Tokat yöresinde üretilen ve tarımsal yapılarda yaygın olarak kullanılan fabrika tuğlalarının önemli fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine bir araştırma

Tuğla, önemli bir yapı malzemesidir ve kırsal kesimde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tuğlanın özellikleri; kullanılan toprağın özelliklerine, karışım şekline, pişirme durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu araştırmanın amacı, Tokat yöresinde tiıvıilen ve tarımsal yapılarda da yaygın olarak kullanılan tuğlaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma sonuçlarına göre; Tokat yöresinde faaliyet gösteren 18 adet tuğla fabrikasından alınan delikli tuğla ve bu fabrikaların 6'sında üretilmekte olan dolu tuğla örneklerinin tamamının basınç dayanımları, hacim ağırlığı, dona dayanıklılık, zararlı manyezi ve kireç içeriği bakımından standartlarda aranan özelliklere uygun olduğu belirlenmiştir. Ancak değişik fabrikalarca üretilen tuğla örnekleri arasında, basınç dayanım) ve hacim ağırlığı değerleri ile boyutsal yönden şekil, biçim ve görünüş olarak istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur.

A research on mechanical and physical properties of bricks produced in factories in Tokat province

Brick is an important structure material and widely used in rural areas. Characteristics of bricks vary according to soil characteristics used, mixture style and baking conditions during brick production. The aim of this research is to determine chemical and mechanical properties of bricks produced in Tokat province. According to the results obtained in this research, perforated bricks produced in 18 factories and solid bricks produced in 6 out of 18 factories in Tokat province comply with the standards in terms of compressive strenght unit weight, freezing and thawing, harmful manias and calcium contents. Differences for resistance against pressure, weight of volume and physical appearance among brick samples produced in different factories were significant.

___

  • Akman, M.. 1990, Yapı malzemeleri. İst. Teknik Univ., İnş. Fak. Mat, Sayı, 1408, İstanbul.
  • Anonymous, 1985a Fabrika tuğlaları-duvarlar için. TS 4563,. TSE, Ankara.
  • Anonymous. 1985b. Fabrika tuğlaları-duvarlar için dolu ve düşey delikli. TS 705, TSE, Ankara.
  • Anonymous, 1994, Munsell soil color charts. U.S. dept. agriculture handbook 18, Soil survey Manuel.
  • Atan,Y., 1975, İnşaat mühendisliğinde yapı malzemesi. V. Bilim Kongresi, Mühendislik Araştırma Grubu . Tebliğleri, İnş. Seks., s. 1-15, İstanbul.
  • Bayülke; N, 1979, Depremler, depreme dayanıklı yapılar. İmar ve İskan Bakanlığı Deprem Araştırma Enstitüsü Başkanlığı, Ankara.
  • Demir. Y., 1990, Orta Karadeniz Bölgesi besi sığırcılığı işletmelerinin yapısal durumu, özellikleri, ve bölge iklim koşullarına uygun barınak planlarının geliştirilmesi üzerine bir araştırma. Ç.Ü.FBE Kültürteknik A.B.D. (Doktora Tezi). Adana.
  • Demir, Y., Ayrancı, Y. ve Cemek, B., 1998, Samsun yöresinde üretilen tuğlaların mekanik ve fiziksel özellikleri. O.M.Ü. Zir. Fak. Derg.,13(l), s.63-75, Samsun.
  • Ekmekyapar, T. ve Örüng, İ., 1993, İnşaat malzeme bilgisi. Ata. Üniv. Zir. Fak. Der Yay., No: 145, Erzurum.
  • Karaman, S., 1996, Tokat ilinde kamu kuruluşları desteğiyle yapılan besi sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden durumu ve geliştirme olanakları üzerine bir araştırma. GOÜ. Zir. Fak. Dergisi, 14(1), s.263-276, Tokat
  • McBurney,W.J.,1970, The effect of straight of brick on compressive straight of brick masonry. Process ASTM. vol. 28, part II.
  • Norusis, M., J. 1993, SPSS for Windows. Base system user's * guide. SPSS. Inc.Chicago.
  • Örüng, İ. ve Karaman, S.,1994.Erzurum ilinde üretilen ve tarımsal yapılarda yaygın olarak kullanılan briketlerin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine bir araştırma. Ata. Üniv. Zir. Fak. Dergi, 25(3), 380-389. Erzurum.
  • Örüng .1., Okuroğlu. M..Yağanoğlu, A.V. ve Şahin, S.. 1997. Erzurum'da üretilen harman tuğlasının fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg.. 28 (4).576- 583,Erzurum.
  • Özçelik, N.,1975, İnşaat Bilgisi. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları. 1135. İstanbul.
  • Özışık, G..2000, Yapı mühendisliğinde kagir yapı. tuğla elemanlar ve yapı sistemleri. Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • Öztür T., ve Olgun M., 1993, Samsun ilinde kümeslerin yapısal özellikleri ve geliştirme olanakları. A.Ü. Ziraat Fak.. Yayın No: 1330. bilimsel araştırma ve incelemeler, 735, Ankara.
  • Taymaz,H., 1992, Yapı bilgisi. Milli Eğitim Bakanlığı yayınları No:414, Ankara.
  • Tekinel,O.,Çevik,B, ve Tekinsoy, ML A. 1989. İnşaat malzeme bilgisi. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ders kitabı. No: 103. Adana.
  • Tekinsoy, M.A.,1984, Çukurova yöresinde çeltik kavuzlu hafif beton briketlerin yapımı ve tarımsal yapılarda kullanılma olanakları üzerinde bir araştırma. Doçentlik tezi(basılmamış), Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Adana.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat yöresi mera vejetasyonlarında bulunan korunganın (Onobrychis sativa Lam.) bazı özellikleri

YAŞAR KARADAĞ

Tokat yöresinde üretilen ve tarımsal yapılarda yaygın olarak kullanılan fabrika tuğlalarının önemli fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine bir araştırma

SEDAT KARAMAN, İbrahim ÖRÜNG, Mustafa OKUROĞLU

Pm 21 geninin ve bazı buğday çeşitleri ile ıslah hatlarının Türkiye' deki külleme hastalığına karşı gösterdikleri reaksiyon tipleri

Ahmet YILDIRIM

Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma

Yasar AKÇAY, Hüdaverdi Bahadır ARSLANKURT

Yumurtlama zamanının beyaz ve kahverengi yumurtacı hibritlerin yumurta kalitesi üzerine etkileri

AHMET ŞEKEROĞLU, Musa SARICA

Tokat koşullarında farklı dozlarda gübre uygulamanın bir yeşil alan tesisinin performansına etkileri

MUSTAFA YILMAZ

Malatya İli Merkez İlçede Kayısı Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunları

Orhan GÜNDÜZ, Metin AKAY

Yeşil alan tesisi ve erozyon kontrolünde kullanılan bazı serin iklim buğdaygillerinin kök gelişim performanslarının belirlenmesi

MUSTAFA YILMAZ, Rıza AVCIOĞLU

Non-Parametri testlerle Kılıçkaya Barajının Kelkit Çayı akım karakteristiklerine etkisinin belirlenmesi

KADRİ YÜREKLİ, HÜSEYİN ŞİMŞEK, AHMET KURUNÇ

Türkiye' de enflasyonunun tarım kesimine etkileri (1983-1998)

GÜLİSTAN ERDAL, A. Zafer GÜRLER