı Dertte. Milliyet http://www.yazarx.com/FEkonomi/gungor-uras/20-04-2010/balon-makinesigoldman- sachs-in-basi-dertte/218709.aspx (Erişim: 20 Nisan 2010).