Atipik Prezentasyonlu Tüberküloz Peritoniti: Olgu Sunumu

Tüberkuloz günümüzde gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir sağlık sorunudur. Tüberküloz peritonit subakut seyirli bir hastalık olup hastalar karın ağrısı ve karında şişkinlik gibi nonspesifik semptomlarla başvurabilmektedir. Bu makalede karında aniden gelişen şişlik nedeni ile getirilen ve laparoskopik inceleme sonucunda tüberküloz peritoniti tanısı konulan olgu sunulmaktadır.On iki yaşında kız hasta, ani başlayan karında şişlik yakınması ile getirildi. Fizik muayanesinde soluk ve düşkün görünen olgunun her iki akciğer bazallerinde solunum seslerinin azalma dışında diğer sistemlerinde patoloji saptanmadı. Akut fazlarında yükseklik ve batın ultrasonografisinde yaygın asit nedeni ile yapılan parasentez sıvısında renk bulanık, protein saptandı. Atipik hücre görülmemesi, PPD, Quantiferon negatif, serum CA-125 yük-sek olması nedeniyle malignite ve tüberküloz ayırıcı tanısı için yapılan laparoskopik incelemede overler tabii ancak heriki tubada yapışıklık ve peri-tonda yer yer kalınlaşma gözlendi.Tekrarlanan Quantiferon testi pozitif ve periton sıvısında adenozindeaminaz düzeyi yüksek saptandı. Periton biyopsi materyalinin histopatolojik incelemesinde kazeifikasyon nekrozu gösteren kronik granülomatöz inflamasyon saptandı. Detaylı aile öyküsü ve taramasında tüberküloz saptanmadı. Görüntüleme ve histopatolojik incelemeler ile tüberküloz peritonit tanısı konulan olgu infeksiyon kliniğine sevk edilerek antitüberküloz tedavi başlandı. Nedeni açıklanamayan karın ağrısı ve asit varlığında ülkemiz koşullarında öncelikle tüberkuloz düşünülmeli ve laboratuar incelemelerinin yol gösteri-ci olmadığı durumlarda laparoskopik inceleme yapılmalı ve tedavi başlanmalıdır.

___

1.Güler İ, Yılmaz E, Onan A, Tıraş B, Güner H. İleri evre over tümörünü taklit eden peritoneal tü-berkülozis: olgu sunumu.Türk Jinekoloji ve Obs-tetrik Derneği Dergisi 2008;5: 130-3.

2.Köse Ş, Atalay S, Sönmez U, Çelik D, Özkan A, Albayrak H. Tüberküloz peritonit: iki olgu sunu-mu.ANKEM 2016; 30: 31-35.

3.Kilic O, Somer A, Hancerli Torun S et al. Assess-ment of 35 children with abdominal tuberculosis. Turk J Gastroenterol 2015; 26: 128-32.

4.Şen S, Şahbudak Bal Z, Vardar F. Çocuklarda ekstrapulmoner tüberküloz hastalığının tanı ve te-davisi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2014; 57: 109-22.

5.Basu S, Ganguly S, Chandra PK, Basu S. Clinical profile and outcome of abdominal tuberculosis in Indian children. Singapore Med J 2007; 48: 900-5.

6.Demir K, Okten A, Kaymakoglu S et al. Tubercu-lous peritonitis-report of 26 cases, detailing diag-nostic and therapeutic problems. Eur J Gastroente-rol Hepatol 2001; 13: 581-5.

7.Koc S, Beydilli G, Tulunay G et al. Peritoneal tuberculosis mimicking advanced ovarian cancer: A retrospective review of 22 cases. Gynecol Oncol 2006; 103: 565-9

8.Tüberküloz tanı ve tedavi rehberi, TC Sağlık Ba-kanlığı, 2011,Sayfa 69.

9.Bolognesi M, Bolognesi D. Complicated and dela-yed diagnosis of tuberculous peritonitis, Am J Ca-se Rep 2013; 14: 109-12.

10.Önal U, Taşbakan M, Sipahi OR et al. Tüberküloz peritonit tanısı alan serum Ca-125 düzeyi yüksek beş olgu sunumu. ANKEM 2015; 29: 126-30.

11.Malik A, Saxena NC. Ultrasound in abdominal tuberculosis. Abdominal Imaging 2003; 28: 574-9.

12.Ha HK, Jung JL, Lee MSet al. CT differentiation of tuberculosis peritonitis and peritoneal carcino-matosis. Am J Roentgenol 1996; 167: 743-8.

13.Uzunkoy A, Harma M, Harma M. Diagnosis of abdominal tuberculosis: Experience from 11 cases and review of the literature. World J Gastroenterol 2004; 10: 3647-9.

14.Şimsek H, Savaş MC, Kadayıfçı A, Tatar G. Ele-vated serum CA 125 concentration in patients with tuberculous peritonitis: a case-control study. Am J Gastroenterol 1997; 92: 1174-6.

15.Yılmaz A, Ece F, Bayramgurler B, Akkaya E, Baran R. The value of Ca 125 in the evaluation of tuberculosis activity. Respir Med2001; 95: 666-9.

16.Sheth SS. Elevated CA 125 in advanced abdomi-nal or pelvic tuberculosis. Int J Obstet Gynecol 1996; 52: 167-71.

17.Saleh MA,Hammad E,Ramadan MM,Abd El-Rahman A,Enein AF. Use of adenosine deaminase measurements and QuantiFERON in the rapid di-agnosis of tuberculous peritonitis.J Med Microbiol2012; 61: 514-9.
Fırat Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9818
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yenidoğan Yoğun Bakım Hastalarının Kan Kültüründeki Koagülaz Negatif Stafilokok Üremeleri: Enfeksiyon Mu? Kontaminasyon Mu?

İlkay ER, Ceren Nilgün ÇETİN, Canan BAYDEMİR, Uğurgül ARSLAN

Toll-Like Receptor Polymorphism Associated with Neonatal Sepsis in Term Babies

Soner SERTAN KARA, Hasan KAHVECİ, Hasan Hüseyin DOĞAN, Fuat LALOĞLU, Atilla ÇAYIR

Recurrent Ischemic Stroke in A Child with Thiamine ResponsiveMegaloblastic Anemia Syndrome

Mehmet ALAKAYA, Ali Ertuğ ARSLANKÖYLÜ, Erdem AK, Selma ÜNAL, Çetin OKUYAZ, Fatma DURAK

Şizofreni Tanılı Bir Hastada Elektrokonvülsif Tedavi ve Paliperidon ile Başarılı Bir Şekilde Tedavi Edilen Cotard Sendromu: Bir Olgu Sunumu

Mehmet Hamdi ÖRÜM, Oğuzhan Bekir EĞİLMEZ

Normal Dağılıma Uygunluğu Değerlendirmek için Açık Kaynak Web Tabanlı Yazılım: Normal Dağılımı İnceleme Yazılımı

Ahmet Kadir ARSLAN, Zeynep TUNÇ, Cemil ÇOLAK

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Klinik ve Kesitsel Anatomi Dersi ile İlgili Değerlendirmeleri

Emrah ÖZCAN, İlter KUŞ

Geç Preterm Bebeklerde Erken Neonatal Dönem Sorunları: Tek Merkez Deneyimi

Nilay HAKAN, Esra ARUN ÖZER, Ulviye KIRLI, Ayça Ayşe AYTEKİN, Nurcan CENGİZ, Mustafa Aydın AYDIN

İntrakranial Cerrahi Planlamada Kraniometrik ve Stereotaktik Hesaplama Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Adnan Yalçın DEMİRCİ, Mehmet SORAR, Ersin ÖZEREN, Pınar ÖZIŞIK

Atipik Prezentasyonlu Tüberküloz Peritoniti: Olgu Sunumu

Nafiye URGANCI DEMİRKIRAN, Reyhan GÜMÜŞTEKİN, İnci Pınar SEÇİNTİ

Sigaranın Nazal Hacim ve Rezonans Üzerine Etkisi

Erhan ARSLAN, Seda Arslan TUNCER, Necmi ARSLAN, Cemile AÇIKGÖZ, Onur GÜLEL