Muş Alparslan Üniversitesi Yerleşkesi’ nde Botanik Bahçesi Yapılabilirliği Üzerinde Bir Araştırma

Bu araştırmada, Muş Alparslan Üniversitesi Yerleşkesinde botanik bahçesi yapılabilirliği konusunda çalışma geliştirilmiş ve üniversite yerleşkesi içerisinde en uygun yerin belirlenmesinde yardımcı olacak, Muş iline ait  bazı coğrafi verilerin değerlendirilmesine dayalı öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Muş ilinin doğal ve kültürel kaynakları incelenerek Merkez İlçesine bağlı yerleşke alanının botanik bahçesi yapılması için gereken kriterlere uygun bir yer olduğu belirlenmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) aracılığıyla araştırma alanının doğal yapısını ortaya koyan haritalar orijinal olarak oluşturulmuş ve elde edilmiş verilere dayanılarak bu alan içinde botanik bahçesinin yerleşke alanında olabilirliği doğrulanmıştır. Üniversite öğrencileri ile yapılan bir anket çalışması yapılarak SPPS programı aracılığıyla değerlendirilmiş, ve botanik bahçesi ile ilgili beklentiler belirlenmiştir. Sonuç olarak, oluşturulan haritalara, elde edilmiş verilere dayanılarak, Muş ilinin ve Doğu Anadolu Bölgesinin ihtiyacını karşılayacak bir botanik bahçesi için peyzaj tasarım sürecinin bir aşaması olan ve botanik bahçesine uygun alan kullanım kararlarını ve konumlarını gösteren bir “alan strüktür diyagramı” oluşturulmuştur.

___

  • 1. Aydın, Ş.S., ve Ö. L. Çorbacı, 2007. 100 Yıl Atatürk Hizmet Köyü Mini Arboretumu, ZKÜ Bartın Orman Fak. Dergisi, cilt:9, sayı: 11. https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 2. Demircan, N., 2002. Erzurum Kentinde Botanik Bahçesi Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans tezi, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 3. Demircan, N., ve H. Yılmaz, 2004. Erzurum Kentinde Botanik Bahçesi Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Derg. 35 (3-4), 193-200.
  • 4. DFG/TÜBİTAK, 1992. Botanischer Garden der Universitöt Anadolu, Gemeinsames Forschungsvorhaben ‘Uni Anadolu’, Eskişehir.
  • 5. Dongah Shin, 2013. “The Potentıal Impact Of A Botanıcal Garden Inthe Korean Demılıtarızed Zone”, A thesis submitted to the Faculty of the University of Delaware in partial fulfillment of the requirements for the degree of Master of Science in Public Horticulture, Summer Kore.
  • 6. Hepcan, Ç., ve B. Özkan, 2005. Botanik Bahçelerinin Kentsel Dış Mekânlar Olarak Kullanıcılara Sunduğu Olanakların Belirlenmesi, E.Ü. Ziraat. Fak. Derg., 42(3):159-170, ISSN 1018-88.
  • 7. İvahova, L.İ., S.S. Fesük, S, V. S. Samoylov, 2009. Modern Yeryüzü Tasarımı, İzdatelstvo ‘Adelant’, Arhangelsk, p. 384.
  • 8. Karaşah, B. Ve M. N. Var, 2016. Gökyiğit Botanik Bahçesi Örneğinde Botanik Bahçelerde Ziyaretçi Tercihlerinin Belirlenmesi’ , Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 16 (1): 120-130, 2016, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 9. Kılıç, H., 1995. İzmir Kenti Örneğinde Kent Küçük Bahçeleri Planlama Olanakları Üzerine Araştırmalar, E.Ü. yüksek lisans tezi, İzmir.
  • 10. Konaklı, N. ve S. Önder, 2005. Arboretum Kavramı ve Selçuk Üniversitesi Kampüs Alanı İçin Arboretum Oluşturulması Üzerine Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(35), 16- 29, 2005, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim : Eylül-2017.
  • 11. Muş Orman İşletme Müdürlüğü Bilgileri, 2015.
  • 12. Oktay, P., 2004. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öneri Botanik Bahçesi Örneğinde Botanik Bahçeleri Planlama ve Tasarım İlkelerinin Ortaya Konulması Üzerine Araştırmalar’, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi. https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 13. Ölçal, Y. 2003. Botanik Bahçeleri Planlama Kriterleri ve Anadolu Botanik Bahçesi (Ankara- Gölbaşı) Örneği Üzerine Bir Araştırma, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 14. Önder, S. ve N. Konaklı, 2011. Konya’da Botanik Bahçesi Planlama İlkelerinin Belirlenmesi, Tekirdağ Ziraat Fak. Dergisi 8 (2), Adana, http://jotaf.nku.edu.tr/makaleler/ap1. Erişim: Kasım-2014.
  • 15. Özkan, B., 2001. Kentsel Rekreasyon Alan Planlaması, E. Ü. Ziraat Fak. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 15- 18, 38- 50 Bornova- İzmir.
  • 16. Özkan, B., Küçükerbaş, E., Kaplan, A., Hepcan, Ş., M.Yiğit, E., Sönmez, H., 2003, Muğla Kenti Kamusal Dış Mekânları Bağlamında Master Plan Çalışması, E. Ü. Basımevi, Bornova- İzmir, 3- 15.
  • 17. Özyavuz, M. ve A. B. Korkut, 2008. Trakya Üniversitesi Güllapoğlu Arboretumu Peyzaj Planlama Çalışması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt:5, sayı:3, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 18. Sertkaya, Ş., 1997. Bartın Orman Fakültesinin Arboretumu’nun Kurulmasına Yönelik Bir Araştırma, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim: Eylül-2017.
  • 19. Sokolov, M.P., 1959. Botaniçeskiye Sadı Osnova İh Ustroystva i Planirovka, İzdatelstvo Akademii Nauk SSSR, Moskova, 53-68
  • 20. Şen, İ.M., 1993. Sa’dabad’ın Botanik Bahçesi Olarak Değerlendirilmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, 1993, https://tez.yok.gov.tr/ulusaltezmerkezi, Erişim : Eylül-2017.
  • 21. Uzun, G., 1978. Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi Peyzaj Planlama İlkelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, (Basılmamış Doçentlik Tezi), Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • 22. Willison, J., 1997. Botanic gardens as agents for social change, In Kings Gark and Botanic garden conservation into the 21st century: Proceedings of the fourth international botanical gardens conservation conaress, 25-29 September.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kentsel Doku İçinde Yer Alan Modern Alışveriş Merkezlerinin Peyzaj Tasarım Kriterleri Yönünden Değerlendirilmesi: Manisa-Forum Magnesia ve İzmir - Optimum Outlet Alışveriş Merkezleri Örneği

Kübra YAZICI, Bahriye GÜLGÜN ASLAN, Bahar TÜRKYILMAZ TAHTA

Bazı Doğal Toprak Düzenleyicilerin Mısır (Zea Mays L.) Bitkisinin Verim Parametreleri Üzerine Etkileri

Bülent YAĞMUR, Bülent OKUR

Keçi Sütü İşleyen İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Yapılarının Analizi: İzmir, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Örneği

Harun KESENKAŞ, Sait ENGİNDENİZ, A. Ferhan SARVAN, Duygu AKTÜRK, Nedim KOŞUM, Turgay TAŞKIN, Mukadderat GÖKMEN, Ayşe UZMAY

Fide Üretim Tesisleri Simülasyonunda Ozon Gazı ile Dezenfeksiyon Olanakları Üzerinde Araştırmalar

Nedim ÇETİNKAYA

Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayısı ve Malondialdehit Miktarı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Elif ÖZER, Harun KESENKAŞ, Özer KINIK, Oktay YERLİKAYA

NBPT Kaplamalı Ürenin Buğday ve Mısırda Etkinliğinin Belirlenmesi

Volkan Ahmet İPEK, Burçin ÇOKUYSAL

Zeytinyağında Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Dikili İlçesi Örneği

Mehmet AĞIR, Cengizhan BORAN, Fatih ÖZDEN, M.metin ARTUKOĞLU

EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDE İNOVASYON SÜRECİ ve KÜLTÜRÜ

Murat BOYACI

Ege Bölgesi’nde Üretilen ve Tüketime Sunulan Beyaz Peynirlerin Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

Oktay YERLİKAYA

Farklı Demir Gübrelerinin Maydanoz Bitkisinin Demir İçeriği Üzerine Etkileri

Nilgün SAATÇI MORDOĞAN, Yasemin BAYRAKTAROĞLU ÖZHAN, Onur BAYIZ