Aladağlar'da (Toros Dağları) Bitki Örtüsünün Ekolojik Şartları

Orta Toroslar içerisinde yer alan Aladağlar'da Akdeniz, İran-Turan ve Avrupa-Sibirya fitocoğrafya bölgelerine ait bitki türleri ile orman, çalı ve ot formasyonları bulunmaktadır. Alanda bitki örtüsünü etkileyen şartlar, iklim, rölyef, toprak, hidrografik özellikler ve biyotik faktörlerdir. Bu faktörlerden iklim, rölyef, toprak ve hidrografik özellikler, sahanın tür ve formasyon açısından zengin bir bitki örtüsüne sahip olmasına yol açmıştır. Ancak her ne kadar bu dört faktör bir bütün olarak bitki örtüsünü şekillendirmişse de, bitki tür ve kompozisyonunu zenginleştiren en önemli faktör iklimdir. Rölyef, iklim üzerine yaptığı dolaylı etkiyle önem kazanırken, toprak ve hidrografik özellikler, daha çok yöresel etkilerde bulunmaktadır. Biyotik faktörler ise, bu dört faktörün belirlediği tür ve topluluklar üzerinde, ne yazık ki daha çok olumsuz bir etkiye sahiptir ve özellikle insanlar orman formasyonunu yüzyıllardan beri tahrip etmektedir. Yine insan tahriplerinin, toprak erozyonuna yol açması da, ekolojik şartlarda degradasyonal değişikliklere neden olan bir diğer olumsuz etkendir.

Ecologic Conditions of Vegetation on the Aladağlar (Taurus Mountain)

Vegetation of Aladaglar which is part of the middle Taurus Mountain system includes Mediterranean, Iran-Turan and Europe-Siberia floristic regions vegetation types such as forest, shrub and grassland formations. Several environmental conditions such as climate, relief (topography), soil, hydrographic and biotic factors have a significant impact on vegetation development. These factors have lead to develop rich and strong vegetation formations. However climate is the main factor that determines rich biodiversity in the study area. Topography makes difference by helping climate conditions; on the other hand soil and hydrography have local impact on vegetation growth. Biotic factors have negative impact on vegetation. Especially human beings have been destroying the vegetation formations since several hundred years. Because of human degrading, erosion, have become one of the main problem in the study area.

___

  • AKMAN, Y (1995), Türkiye Orman Vejetasyonu, Ankara.
  • ATALAY, İ (1994), Türkiye Vejetasyon Coğrafyası, Ege Üniv. Basımevi İzmir.
  • ERİNÇ, S (1984), Ortam Ekolojisi ve Degradasyonal Ekosistem Değişiklikleri, İ.Ü. Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü Yayınları No:1 İstanbul..
  • KÜRSCHNER, H (1984). Der östliche Orta Toroslar (Mittlerer Taurus) Und angrenzende Gebiete. (Eine Formasionkundliche Darstellung der Vegetation Südost Anatoliens), Dr.Ludwig Reicherd Verlag Wiesbaden.
  • LOUIS, H (1939), Das Naturliche Pflanzenkleid Anatoliens, Geographische Abh. Reihe 3 Heft: 12 Stuttgart.
  • MAURİCE M. BLUMENTHAL, (1941), Niğde ve Adana Vilayetlerindeki Torosların Jeolojisine Umumi Bir Bakış, MTA Yayınları, Seri B, No:6, s. 12, Ankara.
  • SCHİECHTL, H. M., R. STERN (1963), Studien über die Entwaldung im Kilikischen Aladagh (Mittlerer Taurus in Kleinasien), Ber. Nat. Med. Ver. İnsburg.
  • SEVİM, M (1955), Lübnan Sedirinin Türkiye’deki Tabii Yayılışı, Yenilik Matbaası. İstanbul.
  • STRABON (1991), Coğrafya, (Kitap XII, XIII, XIV). (Çev. A. Pekman) Arkeoloji ve Sanat Yayınları İstanbul.