Düşük Çözünürlüklü Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Step Motorun Manyetik Analizi

Sanayide mekanik enerji ihtiyacı ile birlikte konum kontrolü de çok önemlidir. Konum kontrolü için mekaniksel çözümlerin yanı sıra step ve servo motor sistemleri de kullanılabilir. Hassas konum kontrolü gereken yerlerde servo sistemler kullanılmaktadır. Bununla birlikte servo sistemler yüksek maliyetlidir. Step motorlar ise daha düşük maliyetli olan ve günlük hayatımızda yazıcılar, tarayıcılar gibi birçok cihazda da kullanılmaktadır. Yapılan bu çalışma da düşük çözünürlüklü eksenel akılı sürekli mıknatıslı step (EASMSP) motor tasarımı ve manyetik analizi gerçekleştirilmiştir. Tasarımda birbirine göre yarım kutup açısı kadar kaydırılmış iki rotoru bulunan ve her gerilim darbesinde bir tarafın aktif olduğu bir yapıya sahiptir. Tasarlanan EASSP motorun ANSYS firmasının maxwell programı ile manyetik analizleri gerçekleştirilmiştir. Manyetik analizler sonucunda hava aralığı ve stator ayak genişliği sırasıyla 2mm ve 4mm olarak optimize edilmiştir. Bununla birlikte analiz sonuçlarında nüve manyetik akı yoğunluğu 0,8-0,9 tesla düzeyindedir. Bu sonuçlar bize demir nüvede doyumun olmadığını göstermektedir. Ayrıca optimize edilen parametreler ile çıkış momenti incelendiğinde sinüsoidale yakın bir eğri elde edilmiştir. Dolayısıyla moment eğrisi bize EASMSP motorun düzgün bir çıkış momentine sahip olduğunu gösterir.

___

  • Aydin, M., Zhu, Z.Q., Lipo, T.A., Howe, D., 2007. Transaction on Magnetics, Minimization of Cogging Torque in Axial Flux Permanent Magnet Machines. Design Concept, 43, 3614-3622.
  • Çetin, E., Daldaban, F., 2014. 7. Otomotiv Teknolojileri Kongresi, Otomotiv Uygulamalarında Kullanılacak Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı BLDC Motor Tasarım Modeli, OTEKON’14, 26-27 Mayıs, Bursa.
  • Husain, T., Tekgun, B., Sozer, Y., Hamdan, M., 2017. Comparison of axial flux machine performance with different rotor and stator configurations, . Electric Machines and Drives Conference (IEMDC), 21-24 May, Miami, Florida, USA.
  • Hüner, E., Ataözden, Y., 2016. Küçük Güçlü Rüzgar Türbinleri İçin 3d SEY Programı ile IPMS Alternatörün Elektromanyetik Tasarımı ve Analizi, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 60-73
  • Joseph, J.J., 2017. Minimization of Cogging Torque in Axial Flux Permanent Magnet Brushless Motor with Certain Design, Journal of Electrical Engineering, 17.
  • Kanuch, J., Ferkova, Z., 2013. Design and simulation of disk stepper motor with permanent magnets, Archives of Electrical Engineering, 62(2), 281-288.
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yenen mantar; Bovista plumbea’da A, E ve C vitaminlerinin belirlenmesi

İbrahim TÜRKEKUL, Hakan IŞIK, Aydın Şükrü BENGÜ

Gıda Güvenilirliği Açısından Tüketici Davranışlarının İncelenmesi: Sivas Kentsel ve Kırsal Kesimde Kırmızı Et Tüketimi

Rüveyda YÜZBAŞIOĞLU, Halil KIZILASLAN, Nuray KIZILASLAN, Esma KURT

Tokat Garipler Camisi’nin Sismik Davranışının Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak İncelenmesi

Şahin SÖZEN, Murat ÇAVUŞ, Bahattin ÖZTOPRAK

Tarımsal Otomasyonda Yeni Yaklaşım: Konuşan Bitki ve Konuşan Meyve

Muhammed TAŞOVA, Mehmet Metin ÖZGÜVEN

Düşük Çözünürlüklü Eksenel Akılı Sürekli Mıknatıslı Step Motorun Manyetik Analizi

Engin HÜNER

TOKAT- AMASYA KARAYOLU ÇEVRESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN KUŞBURNUNDA (Rosa sp) MESAFEYE BAĞLI OLARAK KİRLİLİĞİN BELİRLENMESİ

Mehmet GÜNEŞ, Ergin ÇİLALİ

Doğrusal Relüktans Motorun Otomatik Kayar Kapılara Uygulanması ve PIC Mikrodenetleyici ile Kontrolü

Mustafa ARPACIOĞLU, Ahmet FENERCİOĞLU, Yusuf AVŞAR

Ceviz Yaprak Özütlerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri Hususunda Variyatel Farklılıklar

İsmail KOCAÇALIŞKAN, Abbas ALBAYRAK, Semra İLHAN, İrfan TERZİ

Kalitenin İyileştirilmesi Amacıyla İstatistiksel Kalite Kontrol Yöntemlerinin Kullanılması Üzerine Havacılık ve Uzay Sektöründe Bir Uygulama

Fatma YILMAZ, Taner ERSÖZ

Effect of Bentonite's Different Rates to Ammonium Removal in Aquatic Conditions

Dilek ŞAHİN, Eda SERTAŞI, Meryem ÖZ, Ünal ÖZ, Zafer KARSLI, Orhan ARAL