ÜLKELERİN DENİZYOLU TAŞIMACILIĞI BAĞLANTILILIK DÜZEYİNİN GELİŞMEKTE OLAN DOĞU ASYA VE PASİFİK EKONOMİLERİNE YAPILAN İHRACATA ETKİSİ

Bu çalışma, denizyolu taşımacılığı bağlantılılık düzeyinin ekonomilerin ihracat düzeyine etkisini araştırmaktadır. Çalışmada bu ilişki, 100 ülkenin bölgesel ve gelir düzeylerine göre ayrıştırılmış farklı ülke grupları için 2004-2014 dönemi yıllık verileri ile dengesiz panel veri analizi yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Bağımlı değişken olarak; ülkelerin Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde bulunan gelişmekte olan ekonomilere gerçekleştirdiği ihracat kullanılmıştır. Diğer taraftan; modellerdeki bağımsız değişkenler sırasıyla denizyolu taşımacılık bağlantılılık endeksi, doğrudan yabancı sermaye yatırımları, kişi başına GSYH ve döviz kuru değişkeni olarak ifade edilebilir. Çalışmanın bölgesel ülke gruplarının analiz sonuçlarına göre; Avrupa Birliği, Avrupa ve Merkezi Asya, Latin Amerika ve Karayip, Afrika ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinin denizyolu taşımacılık bağlantılılık endeksi seviyelerinin bağımlı değişken üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Avrupa Birliği ve Avrupa ve Merkezi Asya bölgelerinde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının bağımlı değişken üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Diğer taraftan; Latin Amerika ve Karayip ve Afrika bölgelerinde doğrudan yabancı sermaye yatırımları değişkeninin bağımlı değişken üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Avrupa Birliği ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde kişi başına düşen GSYH'nın bağımlı değişken üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Döviz kuru değişkeninin ise; Arab ülkelerinde bağımlı değişken üzerinde negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahipken, Afrika ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Çalışmanın gelir düzeyleri için ülke gruplarının analiz sonuçlarına göre ise; denizyolu taşımacılık bağlantılılık endeksi ve kişi başına düşen GSYH değişkenleri tüm gelir düzeylerindeki ülke gruplarında bağımlı değişken üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmuştur. Bununla birlikte; orta gelirli ülke ve düşük ve orta gelirli ülke gruplarında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının bağımlı değişken üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Son olarak; orta gelirli, üst orta gelirli, düşük ve orta gelirli ve düşük gelirli ülke gruplarında döviz kuru değişkeni bağımlı değişken üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmuştur

THE IMPACT OF LINER SHIPPING CONNECTIVITY LEVEL OF ECONOMIES ON EXPORT TO DEVELOPING ECONOMIES IN EAST ASIA AND PACIFIC ECONOMIES

This paper investigates the impact of liner shipping connectivity level on economies’ export levels. This relationship in paper is estimated unbalance panel data method for 2004–2014 periods in 100 countries including different country groups with regional and income level. It uses exports to developing economies in East Asia and Pacific as a dependent variable. On the other hand, liner shipping connectivity index, foreign direct investment, GDP per capita and exchange rate variables are included as independent variables in models. According to analysis results for regional country groups, liner shipping connectivity index levels of European Union, Europe and Central Asia, Latin America and Caribbean, Africa and Middle East and North Africa regions have been positively and statistically significant impacts on dependent variable. Also, foreign direct investment has positively and statistically significant impacts in Latin America and Caribbean, and Africa while there are negative and statistically significant impacts of foreign direct investment in European Union and, Europe and Central Asia regions. GDP per capita in European Union and, Middle East and North Africa regions have positively and statistically significant impacts on dependent variable. Finally, exchange rate has negatively and statistically significant impact in Arab countries group while there are positive and statistically significant impacts in Africa and, Middle East and North Africa regions. According to analysis results for country groups with income level, liner shipping connectivity index and GDP per capita have positively and statistically significant impacts in all income levels. Also, foreign direct investments have positively and statistically significant impacts in middle income and, low and middle income countries. Finally, exchange rate has positively significant impact in middle income, upper middle income, low and middle income and low income country groups

___

  • Asariotis, Regina; Hassiba Benamara; Hannes Finkenbrink; Jan Hoffmann; Jennifer Lavelle; Maria Misovicova; Vincent Valentine ve Frida Youssef (2011), Review of Maritime Transport, 2011 (No. UNCTAD/RMT/2011). http://www.unctad.org/en/docs/rmt2011_en.pdf
  • Chen, Edward K. Y. (1997), “The Total Factor Productivity Debate: Determinants of Economic Growth in East Asia”, Asian‐Pacific Economic Literature, 11(1), pp.18–38.
  • De Groot, Henri L. F.; Gert-Jan Linders; Piet Rietveld ve Uma Subramanian (2004), “The Institutional Determinants of Bilateral Trade Patterns”, Kyklos, 57(1), pp.103-124.
  • De Langen, Peter W. ve Kristina Sharypova (2013), “Intermodal Connectivity As a Port Performance Indicator”, Research in Transportation Business & Management, 8, pp.97–102.
  • Drysdale, Peter ve Yiping Huang (1997), "Technological Catch‐Up and Economic Growth in East Asia and the Pacific". The Economic Record, 73(222), pp.201-211.
  • Duval, Yann ve Chorthip Utoktham (2011), "Trade Facilitation in Asia And the Pacific: Which Policies and Measures Affect Trade Costs the Most?", Asia-Pacific Research and Training Network on Trade Working Paper Series, (94).
  • Eichengreen, Barry ve Poonam Gupta (2012), "The Real Exchange Rate and Export Growth: Are Services Different?", MPRA Paper No. 43358. Online at http://mpra.ub.unimuenchen.de/43358/
  • Ferrari, Claudio; Francesco Parola ve Marco Benacchio (2008), "Network Economies in Liner Shipping: The Role of Home Markets. Maritime Policy & Management, 35(2), pp.127-143.
  • Franco, Chiara (2013), "Exports and FDI Motivations: Empirical Evidence from US Foreign Subsidiaries", International Business Review, 22(1), pp.47-62.
  • Frankel, Jeffrey A.; David Romer ve Teresa Cyrus (1996) "Trade and Growth in East Asian Countries: Cause and Effect?", (No. w5732), National Bureau of Economic Research.
  • Gelareh, Shahin; Stefan Nickel ve David Pisinger (2010), "Liner Shipping Hub Network Design in a Competitive Environment", Transportation Research Part E: Logistics and Transportation Review, 46(6), pp.991-1004.
  • Hayaloğlu, Pınar (2015), "The Impact of Developments in the Logistics Sector on Economic Growth: The Case of OECD Countries", International Journal of Economics and Financial Issues, 5(2), pp.523-530.
  • Hoffmann, Par Jan (2012), "Corridors of the Sea: An Investigation into Liner Shipping Connectivity", Les Corridors De Transport, pp.263.
  • Jongwanich, Juthathip (2007), "Determinants of Export Performance in East and Southeast Asia", ERD Working Paper Series, No. 106, http://hdl.handle.net/11540/1869.
  • Jongwanich, Juthathip (2010), "Determinants of Export Performance in East and Southeast Asia", The World Economy, 33(1), pp.20–41.
  • Kawai, Masahiro (2005), "East Asian Economic Regionalism: Progress and Challenges", Journal of Asian Economics, 16(1), pp.29–55.
  • Lekakou, Maria B. ve Thomas K. Vitsounis (2011), "Market Concentration in Coastal Shipping and Limitations to Island's Accessibility", Research in Transportation Business & Management, 2, pp.74-82.
  • Nakamura, Shin-ya ve Tsuyoshi Oyama (1998), "The Determinants of Foreign Direct Investment from Japan and the United States to East Asian Countries, and the Linkage between FDI and Trade", Bank of Japan, working paper, (98-11).
  • Nicita, Alessandro, Victor Ognivtsev ve Miho Shirotori (2013), "Global Supply Chains: Trade and Economic Policies for Developing Countries", United Nations Conference on Trade and Development.
  • Petri, Peter A. (2006), "Is East Asia Becoming more Interdependent?", Journal of Asian Economics, 17(3), pp.381–394.
  • Rodrigue, Jean-Paul (2010, January), "Maritime Transportation: Drivers for the Shipping and Port Industries", In International Transport Forum.
  • Schwartz, Jordan; Jose Luis Guasch; Gordon Wilmsmeier ve Aiga Stokenberga (2009), "Logistics, Transport and Food Prices in Lac: Policy Guidance for Improving Efficiency and Reducing Costs.
  • Shepherd, Ben; Ramonette B. Serafica; Akhmad Bayhaqi ve Hao Jing (2011), "The Trade Impact of Enhanced Multimodal Connectivity in the Asia-Pacific Region", Journal of Economic Integration, pp.624-650.
  • Tourk, Khairy (2004), "The Political Economy of East Asian Economic Integration", Journal of Asian Economics, 15(5), pp. 843-888.
  • Unctad (Fırst Quarter 2015), Transport Newsletter, N°65. http://unctad.org/en/Publications Library/webdtltlb2015d3_en.pdf
  • Wilmsmeier, Gordon; Jan Hoffmann ve Ricardo J. Sanchez (2006), "The Impact of Port Characteristics on International Maritime Transport Costs", Research in Transportation Economics, 16, pp.117–140.
  • Wilmsmeier, Gordon ve Theo Notteboom (2011), "Determinants of Liner Shippping Network Configuration: A Two-Region Comparison", GeoJournal, 76(3), pp.213–228.