NBPT Kaplamalı Ürenin Buğday ve Mısırda Etkinliğinin Belirlenmesi

Bu çalışma NBPT kaplamalı üre azotunun buğday (Triticum aestivum)  ve mısırda (Zea mays) etkinliğinin denenmesi amacıyla İzmir İli Aliağa İlçesi’nde ve İzmir İli Tire İlçesi’ne bağlı Derebaşı Köyü’nde olmak üzere iki farklı lokasyonda kurulmuştur. İzmir İli Aliağa İlçesinde yürütülen denemede Ziyabey 98 ekmeklik buğday (Triticum aestivum) çeşidi İzmir İli Tire İlçesi Derebaşı Köyünde yürütülen denemede ise Limagrain 30,709 silajlık mısır (Zea mays) çeşidi kullanılmıştır. Denemeler 2014–2015 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrür olacak şekilde kurulmuştur. Çalışmada NBPT kaplı üre azotunun ekmeklik buğday bitkisinde tam doz ve yarım doz şeklinde uygulanarak başak boyu, başakta tane sayısı, azot içeriği ve toplam verim üzerine olan etkileri, silajlık mısır bitkisinde ise tam doz şeklinde uygulanarak koçan uzunluğu, sap kalınlığı, koçanda tane sayısı, azot içeriği ve toplam verim üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, NBPT kaplı üre azotunun ekmeklik buğday ve silajlık mısır bitkileri üzerinde verim ve verime bağlı öğelerde önemli artışlar sağladığı belirlenmiştir. 

___

  • Akkaya, A., 1994, Buğday Yetiştiriciliği. K. S. Ü. Genel Yayın No:1, Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:1 Ders Kitapları Yayın No:1, Kahramanmaraş
  • Alçiçek, A. ve Karaayvaz, K., 2003, Sığır Besisinde Mısır Silajı Kullanımı. Animalia 203: 68–76s.
  • Anonim, FAO 2013, Food and Agriculture Organisation (Dünya Gıda Örgütü) http://www.fao.org (Erişim tarihi: 16 Haziran 2016)
  • Anonim, IGC 2014, İnternational Grain Council (Uluslararası Tahıl Konseyi) http://www.igc.int (Erişim tarihi: 16 Haziran 2016)
  • Anonim, TÜİK 2015, Türkiye İstatistik Kurumu http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 16 Haziran 2016)
  • Atak, M., Kaya M. ve Çiftçi, C.Y., 2005, Kızıltan-91 Makarnalık Buğday Çeşidinde Farklı Azotlu Gübreler ile Uygulama Şekillerinin Verim ve Bazı Verim Özelliklerine Etkileri. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, Antalya. 5-9 Eylül 2005, Cilt I, 121-126s.
  • Bayramoğlu Z. ve Gündoğmuş E., 2010, Kurak İklim Bölgelerinde Organik Tarım ve Geleceği: Konya İli Örneği. Internationol Conference on Organic Agriculture in Scope
  • Boman, R.K., R. L. Westerman, W.R. Raun, M.E. and Jojola. 1995, Time of Nitrogen Application:Effects on Winter Wheat and Residual Soil Nitrate Department of Agronomy, Soil Sci Soc Am J., 59:1364-1369pp.
  • Kırtok, Y., 1998, Mısır Üretimi ve Kullanımı. Kocaoluk Basım ve Yayınevi. İstanbul.
  • Koçak, A.N., 1987, Mısırın İnsan Gıdası Olarak Önemi ve Gıda Endüstrisindeki Yeri. Türkiye Mısır Üretiminin Geliştirilmesi, Problemler ve Çözüm Yolları Sempozyumu, Ankara.
  • Orak, A. ve İptaş, S., 1999, Silo Yem Bitkileri ve Silaj. Çayır Mera Amenajmanı ve Islahı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara, 49-69s.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kentsel Doku İçinde Yer Alan Modern Alışveriş Merkezlerinin Peyzaj Tasarım Kriterleri Yönünden Değerlendirilmesi: Manisa-Forum Magnesia ve İzmir - Optimum Outlet Alışveriş Merkezleri Örneği

Kübra YAZICI, Bahriye GÜLGÜN ASLAN, Bahar TÜRKYILMAZ TAHTA

Batman İli Beşiri İlçesi Mera Vejetasyonlarının Bazı Özellikleri

Seyithan Seydoşoğlu, Kağan Kökten

Bazı Yeni Çim Seçeneklerinin Akdeniz İklim Koşullarında Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Behçet KIR, Ali SALMAN, Rıza AVCIOĞLU, Şükrü Sezgi Özkan

Demirli Gübrelerin Maydanoz Bitkisinin Demir İçeriği Üzerine Etkileri

Nilgün SAATÇI MORDOĞAN, Onur BAYIZ, Yasemin BAYRAKTAROĞLU ÖZHAN

Kapari Tohumlarının Çimlenmesinin İyileştirilmesinde Farklı Tohum Uygulamalarının Etkisinin Belirlenmesi

Adem GÖKÇÖL, İbrahim DUMAN

Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayısı ve Malondialdehit Miktarı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Elif ÖZER, Harun KESENKAŞ, Özer KINIK, Oktay YERLİKAYA

A-sınıfı Buharlaşma Kabından Olan Buharlaşma Miktarının Penman ve Priestley-Taylor (PT) Modelleri ile Tahmini

Çağlar Özkan SEZER, Tekin ÖZTEKİN, Esra KUTLU SEZER

Zeytinyağında Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Dikili İlçesi Örneği

Mehmet AĞIR, Cengizhan BORAN, Fatih ÖZDEN, M.metin ARTUKOĞLU

Ege Bölgesi’nde Üretilen ve Tüketime Sunulan Beyaz Peynirlerin Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

Oktay YERLİKAYA

NBPT Kaplamalı Ürenin Buğday ve Mısırda Etkinliğinin Belirlenmesi

Volkan Ahmet İPEK, Burçin ÇOKUYSAL