Öğrencilerin kültür varlıklarını tanıma ve sahip çıkma ile ilgili kazanımlarını gerçekleştirme bakımından görsel sanatlar ve sosyal bilgiler derslerinin ilişkilendirilmesi

Özellikle küreselleşme ile birlikte günümüzde kaybolan değerler arasında, yok olan kültür ve tabiat varlıkları da yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında kültür varlıklarının tanınması ve sahip çıkma ile ilgili kazanımların gerçekleşmesi için, Görsel Sanatlar ve Sosyal Bilgiler derslerinin, programlarında yer alan benzer üniteleri ilişkilendirerek, öğrencilerin konu hakkında daha fazla duyarlı olmalarını sağlayacak yöntemler geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Malatya Merkez Atatürk İlköğretim Okulu yedinci sınıflar içerisinden random yöntemi ile seçilen dört şube oluşturmaktadır. Yine random yöntemiyle bu dört şubeden ikisi deney ikisi kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma, 2008- 2009 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde, 7A, 7F, 7H ve 7İ şubelerinde okuyan 128 öğrenci (deney grubunda 64, kontrol grubunda 64) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede 7A ve 7F şubeleri deney grubu, 7H ve 7İ şubeleri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir.

Associating the visual arts and social studies lessons regarding to students attaining the gains of recognizing and protecting the cultural entities

There are also some extinct cultural and natural entities among those values particularly disappear through globalization at the present time. The aim of this study is to develop methods, which make students much more aware about recognizing and protecting the cultural entities, associate the similar units within the curricula of visual arts and social studies in primary schools. The study group of the research comprises four classes randomly selected from among the seventh grades of Malatya, Atatürk Primary School. And two of the classes were also randomly selected as the experiment group. The research is conducted on 128 students (64 in experiment group and 64 in the control group) were attending the 7A, 7F, 7H, and 7I classes during the second semester of 2008-2009 academic year. In that sense, 7A and 7F classes were chosen as the experiment group and 7H and 7I classes were chosen as the control group.

___

  • Açıkgöz, K. Ü. (2007). Aktif Öğrenme. (9. Baskı). İzmir: Biliş Gelişim Coşkusu.
  • Akdağ, M. ve Tok, H. (2004, 6-9 Temmuz ). Geleneksel Öğretim ile Powerpoint Sunum Destekli Öğretimin Öğrenci Erişisine Etkisi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayında sunuldu, Malatya.
  • Akyüz, Y. (2006). Türk Eğitim Tarihi M.Ö. 1000-M.S. 2006. (10. Baskı). Ankara: Pegema Yayıncılık.
  • Ata, B. (2002). Müzelerle ve Tarihi Mekanlarla Tarih Öğretimi: Tarih Öğretmenlerinin “Müze Eğitimine” İlişkin Görüşleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Aydın, G. ve Günay, A. B. (2005). Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Modellendirilmiş Disiplinlerarası Uygulama: Enerji Konularının Öğretimi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. Cilt: 38. Sayı: 2. ss. 145-166.
  • Başbay, M. (2007). Proje Tabanlı Öğrenme. Demirel, Ö. (Editör). Eğitimde Yeni Yönelimler. (2. Baskı). Ankara: Pegema Yayıncılık.
  • Burger, E. (1976). İş Pedagojisi. (Çeviren: H. Fikret Kanat) 2. Baskı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Buyurgan, S. (2004). Effective Learning at the Museum. Journal of Cultural Research in Art Education. USA: United States Society for Education Through Art (ESSEA). 22, 99-115.
  • Buyurgan, S. (2007, 12-14 Mayıs ). Tarih Dersi Kapsamında Programlı Bir Müze Ziyareti Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu’nda sunuldu, Bakü, Azerbaycan.
  • Buyurgan, S. ve Mercin, L. (2005). Görsel Sanatlar Eğitiminde Müze Eğitimi ve Uygulamaları. (1. Basım). Özsoy, V. (Editör). Ankara: Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş.,Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Erözkan, A. (2007). Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme. Deniz, M. E. (Editör). Eğitim Psikolojik. (1. Baskı). Ankara: Maya Akademi.
  • Greenhill- Hooper, E. (1999). Müze ve Galeri Eğitimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları. Yayına Hazırlayan: Bekir Onur, Çevirenler: Meltem Örge Evren – Emine Gül Kapçı.
  • Güler, A. (2009). Programlı ve Etkili Bir Müze Gezisi İçin Geliştirilen Müze Eğitim Paketinin Etkinliğinin Ölçülmesi (Ankara İli İlköğretim I. Kademe 3. Sınıf Sanat Etkinlikleri Dersi Örneği). Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı, Ankara.
  • Hein, G. E. (1998). Learning in the Museum. New York. Routledge. Web:http://books.google.com/ books?id=Yz4pflj1jMoC&printsec=frontcover&dq=educaton+in+museum&lr=&hl=tr&source=gbs_similarbooks_r&cad=4_1#PPR7,M1 21 Temmuz 2009 tarihinde alınmıştır.
  • Karasar, N. (1995). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Alkım Yayınevi.
  • Karip, E. (2002). Eğitimin Ekonomik Temelleri. Özden, Y. (Editör). Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Ankara: Pegema Yayıncılık.
  • Karip, E. (2005). Çocuklarımız için (?). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Yıl: 2005, Sayı: 44, ss:447-448.
  • Karip, E. ve Apaydın, Ç. (15-17 Kasım 2007). İlköğretimde Erişim ve Eşitlik. H. Ü. Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü I. Ulusal İlköğretim Kongresi’nde sunuldu. Ankara.
  • Karip, E.(2007) Ortaöğretime Geçiş ve OKS. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi. Sayı: 49.
  • Karip, E. (2008). Daha Bir III. Eğitim Yönetimi Kongresi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi. Sayı:53, s.s. 5-6.
  • Küçükahmet, L. (1997). Eğitim Programları ve Eğitim-Öğretim İlke ve Yöntemleri. (8.Baskı). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • MEB. (2006). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi 6. Sınıf Öğretim Programı ve Kılavuzu Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Süzen, H. N. (2005). İlköğretim Okullarında Görevli Yöneticilerin ve Resim-İş Öğretmenlerinin Müze ve Sanat Galerilerinin Görsel Sanatlar (Resim-İş) Eğitimi Amaçlı Kullanılmasına İlişkin Görüşleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı. Ankara.
  • Tekeli, İ. (2000). Türkiye Çevre Tarihçiliğine Açılırken. Türkiye’de Çevrenin ve Çevre Korumanın Tarihi Sempozyumu. İstanbul: Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.