Yönetici Hemşirelerin Yaşadıkları Sorunlar Ve Bunları Etkileyen Faktörler

Araştırma, çalışma alanlarında hemşirelik hizmetleri yöneticilerinin yaşadıkları sorunları ve yaşadıkları bu sorunları etkileyen faktörlerin neler olduğunu belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Bursa ilindeki tüm kamu hastaneleri, örneklemini ise 100 yatak ve üzerindeki üç devlet hastanesi ile iki eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan yönetici hemşireler oluşturmaktadır. Veriler, literatür taranarak oluşturulan veri formu ile 118 yönetici hemşireden elde edilmiştir. Soru formu sonunda elde edilen tüm veriler, istatistik danışmanın desteğinde SPSS programı kullanılarak yüzde dağılım ve ki-kare istatistik analizleriyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, yönetici hemşirelerin yöneticilik yaparken yaşadıkları en önemli sorunlar; görev dışı yapılması istenen işler (%66.1), malzeme, araç ve gereç ile ilgili yaşanan sorunlar (%48.3), hastanenin fiziki yapısı ile ilgili yaşanan sorunlar (%47.5), iletişim, işbirliği ve koordinasyonda yaşanan sorunlar (%39), başhekim ve hekimler ile yaşanan sorunlar (%37.3), yasa ve yönetmelikler ile yaşanan sorunlar (%35.6), hasta ve yakınları ile yaşanan sorunlar (%35.6) şeklinde belirlenmiştir. Ayrıca yapılan karşılaştırmalarda yaşanan sorunlarla, yönetici hemşirelerin sahip oldukları eğitim arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.

Factors That Influnce The Problems Of Executive Nurses In Their Working Environmet

The research has been carried out as a descriptive way to find out the problems of executive nurses and to determine the factors that in fluence these problems. The research consists of all public hospitals in Bursa as its stage. As a sample it includes three public hospitals which have the capasity of over 100 beds and the executive nurses of two Training and Research Hospitals.The research has been applied to 118 executive nurses through a questionaire form that has been prepared by the researcher. The whole data supplied from the questionaire has been evaluated according to the SPSS programme withthehelp of statistical consultant and chiquare statistical analysis. The findings of the research show that: The chief problem of the executive nurses is there quirements which are out of duty (%66.1), The problems related to the equipment and the materials (%48.3), Inadequate physical conditions of the hospitals (%47,5), Problems that result from communication, cooperation and coordianation (%39), Problems among doctors and headdoctors (%37,3), Difficulties of law and regulations (%35,6), problems related to the patient and their families (%35,6). Also according to the comparisons it is obvious that there is a strong relation between the problems and the education degree of the executive nurses.

___

  • Kahraman B. Yüksek Lisans Tezi; “Yönetici Hemşirelerin Hemşirelik Hizmetleri Personelini Yönetirken Yaşadıkları Sorunlar Ve Bu Sorunlara Karşı Alınan Önlemler” İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul- 2007.
  • Eren E. Yönetim Ve Organizasyon, İstanbul, 1991: 23-236.
  • Kaynak T. İnsan Kaynakları Planlaması, İnsan Kaynakları Yönetimi, 2. Baskı, Dönence Basımevi, İstanbul, 2000: 84-105.
  • Seçim H. Hastane Yönetimi Ve Organizasyonu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İstanbul, 1991.
  • Erefe İ, Türkistanlı E, Yamandağlı U. Hemşirelerin Hizmet İçi Eğitim Gereksinimlerinde Kendisinin, Yöneticilerinin Ve Hekimlerin Görüşleri. İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu 4. Ulusal Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu; İstanbul. 1997. P155-161.
  • Öztürk H, Yılmaz F, Demir N. Hastanelerde Çalışan Yönetici Hemşirelerin Sorunları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2009; 12: 2.
  • Velioğlu P, Oktay S (1996). Sağlık Kurumları Yönetimi. Anadolu Üniversitesi WebOfset Tesisleri, Eskişehir, 110-137.
  • Uyer G (1997). Hemşirelik Ve Yönetim. Hürbilek Matbaacılık, Ankara.
  • Argon G, Yürekli A (1992). Başhemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumluluklarına Ilişkin Bir Çalışma. Ii.Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildirileri, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 326-335.
  • Ocak S, Gider Ö, Top M Ve Ark. (2004). Muğla Devlet Hastanesinde Hemşirelerde Rol Belirsizliğine Ilişkin Bir Çalışma. Modern Hastane Yönetimi 8(1): 54–62. Bucak F. Yüksek Lisans Tezi; “Ankara’da İki Farklı Hastanede Görev Yapan Yönetici Hemşirelerin Liderlik Yaklaşımlarının Ve Çatışma Yönetimi Stratejilerinin Astları Tarafından Algılanma Durumları”. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelikte Programı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara- 2010.
  • Çakmakçı A, Vatan F. Manisa İl Merkezinde Görev Yapan Yönetici Hemşirelerin Çalışma Alanlarında Yaşadıkları Sorunlar. Modern Hastane Yönetimi Dergisi 2003; 7: 51Sökmen S. Doktora Tezi; “İstanbul’daki Kamu Hastanelerinde Görevli Alt Kademe Yönetici Hemşirelerin Eğitim İhtiyacının Analizi Ve Yönetici Eğitim Programı Önerisi” İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul- 2005.
  • Baykal Ü. Seren ġ, Altuntaş S. “Yönetici Hemşirelerin Liderlik Tarzı Ve Denetim Odağının Belirlenmesi Ve Bunları Etkileyen Faktörler, Hemşirelik Dergisi, 2006, 14: 98
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: -