Bolu Bölgesindeki Hazır Beton Tesislerinin Durumu ve Beton Kalitesini Etkileyen Faktörler

Bu çalışmada Bolu bölgesindeki hazır beton tesislerinin durumu ve beton kalitesine etkisi incelenmiştir. Hazır betonun bileşenleri olan; agrega, çimento, karma  suyu ve beton katkı maddelerine, beton santrallerinde kullanılan makine ve teçhizattan üretim ve dökümüne kadar hazır betonun geçirdiği tüm süreçlere değinilmiştir. Hazır beton üretiminin yöredeki çimento tüketimindeki oranı oldukça yüksek olup kişi başına düşen beton üretimi 2,47  m3 ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde bulunmaktadır.  Bu nedenle mevcut hazır beton tesislerinin makine -teçhizat ve personel yönlerinden verimliliklerinin artırılmasına ve üretimlerinde kalite kontrol yöntemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Elde edilen sonuçlara göre; Bolu ilindeki hazır beton tesisleri sahip oldukları bilgi ve teknolojiyle istenilen özelliklerde üretim yapmasına karşın, personel, agrega depolanması ve yerleşim durumlarının kaliteyi olumsuz yönünde etkilediği düşünülmektedir.

___

  • Kaynaklar
  • Akakin, T., Kılınç,C.,Işık,A.,Zengin,H., 2013.Hazır Beton Sektörü ve Beton Kullanımındaki Gelişmeler. Hazır Beton Dergisi,Sayı 116, İstanbul66-69.Uğurlu, A., 2013. Depremde Beton ve Davranışı. Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı 476,İstanbul,57-63.Özmen, B., 2009. Bolu Yöresinin Deprem Tehlikesi Açısından İrdelenmesi. Ulusal Deprem Sempozyumu, Bolu,171-181.Karakule,F., Akakın, T., Uçar,S., 2004. Türkiye’de Ve Dünyada Hazır Beton Sektörü. THBB Dergisi, 2-11.Özkul, H,M., Uçar,S.,Şaşmaz,Ç., Yanpınar,H., 2011. Türkiye’de Hazır Betonda Kalite Denetimleri. Hazır Beton Kongresi, İstanbul,77-84.Engin,Y., 2014. Hazır Betonda Gözetim ve Denetimi. www. betonvecimento. com. 1-12.Ergün,A., Başaran, V., 2010.Afyonkarahisar’da Üretilen Hazır Beton Kalitelerinin Değerlendirilmesi. AKÜ Fen Bilimleri Dergisi,Cilt 10, sayı2,Afyonkarahisar,52-57.Anonymous,.1998. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik.Anonymous, 2004. T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Deprem Şurası. Yapı Malzemeleri Komisyonu Raporu. Davraz, M., Başpınar, E., Ceylan,H., 2012.Yapı Denetim Kurumları Öncesi Isparta ve Yakın Civarındaki Hazır beton Kalitesi. SDÜ Teknik Bilimler Dergisi 2, Isparta, 18-25.Anonymous,.2016.http://www.thbb.org/media/227825/thbb-istatistikler. Işık,Y..2018. ERMCO ve THBB Yönetim Kurulu Başkanın Gözüyle. Hazır Beton Sayı 146,10-11. Öztoprak,B., Esmeray,A., Karaman,S., 2009. Tokat Yöresinde Hazır Beton Üretimi ve Sorunları. KSÜ Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12(2 ), Kahramanmaraş, 1-7.Demiryürek,E,B., 2007.Türkiye’de Hazır Beton Sektörü ve sektördeki Büyüme. Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul,1-117.Anonymous, 2016. Türkiye Hazır Beton Sektörü İstatistikleri. http://www.thbb.org/ sektor/onerilerimiz/. Anonymous, 2018. Bolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü.Bolu.
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat İlinin Hayvansal Atıklarından Elde Edilecek Biyogaz Potansiyeli

Esin Hande BAYRAK IŞIK, Fatih POLAT

Doğrusal Relüktans Motorun Otomatik Kayar Kapılara Uygulanması ve PIC Mikrodenetleyici ile Kontrolü

Mustafa ARPACIOĞLU, Ahmet FENERCİOĞLU, Yusuf AVŞAR

Sıcak Dumanlanmış Balık Ezmesinin Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

Cem AYDIN, Yalçın KAYA

Yenen mantar; Bovista plumbea’da A, E ve C vitaminlerinin belirlenmesi

İbrahim TÜRKEKUL, Hakan IŞIK, Aydın Şükrü BENGÜ

Bolu Bölgesindeki Hazır Beton Tesislerinin Durumu ve Beton Kalitesini Etkileyen Faktörler

Bahattin ÖZTOPRAK, Şahin SÖZEN, Murat ÇAVUŞ

TOKAT- AMASYA KARAYOLU ÇEVRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN KUŞBURNUNDA (Rosa sp) MESAFEYE BAĞLI OLARAK KİRLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜNEŞ, Ergin ÇİLALİ

Allium cepa L.’ da Krom (K2Cr2O7)’un Toksik Etkilerinin Araştırılması

Nurşah OCAK GÜREL, Kültiğin ÇAVUŞOĞLU, Emine YALÇIN

Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi

Rüveyda YÜZBAŞIOĞLU, Halil KIZILASLAN, Nuray KIZILASLAN, Esma KURT

Tokat Garipler Camisi’nin Sismik Davranışının Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak İncelenmesi

Şahin SÖZEN, Murat ÇAVUŞ, Bahattin ÖZTOPRAK

Antalya İlinde Örtü Altı Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Bitki Koruma Sorunları ve Üretici Bilinç Düzeyi

Dürdane YANAR, Yusuf YANAR, Hilmi ERDAL, Gülistan ERDAL, Emel POYRAZ