Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Klinik ve Kesitsel Anatomi Dersi ile İlgili Değerlendirmeleri

Amaç:Öğrenci geri bildirimleri, öğrenme-öğretme süreci içerisinde ulaşılan seviyenin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan araştırma yöntemle-rinden birisidir. Çalışmamızda, Tıp Fakültesi öğrencilerinin ilk defa ayrı bir dersolarak almış oldukları Klinik ve Kesitsel Anatomi dersi hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza Tıp Fakültesi ikinci sınıfta öğrenim gören öğrenciler dâhil edilmiştir. Yüzyirmialtı öğrenciden 122’si (%96,8) çalış-maya katılmıştır. Öğrencilere 17 sorudan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Veriler, SPSS 22,0 paket programı ile analiz edilip yorumlanmıştır.Bulgular:Araştırmamıza katılan 122 öğrencinin %88,5’i Klinik ve Kesitsel Anatomi dersi ile ilgili öğrenci görüşlerinin alınmasının gerekli olduğunu söylemiştir. Öğrencilerin %67,2’si Klinik ve Kesitsel Anatomi dersinin ders programında 10:20 ile 12:00 saatleri arasında olması gerektiğini ifade etmiştir. Klinik ve Kesitsel Anatomi dersini öğrencilerin %62,3’ü zaman kaybı olarak görmediği vurgulamıştır. Öğrencilerin %81,1’i ders öncesinde çalışma notu verilmesini, %89,3’ü ise Klinik ve Kesitsel Anatomi dersinin meslek yaşamı için gerekli olduğunu belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin %91’i Klinik ve Kesitsel Anatomi derslerinin iyi öğrenilmesinde, dersi veren hocanın etkisinin olduğunu ifade etmiştir.Sonuç:Anatomi eğitiminin daha iyi öğrenilmesinde, öğrencilerden alınan geri bildirimlerin rolü oldukça önemlidir. Anatomi derslerinde öğrenilen bilgilerin kalıcı hale getirilmesinin ileride iyi hekimlerin yetişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

___

1.Tuygar ŞF, Kuş İ, Karaca Saygılı Ö, Özcan E, Gülcen B. Tıp Fakültesi öğrencilerinin anatomi eğitimine yönelik memnuniyet düzeyleri ve ilgili değişkenlerin incelenmesi. Tıp Eğitimi Dünyası 2015; 42: 5-14.

2.Taner D. Fonksiyonel anatomi: Ekstremiteler ve sırt bölgesi. 7. Baskı. Ankara: HYB Yayıncılık, 2013; 1-3.

3.Yavuz F, Ertekin T, Elmalı F, Ülger H. Klinik öncesi ve klinik dönemde tıpöğrencilerinin ana-tomi eğitiminde kadavra kullanımı ile ilgili değer-lendirmeleri. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2017; 26: 227-32.

4.Gözil R, Özkan S, Bahçelioğlu M veark. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencilerinin anatomi eğitimini değerlendirmeleri. Tıp Eğitimi Dünyası 2006; 23: 27-32.

5.Tuygar ŞF. Tıp Fakültelerinde mezuniyet öncesi anatomi eğitiminin öğrenci geribildirimleri ile de-ğerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans Tezi, Balıkesir, Balıkesir Üniversitesi2014.

6.Carmichael SW, Pawlina W. Animated powerpoint as a Tool to Teach Anatomy. Anat Rec 2000; 261: 83-8.

7.Sayek İ, Odabaşı O, Kiper N. Türk Tabipler Birliği Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Raporu. Ankara. Türk Tabipleri Birliği Yayınları 2010.

8.Arı İ, İrgilE, Kafa İM, Şendemir E. Bir anket çalışması: Anatomi eğitimi ve öğrencilerin düşün-celeri. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2003; 29: 15-8.

9.Atay E, Çınar Ş, Özçelik Bozkurt Ö, Tokpınar A, Soysal H, Doğan U. Anket çalışması: Tıp Fakültesi Dönem 1 öğrencilerinin sosyo-demografik özellik-leri ve anatomi eğitimi hakkındaki düşünceleri. Er-ciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016; 25: 24-8.

10.Gülekon İN. Anatomi eğitiminde radyolojik ve klinik anatominin yeri: Öğrenci görüşleri. Gazi Medical Journal2017; 28: 179-83.

11.Özcan E, Vatansever A. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem-II öğrencilerinin anatomi eğiti-mini değerlendirmeleri. Manisa Celal Bayar Üni-versitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2018; 5: 164-8.

12.Vatansever A, Özcan E. Tıp Fakültesi Dönem 1 ve Dönem 2 öğrencilerinin anatomi pratik eğitimini değerlendirmeleri. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakül-tesi Dergisi 2018; 44: 125-8.

13.Perumal V. A sectional anatomy learning tool for medicalstudents: development and user-usage analytics. Surg Radiol Anat 2018; 40: 129-300.

14.Acuner AM, Yalçın M, Ersoy M, Tekdemirİ, Ersoy F. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi anato-mi dersine ilişkin öğretme-öğrenme sürecinin de-ğerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 1999; 52: 211-8.

15.Arı İ, Şendemir E. Anatomi eğitimi üzerine öğren-ci görüşleri. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2003; 29: 11-4.
Fırat Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9818
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Toll-Like Receptor Polymorphism Associated with Neonatal Sepsis in Term Babies

Soner SERTAN KARA, Hasan KAHVECİ, Hasan Hüseyin DOĞAN, Fuat LALOĞLU, Atilla ÇAYIR

Normal Dağılıma Uygunluğu Değerlendirmek için Açık Kaynak Web Tabanlı Yazılım: Normal Dağılımı İnceleme Yazılımı

Ahmet Kadir ARSLAN, Zeynep TUNÇ, Cemil ÇOLAK

Geç Preterm Bebeklerde Erken Neonatal Dönem Sorunları: Tek Merkez Deneyimi

Nilay HAKAN, Esra ARUN ÖZER, Ulviye KIRLI, Ayça Ayşe AYTEKİN, Nurcan CENGİZ, Mustafa Aydın AYDIN

İntrakranial Cerrahi Planlamada Kraniometrik ve Stereotaktik Hesaplama Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Adnan Yalçın DEMİRCİ, Mehmet SORAR, Ersin ÖZEREN, Pınar ÖZIŞIK

Sigaranın Nazal Hacim ve Rezonans Üzerine Etkisi

Erhan ARSLAN, Seda Arslan TUNCER, Necmi ARSLAN, Cemile AÇIKGÖZ, Onur GÜLEL

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Klinik ve Kesitsel Anatomi Dersi ile İlgili Değerlendirmeleri

Emrah ÖZCAN, İlter KUŞ

Atipik Prezentasyonlu Tüberküloz Peritoniti: Olgu Sunumu

Nafiye URGANCI DEMİRKIRAN, Reyhan GÜMÜŞTEKİN, İnci Pınar SEÇİNTİ

Şizofreni Tanılı Bir Hastada Elektrokonvülsif Tedavi ve Paliperidon ile Başarılı Bir Şekilde Tedavi Edilen Cotard Sendromu: Bir Olgu Sunumu

Mehmet Hamdi ÖRÜM, Oğuzhan Bekir EĞİLMEZ

Recurrent Ischemic Stroke in A Child with Thiamine ResponsiveMegaloblastic Anemia Syndrome

Mehmet ALAKAYA, Ali Ertuğ ARSLANKÖYLÜ, Erdem AK, Selma ÜNAL, Çetin OKUYAZ, Fatma DURAK

Yenidoğan Yoğun Bakım Hastalarının Kan Kültüründeki Koagülaz Negatif Stafilokok Üremeleri: Enfeksiyon Mu? Kontaminasyon Mu?

İlkay ER, Ceren Nilgün ÇETİN, Canan BAYDEMİR, Uğurgül ARSLAN