Kadına İlişkin Medyatik Bilgiye Kadının Müdahalesi: Sosyal Medya Örneği

Medya geç Latincede medialis, Fransızca medius sözcüklerinden türemiştir. İlk olarak 1570'de kullanılmış olan bu kavram ortalık yerde oluşan veya başlayan anlamında kullanılmaktadır. Medya İngilizcede media olarak kullanılıp iletişim ortamı, iletişim araçları olarak tanımlanmaktadır. Sözcüğün Türkçedeki kullanımı ise kamuoyu, haberleşme, iletişim gibi kavramlarla yaklaşık son 20 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Geleneksel medya olarak nitelendirdiğimiz televizyon, radyo ve gazete aracılığıyla ataerkil ideolojiyi yansıtan medya metinleri, erkek egemen bir bakış açısını beslerken kadınının yaşamsal fırsatlarını oluşturacak bilgi kaynaklarını ataerkillik üzerinden kurgulamaktadır. Geleneksel medya metinleri kadına ilişkin, "güç ve iktidarın sahibi olan erkeğe hizmet eden", "erkeği cinselliği aracılığıyla kendine çeken ve gücünü bedeni üzerinden kurgulayan", "sevgi-nefret, ihtiyaç duyma-korkma ikilemi arasında sıkışan", "sosyal ve kültürel normlarla edilgenleştirilen" bir söylemi aktarmakta ve kadın çoğunlukla bu söylemler üzerinden inşa edilmektedir. Buna karşılık geleneksel medya zaman içinde sosyal medyaya evrilirken önemli bir konu karşımıza çıkmaktadır. O da sosyal medyanın inter-aktif olarak aynı anda ortama katılanlarca sağlanması durumudur. Sosyal medya bireylere zaman ve mekân sınırlaması olmadan paylaşımın, etkileşimin yapıldığı bir ortam sağlarken, bilginin inter-aktif olarak aynı anda ortama katılanlarca sağlanması bireyin iletişimde aktör olması demektir ve bu sosyolojik tabanda önemli bir etkileşimi ve değişimi de beraberinde getirir. Dolayısıyla kadının sosyal medya aracılığıyla kendisiyle ilgili habere müdahale etme şansı ortaya çıkmaktadır. Buradan yola çıktığımızda yazılı ve görsel medya ataerkil kültür kalıplarını tekrarlayarak, yeniden üreterek kadını statü ve güç açısından etkisizleştirirken kadın sosyal medya üzerinden kendisini nasıl ifade etmektedir sorusu çalışmamızın ana temasını oluşturmaktadır. Dolayısıyla aldatılma, aldatma, intikam, kıskançlık gibi anlam kodlarıyla işlenen ve kadını değiştiremeyeceği bir yaşam kıskacının içine hapseden medyatik bakış açısı kadının sosyal medya üzerinden kendisini tanımlamasıyla nasıl bir değişime uğramaktadır sorusu sosyolojik çerçevede irdelenecektir. Çalışmada yazılı ve görsel medyanın kadın tanımlamasına karşılık internet kullanımının artmasıyla birlikte kadının sosyal medya üzerinden inter-aktif katılımı örnekler üzerinden değerlenilirken internet hukukunun bu konu ile bağlantısına da kısaca değinilecektir.

Intervention Of Woman On The Mediatic Data For Woman: The Example Of Social Media

The word media is derived from late Latin "medialis" and French "medius". This term first used in 1570 is used to refer to sudden appearence or beginning. Media, used as media in English is defined as communication medium and tool. The Turkish usage of the word covers aproximately last 20 years with the terms like public opinion,information and communication.The media texts, reflecting patriarchial ideology through television, radio and newspaper labelled as traditional media, construct data sources that create woman's vital oppurtinuties through patriarchy while supporting man dominated perspective. Traditional media texts use such a discourse that they reflect woman as "the one who serves the man in power and rule", "the one attracts man with her sexuality and dominates by her body", "the one who is torn between the dilemma of love-hatred, need-fear", "the one passivized by social and cultural norms" and construct woman image through these discourses. On the contrary, while traditional media is evolving towards social media, an important subject comes up. That is the condition which is created by the ones taking place in the communication medium interactively in the social media. Social media provides a communication medium for the individual where communication and interaction take place without time and space limitation and it means that an individual becomes an actor in communication, and this also brings an important interaction and change in sociological base. Therefore, through social media, there appears the oppurtinity of interventon for woman to the news about her. Thus, the main goal of this study is the question of how woman defines herself through social media while written and visual media are passisivizing the status and power of woman by repeating and reconstructing patriarchial cultural models. Therefore, the question of how mediatic perspective, that traps woman in a life which is hard to change and full of codes like being cheated, cheating, revenge and jealousy, changes when woman defines herself through social media will be examined within a sociological frame. Within the study, also, the relation of internet law with this subject will be handled while woman's interactive participation through social media with the excessive use of internet as a response to the definition of woman in written and visual media will be discussed with the examples.

___

  • Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (2008). Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı (Yay. Haz. Ahmet Rasim Kalaycı). Ankara: Makromedya.
  • Köse, N. (2014). Kadınların Sosyal Medyada Daha Aktif Olduğunun 6 Kanıtı. 04 Nisan 2014 tarihinde http://sosyalmedya.co/kadınlar-ve-sosyal-medya/ adresinden erişildi.
  • Marshall, G. (2005). Sosyoloji Sözlüğü (2.Baskı). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları
  • Özdemir,E.(2014).O Bacaklar Kimin?. http://www.radikal.com.tr/radikal2/1188709 başlıklı yazıya 27 Nisan 2014 tarihinde erişildi.
  • Vural, Z.B.A, Bat, M. (2010). Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Yaşar University, 20(5), ss.3348-3382.
  • http://sosyalmedyakulubu.com.tr/sosyalmedya/facebook-hizmet-kosullarini-degistiriyor. html. Facebook Kadına Şiddet İçeren İçerikler İçin Bir Çalışma Başlattı başlıklı yazıya 30 Haziran 2014 tarihinde erişildi.
  • http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnewsmobile.aspx?id=8722450. (17.04.2008). İzdivaç Programlarına Tepki Yağıyor başlıklı yazıya 30 Nisan 2014 tarihinde erişildi.
  • http://www.milliyet.com.tr/halk-plajindaki-kadinlara-gundem-1902441.(25.06.2014). Halk Plajındaki Kadınlara 'Kapanın' Broşürü Dağıtıldı başlıklı yazıya 25 Haziran 2014 tarihinde erişildi.