AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM PROGRAMLARINA KATILMIŞ MAARİF MÜFETTİŞLERİ, OKUL YÖNETİCİLERİ VE ÖĞRETMENLERİN BU PROGRAMLARIN ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Avrupa Birliği Eğitim Programları kapsamında çok sayıda maarif müfettişi, okul yöneticisi ve öğretmen son yıllarda AB Ülkelerini ziyaret etmekte, bu ülkelerden çeşitli deneyimler elde ederek geri dönmektedir. Bu araştırmanın temel amacı AB Eğitim Programlarına katılmış olan kişilerin programlarına ilişkin bilgi düzeyleri ile katılma amaçlarının belirlenerek, katılımcıların kişisel ve mesleki gelişimlerine olan etkilerinin belirlemesidir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmış, veri toplama sürecindeyse yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırmada, analiz tekniklerinden betimsel analiz uygulanmıştır. Betimsel analiz içerisinde yer alan frekans analizi ile çözümlemeler yapılmıştır. Müfettiş, yönetici ve öğretmenlerin verdiği cevaplar sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Cevapların sıklığına göre, ortak görüşlere dayalı başlıklar altında bir sınıflama ve bu sınıflamaya bağlı olarak frekans sıklığı ve çalışma grubunun sayısı tablolar halinde verilmiş ve katılımcılardan doğrudan alıntılarla desteklenmek suretiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Şanlıurfa ilinde AB Eğitim programlarına katılmış olan 8 maarif müfettişi, 9 okul yöneticisi ve 19 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda maarif müfettişleri, okul yöneticileri ve öğretmenler AB Eğitim programlarına genel olarak, yeni yerler görmek, farklı ülkeleri ve kültürlerini yakından tanımak için katıldıklarını; bu ziyaretlerin AB ülkelerindeki eğitim uygulamalarını tanıma ve Türkiye ile karşılaştırma olanağı sağladığını; ziyaretlerden sonra, AB hakkındaki görüşlerinin olumlu yönde değiştiğini belirtmişlerdir. Katılımcıların tamamı, bu tür çalışmalara, bilgi düzeylerini artırıp, mesleki gelişimlerine olumlu katkılar sağladığı için tekrar katılmak istediklerini belirtmişlerdir

THE VIEWS OF TEACHERS SCHOOL DIRECTORS AND EDUCATIONAL INSPECTORS TOWARDS EUROPEAN UNION EDUCATIONAL PROGRAMS

Many teachers, school directors and educational inspectors go abroad in recent years and get educational experiences in foreign countries via EU educational programs. The main purpose of this study is to define the general information levels and objectives of teachers, school directors and educational inspectors related to EU educational programs and the effects of those EU educational programs to their professional knowledge and personal developments. This study is a holistic multiple case study which is regarded to be a qualitative methods, the relevant data was collected via semi- structured interviews with educational inspectors, school directors and teachers working in Şanlıurfa. 19 teachers, 9 school directors and 8 educational inspectors were interviewed individually about the effectiveness of EU educational programs. The results of the study revealed that the teachers, school directors and educational inspectors joined those EU educational programs in order to see new places, to get knowledge about different countries and cultures; EU educational programs’ visits let them know about educational facilities of EU countries and compare these facilities with their own country; after joining those EU educational programs, they positively changed their views about European culture and European Union. All of the participants stated that they wanted to join those activities once again as those activities made substantial contributions to their professional knowledge and personal developments

___

  • Didou-Aupetit, S. (2002). “Küreselleşme, NAFTA ve Meksika'da Yüksek Öğretim Sistemi: Konular, Tehditler ve Reformlar”(Çevirenler: Haşim Koç, Gülçin Tunalı-Koç), Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Yıl: 2 (1), 81–92
  • DPT (1995). Dünyada Küreselleşme ve Bölgesel Entegrasyonlar, Ankara, Yayın No: 2375
  • ____(2000). Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Küreselleşme Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, Yayın no: 2544.
  • Erdem, A. R. (2002). Pamukkale Üniversitesi'nin Bugünü ve Geleceğine İlişkin Önemli İç ve Dış Paydaşlarının (İlgi Gruplarının) Algıları (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  • ___________ (2008). “Küreselleşme Bağlamında Türkiye'de Eğitim Bilimlerinin Bugünü ve Geleceği”, Üniversite ve Toplum Dergisi, 8 (4). http://www.universitetoplum.org/text.php3?id=380 adresinden 12.10.2015 tarihinde alınmıştır.
  • Gedikoğlu, T. (2005). “Avrupa Birliği sürecinde Türk Eğitim Sistemi: sorunlar ve çözüm önerileri”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 1 (1), 66-80.
  • Gümrükçü, H. (2005). Küreselleşme, Türkiye ve Avrupa Yükseköğretim alanı. Avrupa-Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Yayını, Ankara.
  • İlhan, A. Ç. (2003). Avrupa Birliği ve Eğitim. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, Yayın No: 192.
  • İşeri, A. (2005). Avrupa Birliği giriş sürecinde Erasmus programı uygulamasına ilişkin uzman görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Carla, W. (2008). Introducing qualitative research in psychology. Berkshire: McGraw – Hill Education.
  • Kış A. ve Konan N. (2012). “İnönü Üniversitesi Öğretim Elemanlarının A.B. Eğitim Programlarından Erasmus’a İlişkin Bilgi ve Görüşleri”. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 11 (1), 41-60.
  • Kızılçelik, S. (2002). “Kapitalizmin Diasporası Olarak Küreselleşme”, Eğitim Araştırmaları, 2 (6), 12–33
  • Kogan, M. (2000). Lifelong learning in the UK. European Journal of Education, 35 (3), 343-359.
  • Kohlbacher, F. (2005). “The use of qualitative content analysis in case study research”. Forum: Qualitative Social Research, 7(1), 21. http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:0114-fqs0601211.
  • Lembet, Z. (2008). Avrupa Birliği eğitim ve değişim programlarının yabancı dil öğreniminde kültürel etkileşime olan katkısı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Lifelong Learning Programme Guide (2013), Part IIA: Sub-Programmes and Actions http://ec.europa.eu/education/llp/doc/call13/part2_en.pdf adresinden 27 Ocak 2013 tarihinde alınmıştır.
  • Parmaksız, R. Ş. (2010). Türkiye’de ve bazı Avrupa Birliği ülkelerinde öğretmenlere yönelik hizmetiçi eğitim programları ve uygulamaları. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Snape, D. & Spencer, L. (2003). The foundation of qualitative research. Qualitative research practice. A guide for social science students and researchers. (Edit. J. Ritchie ve J. Lewis). London: Sage Publications.
  • Sönmez, V. (2002) Küreselleşmenin Felsefi Temelleri, Eğitim Araştırmaları, 2 (6), 1–11
  • Topsakal C. ve Sünbül A. M. (2005), Öğretmenin Dünyası. Odunpazarı Belediyesi Yayınları, Mikro Basım-Yayım-Dağıtım, Ankara.
  • Tuschling, A. & Engemann, C. (2006). From education to lifelong learning: the emerging regime of learning in the European Union. Educational Philosophy and Theory, 38 (4), 451-469.
  • Tuzcu, G. (2006). Avrupa Birliği’ne giriş süreci ve eğitimde vizyon 2023, Nobel Yayıncılık, Ankara.
  • U.A. (2014). Erasmus+ Programı: Genel Yapı, http://www.ua.gov.tr/programlar/erasmus-programı adresinden 12 Aralık 2014 tarihinde alınmıştır.
  • Yin,R. K. (1984). Case study research: design and methods. Beverly Hills: Sage Publications.