Eğitim Yönetiminin Değişen Bağlamı ve Eğitim Yönetimi Programlarına Etkisi

Eğitim ve okul liderliğinin çağdaş bağlamını oluşturan başlıca güçler arasında; artan hesap verme istekleri, öğrenici merkezli liderlik, araştırma kanıtlarını toplama ve verilere dayalı karar alma, artan rekabet ve okul seçimi, sistem çaplı toplum bütünleşmesi, küreselleşme, bilgi toplumu olgusu vb. sayılabilir. Bu güçler eğitim ve okul liderlerinden, bilgi, beceri ve anlayış olarak bugüne dek mümkün olmayan-belki de gerekli olmayan-isteklerde bulunmaktadır. Bu liderlik analitik becerilere sahip olmayı, artan rekabet olgusu ve okul seçimi ile baş edebilmeyi, sistem çaplı toplum ortaklaşmasını/ meşguliyetini başarmayı gerektirmektedir. Bu bağlamda makalede eğitim yönetimi bağlamını oluşturan bu güçlerin eğitim ve okul yöneticilerini- liderlerini görevlerine hazırlayan özellikle de alanın doktora programlarına etkileri tartışılmaktadır.

The Changing Context of Educational Administration and its Effects on Educational Administration Postgraduate Programmes

Among the major powers building the contemporary context of educational and school leadership; learner centered leadership, picking the research evidences and decision making upon the data, increasing competition and school selection, system oriented social integration, globalization and the phenomenon of knowledge society can be counted. This leadership requires having analytical skills, coping with the increasing competition phenomenon and school selection, achieving concern for system oriented society. In this context in the article, the impacts of these powers building the educational administration context on the preparation of the educational and school leaders/administrators for their tasks especially the impacts on the doctoral programmes of educational administration field was discussed.

___