Belediyelerde halkla ilişkiler uygulamalarında bir tanıma yöntemi olarak mavi masa nın kullanımı: Şişli Belediyesi örneği

Günümüzde tüm kurumların halkları (hedef kitleleri) ile karşılıklı iletişime dayalıolarak faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Gerek literatürde gerekseuygulamada çoğu zaman halkla ilişkiler faaliyetleri sadece kâr amacı güden kuruluşlara yönelikolarak algılansa da günümüzde kamu kurumları da halkla ilişkiler çalışmalarına başvurmaktadırlar.Bu noktada kamu kurumları kapsamında değerlendirilen belediyeler de çağdaş, şeffaf vekatılımcı bir yönetim anlayışı gereği bulundukları bölgede hizmet götürdükleri vatandaşlar içinanlayış, destek ve güveni sağlamaya yönelik halkla ilişkiler faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. Birtanıma ve tanıtma süreci olan halkla ilişkilerde hedef kitlenin yakından tanınması tutumlarının,beklentilerinin ve isteklerinin bilinmesi yapılacak tanıtım faaliyetlerinde başarıyı getiren önemlietkenlerden biridir. Belediyeler günümüzde hizmet götürecekleri halkı tanıma, onların beklenti,istek ve şikayetlerini öğrenme noktasında birçok yöntemden faydalanmaktadır. Bu açıdanbakıldığı zaman halkın belediyelere yakınma, istek ve şikayetlerini iletme yöntemlerinden birolan mavi masa uygulamaları belediyelerin halkla ilişkiler faaliyetleri için önemli bir tanımaaracı olmaktadır. Bu makalede İstanbulun ve aynı zamanda Türkiyenin önemli belediyelerindenbiri olan ve de çok geniş bir hizmet alanına sahip bulunan Şişli Belediyesindeki mavi masa çalışmaları incelenmiştir.

Use of help desk as an identification method in public relations implementations at Municipalities: A case of Şişli Municipality

Today it is an inevitable fact that all institutions should carry on their activities dependingon mutual communication with their people (their target masses). Although public relationsactivities are mostly perceived to be only for for-proft establishments both in literatureand practice, today public institutions also apply to public relations activities. At this point,municipalities, which are considered within the scope of public institutions, also perform publicrelations activities to ensure understanding, support and trust for those citizens whom they servewithin the region where they are located, as required by a modern, transparent and participatoryadministrative understanding. in public relationsa process of identifcation and promotion knowing the target mass well and knowing their attitudes, expectations and requests areimportant factors that bring in success in the promotional activities to be carried out. Nowadays,municipalities make use of many techniques based on the citizens whom they have served andtheir evaluation of their requests and expectations in public relations implementations. Whenconsidered from this point of view, the help desk , which is a method for complaints, requestsand expectations, is an essential means of identifcation tool for public relations activities carriedout by the municipality. This paper examined the help desk activities at Şişli Municipality, animportant municipality of istanbul and at the same time of Turkey with a considerably extensiveservice area.

___

  • Akçakaya M.(1999). Belediyelerde Halkla İlişkiler. Sayıştay Dergisi. Sayı:34.
  • Asna A.(1998), Public Relations-Temel Bilgiler . İstanbul: Der Yayınları(2.bs).
  • Duman T. ve Yüksel F.(2008). Belediyelerde Vatandaş Memnuniyetinin Ölçümü: Mersin Büyükşehir Belediyesi Örneği. Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:17, Sayı:1, 43- 57.
  • Ertekin Y.(1995a).Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler Sorunu. Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt:4, Sayı:5, 3-11.
  • Ertekin Y. (1995b). Halkla İlişkiler . Ankara: Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Yayınları (TODAİE). No:259
  • Eryılmaz B (1997). Yerel Yönetimin Yeniden Yapılandırılması, İstanbul: Birleşik Yayıncılık.
  • Göksel A.B., Yurdakul N .B (2002). Temel Halkla İlişkiler Bilgileri İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
  • Güllüpunar H (2009), Halkın Yakınma Yöntemleri (Belediyelerde Halkla İlişkiler). Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.
  • Kazancı M. (2002). Kamuda ve Özel Kesimde Halkla İlişkiler . Ankara: Turhan Kitabevi. Kocabaş F. ve Elden M. ve Yurdakul N. (2000). Reklam ve Halkla İlişkilerde Hedef Kitle. (2. bs.) . İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Kuş A (2008), Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Yerel Basına Yansıması, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli.
  • Sezgin M (2007), Türkiye’deki Belediyelerde Halkla İlişkiler Faaliyetleri ve Bir Model Önerisi,Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Tarhan A.(2011). Kamu Yönetiminde Halkla İlişkiler ve E-Devlet, Konya:Palet Yayınları. Yalçındağ S.(1996), Belediyelerimiz ve Halkla İlişkiler. Ankara: Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Yayınları (TODAİE).
  • Yatkın A (2007), Yerel Yönetimlerde Hizmet Verimliliğinin Arttırılmasında Halkla İlişkilerin Rolü ve Önemi: Elazığ Belediyesi Örneği. Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Cilt 16, Sayı:2, 45-66.
  • Yayınoğlu P (2007).Yerel Yönetimlerde Halkla İlişkiler-Belediyeler Açısından Bir Değerlendirme, İstanbul: Birsen Yayınevi.
  • Başbakanlık İletişim Merkezi Temmuz 2011 Faaliyet Raporu, http: // basbakanlik. gov. Tr/ Temmuz 2011 Faaliyet Raporu/ erişim:05/01/2013.
  • Büyükşehir Belediyesi 2011 Faaliyet Raporu, http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/BilgiHizmetleri/ Yayinlar/ FaaliyetRaporlari/documents/ 2011 / iBB_ FAALiYETRAPORU2011_PDF/ ibb_faaliyetraporu2011.pdf. / erişim:05/01/2013.
  • http:// www. tepebasi.bel.tr/ mavimasa/ erişim:05/01/2013.
  • http://www.ankara-bel.gov.tr/alo-153-mavi-masa/erişim:05/01/2013
  • http://www.bimer.nedir.com/erişim:05/01/2013 .
  • http://www.sisli.bel.tr/DIGIKENTEBELEDIYE/faces/page/basvuru.jsp?menu=yes/ erişim:02/01/2013)