Antalya İlinde Örtü Altı Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Bitki Koruma Sorunları ve Üretici Bilinç Düzeyi

Bu çalışma, Antalya’nın modern sera alanları bakımından önemli bir konumda olan Serik ilçesinde yürütülmüştür. İlçede örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticilerin, üretim sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm üretme sürecindeki bilgi düzeyleri ile ürünlerdeki hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri incelenmiştir.Araştırma Serik merkez ilçe ve merkez ilçeye bağlı 10 köyde bulunan toplam 100 örtü altı üretici ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen bilgilere dayanmaktadır.Çalışmada ayrıca, Antalya ilinde örtü altı sebze üretiminde öne çıkan domates, biber, patlıcan ve hıyar ürünlerinde sorun olan hastalık ve zararlılar ile mücadele yöntemleri hakkında bilgiler sunulmuştur.Araştırma bulgularından bazılarına göre, üreticilerin dörtte biri entegre mücadele yöntemlerinden yararlandıklarını belirtirken dörtte üçü ise kimyasal mücadele yaptıklarını ifade etmişlerdir.Diğer yandan üreticilerin, kimyasal mücadele uygulamalarındaki güvenlik önlemlerinin alınması ve çevre konularında çoğunlukla bilinçsiz oldukları belirlenmiştir.

___

  • AKİB, 2016. Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Sektör raporları, http://www.akib.org.tr/tr/birliklerimiz-akdeniz-yas-meyve-sebze-ihracatcilari-birligi.html
  • Anonim, 2008. Zirai Mücadele Teknik Talimatı. Cilt V, s. 167-172, Ankara.
  • Anonim, 2014. http://www.fao.org/faostat/en/#data/EP.
  • Anonim, 2014. Our Industry 2013. Erişim tarihi: 05.06.2014. http://www.syngenta.com/ global/corporate/SiteCollectionDocuments/pdf/ publications/our-industry-2013-syngenta.pdf.
  • Boz, Ö., Erol, T., Benlioğlu, S., Öncüer, C., 1998. Aydın İlindeki Zirai Mücadele Uygulamalarının Sosyo-Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Türkiye Entomoloji Dergisi Vol:22, Sayı :2, s123-136, İzmir.
  • Burçak, A.A., Duru, A.U., Kaya, M., Çönger, E., Tatlı, Ö., Gölge, Ö., Dokumacı, S., 2013. Establishment of National Maximum Residues Limits of Some Pesticides used in Tomato Crop. 8. MGRP International Symposium of Pesticides in Food and the Environment in Mediterranean Countries, Sept., 12-14, 2013. Book of Abstracts. 58p.
  • Chakravarty, S., 2014. World Agrochemical and Pesticide Market to Grow 8.7% annually from 2014 to 2018. Erişim tarihi: 05.06.2014. http:// www.marketresearchreports.com/ blog/2014/01/06/world-agrochemical-and pesticide-market-grow- 87-annually-2014- 2018#sthash.Ah9mn8eN.dpuf.
  • Çiçek, A., Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:12, Tokat.
  • Delen, N., Durmuşoğlu, E., Güncan, A., Güngör, N., Turgut, C., Burçak, A., 2005. Türkiye’de pestisit kullanımı, kalıntı ve organizmalarda duyarlılık azalışı sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005, Ankara, Cilt 2. 629-248.
  • FAO, 2016. http://www.fao.org/faostat/en/#home
  • Oruç, E., 2001. Tokat İlinde Bitkisel Üretiminde Tarımsal Mücadele Uygulamaları ve Çiftçilerin İlaç Kullanımı Konusundaki Bilgi Düzeyleri İle Bilgi Kaynakları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.
  • Oruç, E., 2002. Tokat İli’nde Üreticilerin Domates, Şeftali ve Elmada Kimyasal İlaç Kullanım Durumu. II. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 24-27 Eylül 2002. Çanakkale, 100-110.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri,ISBN: 978-975-19-6301-7
  • Kadıoğlu, İ., 2003. Tokat İlinde Üreticilerin Zirai Mücadele Etkinlikleri Üzerinde Bir Araştırma. GOU Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(1), 7-15.
  • Üremiş, İ., Karataş, Ş., Gören, O., Camboş, E., Kütük, H., Ekmekçi, U., Ekmekçi, Çetin, V., Aytaş, M., Kadıoğlu, İ., 1996. Çukurova Bölgesinde Zirai Mücadele İlaç Kullanımının Genel Değerlendirilmesi, II.Ulusal Zirai Mücadele İlaçları Sempozyum Bildirileri, 18-20 Kasım 1996, S.73-79, Ankara.
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

De-etiolasyon Sürecinde Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Yapraklarında Antioksidan Enzim Aktiviteleri ve Toplam Fenolik Bileşik Miktarlarında Değişimler

Bülent AKGÜL, Lokman ÖZTÜRK, Dursun KISA, Nusret GENÇ

Effect of Bentonite's Different Rates to Ammonium Removal in Aquatic Conditions

Dilek ŞAHİN, Eda SERTAŞI, Meryem ÖZ, Ünal ÖZ, Zafer KARSLI, Orhan ARAL

Düşük Çözünürlüklü Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Step Motorun Manyetik Analizi

Engin HÜNER

Allium cepa L.’ da Krom (K2Cr2O7)’un Toksik Etkilerinin Araştırılması

Nurşah OCAK GÜREL, Kültiğin ÇAVUŞOĞLU, Emine YALÇIN

Tokat Garipler Camisi’nin Sismik Davranışının Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak İncelenmesi

Şahin SÖZEN, Murat ÇAVUŞ, Bahattin ÖZTOPRAK

Antalya İlinde Örtü Altı Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Bitki Koruma Sorunları ve Üretici Bilinç Düzeyi

Dürdane YANAR, Yusuf YANAR, Hilmi ERDAL, Gülistan ERDAL, Emel POYRAZ

Doğrusal Relüktans Motorun Otomatik Kayar Kapılara Uygulanması ve PIC Mikrodenetleyici ile Kontrolü

Mustafa ARPACIOĞLU, Ahmet FENERCİOĞLU, Yusuf AVŞAR

Tokat İlinin Hayvansal Atıklarından Elde Edilecek Biyogaz Potansiyeli

Esin Hande BAYRAK IŞIK, Fatih POLAT

Bolu Bölgesindeki Hazır Beton Tesislerinin Durumu ve Beton Kalitesini Etkileyen Faktörler

Bahattin ÖZTOPRAK, Şahin SÖZEN, Murat ÇAVUŞ

TOKAT- AMASYA KARAYOLU ÇEVRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN KUŞBURNUNDA (Rosa sp) MESAFEYE BAĞLI OLARAK KİRLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜNEŞ, Ergin ÇİLALİ