Tuzla ve Çevresi Müslümanlarında Ölüm Âdetleri

Tuzla Kantonu, Bosna-Hersek’in on kantonundan birisidir ve başkenti Tuzla’dır.Tuzla şehri, Müslümanların, Katolik Hristiyanların, Ortodoks Hristiyanların, az sayıdaProtestan Hristiyanların ve Yahudilerin yaşadığı bir şehirdir. Nüfusunun büyük çoğunluğuMüslümandır. 15. yüzyıl sonlarından beri Müslümanlar, “Boşnak” olarak isimlendirlmekteve inançları, âdet ve gelenekleri açısından Türklerle birçok yönden benzeşmektedir.15. yüzyıldan günümüze kadar gelen Bosna-Hersek Müslümanlarının doğum, sünnet,evlenme ve ölüm âdetleri ve gelenekleri, birçok olumsuz etkene rağmen, günümüzdede Müslümanlık dairesinde devam etmektedir. Ancak, unutulmamalıdır ki Bosna-Hersekcoğrafyasının genelinde olduğu gibi, inceleme alanımız Tuzla’da da Müslüman Boşnaklar,Katolik Hristiyan Hırvatlar ve Ortodoks Hristiyan Sırplar ve bunların yanında az daolsa Protestan Hristiyanlar ve Yahudiler ile bir arada yaşamakta ve kuşkusuz birbirleriyleinanç ve uygulama açısından etkileşmektedirler. Çalışmamızda Boşnak Müslümanların“ölüm” konusundaki âdet ve uygulamaları incelenecektir. İlk önce ölümün algılanışı veölüm öncesi inançlar, daha sonra ölüm, ölünün yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi,taziye, yas, vb. konular ele alınmıştır.

___

  • Eliade, Mircea (1999), Şamanizm, İmge Yay., Ankara.
  • Hangi, Antun (1990), Žıvot ı Obıčajı Muslımana U Bosnı ı Hercegovını (Bosna-Hersek’teki Müslümanların Hayat ve Âdetleri), Treće Izdanje (3.b), Sarajevo.
  • İnan, Kenan (2002), “Fatih Sultan Mehmed-İstanbul’un Fethi ve Etkileri”, Türkler Ans., 9.c, Yeni Türkiye Yay., Ankara, s. 279-311.
  • Oğuz, Burhan (1980), Türkiye Halkının Kültür Kökenleri II, Doğu-Batı Yay., İstanbul.
  • Roux, Jean-Paul (1999), Altay Türklerinde Ölüm, Kabalcı Yay., İstanbul.