Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi

Son yıllarda Türkiye’de et ve et ürünleri üretiminin de kalite standartlarındaki olumsuz değişmeler ve bunun neticesinde hastalıkların artması dolayısıyla insanlara hastalıkların taşınması endişesi artmaktadır. Böylelikle bireylerin et ve et ürünleri özellikle kırmızı et tüketim de hassasiyeti oluşmuş  ve bir çok bireyin tüketim alışkanlıkların da farklılıklar ortaya çıkmıştır.  Bu çalışmada, giderek artmakta olan gıda güvenirliği eğiliminin tüketicilerin kırmızı et ve et ürünleri satın alma tutum ve davranışlarını nasıl etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırmanın amacı Sivas ilindeki tüketicilerin kırmızı et tercihlerini belirlenmek ve tüketimi etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin analiz etmektir. Oransal örnekleme yöntemi ile 535 (271 kır, 264 kent) tüketici ile görüşülmüştür. Bu araştırmanın amacı, tüketicilerin kırmızı et satın alırkenki tutum ve davranışlarını belirleyen bazı faktörlerin belirlenmesi ve ortaya konulmasıdır. Bunun içinde kırmızı et satın alımındaki bireylerin tutum, davranış ve bilgilerini ölçmek için 18 değişkeni 5’li likert ölçeği yardımı ile analiz edilmiş ve faktör analizi yardımı ile 4 faktör altında toplanmıştır.  Araştırma sonucunda, tüketicilerin önemli bir bölümünün gıda güvenirliği konusundaki haberlerden etkilendiği ve et tüketim kompozisyonunu buna göre şekillendirdiği ortaya konulmuştur.

___

  • Dölekoğlu, C.Ö., Şahin, A., Giray, F.H., 2015. Kadınlarda Fonksiyonel Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörler: Akdeniz. Tarım Bilimleri Dergisi, 21(4), 572-584.
  • İlhan Meço, G., 2011. Tekirdağ İlinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıklarının Analizi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Yükseklisans Tezi).
  • Kalaycı, Ş., 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. BRC Matbaacılık, Ankara.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., 2013. Maden Suyu Talebini Etkileyen Faktörlerin Tobit Modeli İle Analizi: Beypazarı İlçesi Örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (2), 80-85.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., Gökçe, C., 2013. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Yeşil Gıda Ürünleri Hakkındaki Bilgi, Görüş ve Tutumları Üzerine Araştırma. ISSN: 2146-8168; Sayı: 6, Sayfa: 19-30.
  • Koç, G., Uzmay, A., 2015. Gıda Güvencesi ve Gıda Güvenliği: Kavramsal Çerçeve, Gelişmeler Ve Türkiye. Turkish Journal of Agricultural Economics, 21(1), 39-48.
  • Lorcu, F., Bolat, B.A., 2012. Edirne İlinde Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1) ss. 71-85.
  • Mutlu, S., 2007. Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi).
  • Mutlu, S., Yurdakul, O., 2008. Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği). Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Cilt:17-4, 49-59.
  • Tabachnick, B.G., Fidell, L.S., 1996. Using multivariate statistics (3rd ed.). New York, USA: HarperCollins College Publishers.
  • Yalçın, G.E., Yazıcı, E., Fatma, Ö.C.A.L., 2016. Gıda Güvencesini Tehdit Eden Etmenler ve Çözüm Önerileri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 130-134.
  • Yılmaz, E., 2008. Trakya Bölgesinde Kırsal ve Kentsel Tüketicilerin Gıda Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, (Doktora Tezi).
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yenen mantar; Bovista plumbea’da A, E ve C vitaminlerinin belirlenmesi

İbrahim TÜRKEKUL, Hakan IŞIK, Aydın Şükrü BENGÜ

Düşük Çözünürlüklü Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Step Motorun Manyetik Analizi

Engin HÜNER

TOKAT- AMASYA KARAYOLU ÇEVRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN KUŞBURNUNDA (Rosa sp) MESAFEYE BAĞLI OLARAK KİRLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜNEŞ, Ergin ÇİLALİ

Bolu Bölgesindeki Hazır Beton Tesislerinin Durumu ve Beton Kalitesini Etkileyen Faktörler

Bahattin ÖZTOPRAK, Şahin SÖZEN, Murat ÇAVUŞ

De-etiolasyon Sürecinde Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Yapraklarında Antioksidan Enzim Aktiviteleri ve Toplam Fenolik Bileşik Miktarlarında Değişimler

Bülent AKGÜL, Lokman ÖZTÜRK, Dursun KISA, Nusret GENÇ

Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi

Rüveyda YÜZBAŞIOĞLU, Halil KIZILASLAN, Nuray KIZILASLAN, Esma KURT

Tarımsal Otomasyonda Yeni Yaklaşım: Konuşan Bitki ve Konuşan Meyve

Muhammed TAŞOVA, Mehmet Metin ÖZGÜVEN

Antalya İlinde Örtü Altı Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Bitki Koruma Sorunları ve Üretici Bilinç Düzeyi

Dürdane YANAR, Yusuf YANAR, Hilmi ERDAL, Gülistan ERDAL, Emel POYRAZ

Effect of Bentonite's Different Rates to Ammonium Removal in Aquatic Conditions

Dilek ŞAHİN, Eda SERTAŞI, Meryem ÖZ, Ünal ÖZ, Zafer KARSLI, Orhan ARAL

Ceviz Yaprak Özütlerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri Hususunda Variyatel Farklılıklar

İsmail KOCAÇALIŞKAN, Abbas ALBAYRAK, Semra İLHAN, İrfan TERZİ