Pm 21 geninin ve bazı buğday çeşitleri ile ıslah hatlarının Türkiye' deki külleme hastalığına karşı gösterdikleri reaksiyon tipleri

Bu çalışma Türkiye'de buğdayda külleme hastalığına neden olan Eıysiphe graminis f. sp. tritici etmenine karşı Pm21 geninin ve bazı buğday çeşitleri ile ıslah hatlarının reaksiyon tiplerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Külleme hastalığına karşı yeni bir gen olan ve Dasypynım villosum'ım 6VS kromozom kolu üzerinde bulunan Pm21 genini taşıyan iki translokasyon hattı oldukça yüksek bir dayanıklılık derecesine sahiptirler. Denemede test edilen diğer 38 buğday çeşidi ve 29 ileri ıslah hattından ikisi dayanıklı, dokuzu orta derecede ve geri kalan genotipler ise hassas veya çok hassas reaksiyon göstermişlerdir. Dayanıklı genotipler ve Pm21 geninin fide dayanıklılığı yanında sera koşullarında olgun bitki dayanıklılığı gösterdikleri de belirlenmiştir.

Reactiontypes of Pm21 and some wheat cultivars and breeding lines against powdery mildew disease in Turkey

This research was conducted to determine the reaction types of Pm21 and some wheat cultivars and breeding lines against powdery mildew disease in Turkey. The translocation lines carrying Pm21 which is a new resistance gene located on the short ami of chromosome 6V of Dasypynım villosum showed a very high resistance against powdery mildew. From the other 38 wheat cultivars and 29 advanced breeding lines, 2 were resistant and 9 were intermediate whereas all the rest were susceptible. Resistant genotypes and Pm21 had also adult plant resistance as well as seedling resistance under greenhouse conditions.

___

  • Aktaş, H. 2001. Orta Anadolu Bölgesinde önemli tahıl hastalıkları ve mücadele yöntemleri. Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü, Fitopatoloji Bölümü, Seminer Notu.
  • Bennett, F.G.A. 1984. Resistance to powdery mildew in wheat: a review of its use in agriculture and breeding programmes. Plant Path. 33: 279-300.
  • Chen, P.D., Qi, L.L., Zhou, B., Zhang, S.Z., ve Liu, D.J. 1995. Development and molecular cytogenetic analysis of v/heat-Haynaldia villosa 6VS/6AL translocation lines specifying resistance to powdery mildew. Theor. Appl. Genet. 91: 1125-1128.
  • Cox, T.S., Raupp, W.J., Wilson, D.L., Gill, B.S., Leath. S., Bockus, W.W., ve Browder, L.E. 1992. Resistance to foliar diseases in a collection of Triticiim tausclm genn plasm. Plant Dis. 76: 1061-1064.
  • Friebe, B., Heun, M., Tuleen, N., Zeller, F.J., ve Gill, B.S. 1994. Cytogenetically monitored transfer of powdery mildew resistance from rye into wheat. Crop Sci. 34:621-625.
  • Jia, I, Devos, K.M., Chao, S., Miller, T.E., Reader, S.M., ve Gale, M.D. 1996. RFLP-based maps of the homoeologous group-6 chromosomes of wheat and their application in the tagging of Pm 12, a powdery mildew resistance gene transferred from Aegilops speltoides to wheat. Theor. Appl. Genet. 92: 559-565.
  • Liu, Z., Sun, Q., Ni, Z. ve Yang, T. 1999: Development of SCAR markers linked to the Pm21 gene conferring resistance to powdery mildew in common wheat. Plant Breeding 118: 215-219.
  • Lowry, J.R., Sammons, D.J., Baenziger, P.S., ve Moseman, J.G. 1984. Identification and characterization of the gene conditioning powdery mildew resistance in 'Amigo' wheat. CropSci. 24: 129-132.
  • Leath, S. ve Heun, M. 1990. Identification of powdery mildew resistance genes in cultivars of soft red winter wheat. Plant Dis. 74: 747-752.
  • Mclntosh, R.A. 1988. Catalogue of gene symbols for wheat. P. 1225-1323. In T.E. Miller've R.M.D. Koebner (eds.) Proc. 7th Int. Wheat Genet., Symp. Cambridge, U.K. 13-19 July 1988. IPSR, Cambridge Lab, Cambridge.
  • Qi, L.L., Chen, P.D., ve Liu, D.J. 1995. The gene Pm21-a new source of resistance to wheat powdery mildew. Acta Agron. Sin. 21(3): 257-260.
  • Yıldırım, A., Jones, S.S., Murray, T.D.; ve Line, R.F. 2000. Evaluation of Dasypynuv villosum populations for resistance to cereal eyespot and stripe rust pathogens. Plant Dis. 84:40-44.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Azospirillum Brasilense Sp7 ve iki Rhizobium suşunun Türkiye' de yaygın olarak yetiştirilen bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde kuru madde miktarı ve azot kapsamına etkileri

Mehmet ÖĞÜT, Mustafa KILIÇ, Abdulreşit BROHI

Malatya İli Merkez İlçede Kayısı Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunları

Orhan GÜNDÜZ, Metin AKAY

Yeşil alan tesisi ve erozyon kontrolünde kullanılan bazı serin iklim buğdaygillerinin kök gelişim performanslarının belirlenmesi

MUSTAFA YILMAZ, Rıza AVCIOĞLU

Ankara yöresinde yetiştirilen buğdayın azot, fosfor, potasyum, çinko, bor beslenme durumlarının toprak ve bitki örnekleri ile değerlendirilmesi

AYDIN GÜNEŞ, Mehmet ALPASLAN, M. Rüştü KARAMAN, Kenan YALVAÇ, Selami YAZAR

Gelişmişlik Açısından Farklı İki Yöredeki Tarım İşletmelerinin Toplumsal ve Tarımsal Yapısının Üretim Sistemleri ve Tarımsal Gelire Etkileri Üzerine Bir Araştırma (Tokat İli Kazova ve Artova Bölgesi Örneği)

Meral UZUNÖZ, ADNAN ÇİÇEK

Tokat-Kazova koşullarında farklı suluma aralıklarının patetesin (Solanum tuberosum L.) verim ve bazı özelliklerine etkileri

GÜNGÖR YILMAZ, İsa TELCİ, HÜSEYİN ŞİMŞEK

Türkiye' de buğday destekleme politikaları ve uygulamaları

Halil KIZILASLAN, Senem AKTAŞ

Tokat koşullarında arı otunun (Phacelia tanacetifolia Bentham) yazlık ekim zamanı üzerinde araştırmalar II-Tohum verimi ile ilgili özelliklerin incelenmesi

YAŞAR KARADAĞ, Uğur BÜYÜKBURÇ

Tokat İlinde üreticilerin zirai mücadele etkinlikleri üzerinde bir araştırma

İZZET KADIOĞLU

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının detaylı etüd ve haritalanması

LEVENT ATATANIR, Mahmut YÜKSEL