Erzurum ili İspir ilçesi örtüaltı sebze yetiştiriciliği üzerine bir inceleme

Bu araştırmada, Erzurum ili İspir ilçesi seracılığı, sorunları ve çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Araştırmada 76 adet sera materyal olarak ele alınmıştır. Bu seraların alan ölçüleri, yapı malzemeleri, örtü materyali, kültürel uygulamalar ve ürün kompozisyonu gibi teknik özellikleri yanında, seralara alt toprak örneklerinde pH, $CaC0_3$, organik madde, tuz, K.DK, tekstür, toplam azot (N), bitkiye yarayışlı fosfor (P), değişebilir potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn), ve bakır (Cu) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, sera alanlarının 60-192 $m^2$ arasında değiştiği, seralarının 6 adetinin basit çatılı, diğerlerinin yay çatı tipi şeklinde olduğu ve seralarda ısıtmanın söz konusu olmadığı tespit edilmiştir. Seraların inşasında arazinin topoğrafık yapısı göz önünde tutulduğu için, yön faktörü dikkate alınmamıştır. Havalandırma yan pencerelerden sağlandığı için, seraların havalandırılması yeterli düzeyde sağlanamamakta ve bu durumda sera içi sıcaklığının yükselmesine neden olmaktadır. Seraların hiç birinde toprak analizlerine bağlı olarak uygun gübreleme yapılmadığı gibi, toprak dezenfeksiyonu ve yıkanmasına da dikkat edilmemektedir. Seralardan alınan toprak örneklerinde yapılan analizler sonucunda, toprakların pH'sı genelde nötre ( % 88'i nötre), kaba ve orta bir bünyeye sahip, organik madde bakımından orta (% 58'i), kireç içerikleri, bakımında orta ve fazla (% 43 'ü ve % 29'u) kireçli olduğu tespit edilmiştir. Bitki besin elementleri bakımından ele alındığında, toprakların Ca, Mg, K, Fe, Mn ve Zn yönünden yeterli, P ve Cu bakımından ise az ve çok az düzeyinde olduğu tespit edilmiştir..

An investigation on greenhouse management in İspir district in Erzurum

This study was undertaken to determine on greenhouse problems and solution suggestions for district of tspir in Erzurum province. Seventy-six greenhouse were used as research material. Areas, construction and covered materials, cultural applications, crop composition and soil properties such as pH, $CaCO_3$, organic matter, salt, KOK, textür, total N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu of the greenhouse were determined. According to results, greenhouse areas were determined between 60-192 $m^2$. Six of greenhouse had basic roof and the other had spring roof. There was no heating system and no sufficient airing system in the greenhouse investigated, Also, there was no soil analysis, disinfection and washing in the greenhouses. Soil sample results were as pH notre (88 %), sandy and loam texture, medium organic matter content ( 58%), medium and high lime level ( 43 and 29 %). Ca, Mg, K, Fe, Mn and Zn was sufficient, and P and Cu were unsufficient in soil samples analyzed.

___

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Anadolu manda düvelerinde besleme düzeyinin gelişim, ilk defa çiftleştirme yaşı ve ağırlığına etkisi

Yusuf GÜZEY, Özel ŞEKERDEN, Şerafettin KAYA

Esmer ırk buzağıların doğum ağırlığı ve doğumdaki bazı vücut ölçülerine ait fenotipik ve genetik parametre tahminleri

Naci TÜZEMEN, Recep AYDIN, Bahri BAYRAM, Ömer AKBULUT

Farklı sulama metotları ve sıra aralıklarının soyanın (Glycine max.L.) verim ve verim komponentleri üzerine etkisi

Erkan BOYDAK, İrfan ÖZTÜRK, Mehmet ŞİMŞEK

Farklı tırmıklarla oluşturulan namlularda kuruma süresine etkili olabilecek bazı faktörlerin incelenmesi üzerine bir araştırma

İsmail ÖZTÜRK, Saim BASTABAN

Farklı sulama metotları ve sulama aralıklarının soyanın (Glycine max. L.) verim komponentleri üzerine etkisi

Erkan BOYDAK, Zeki DOĞAN, Mehmet ŞİMŞEK

Farklı tip havuzların sofralık alabalık yetiştiriciliğinde karlılık üzerine etkisinin ekonomik analizi

Esat Mahmut KOCAMAN, Özer AYIK

Van yöresinden toplanan yonca ekotiplerinin kimyasal kompozisyonu

Süleyman ŞENGÜL, Halil YOLCU

Erzurum kentinde bulunan park alanlarının yeterliliği üzerine bir araştırma

Zühre BULUT, M. Ilgar KIRZIOĞLU

Erzurum kent halkının rekreasyonel eğitilimlerinin anet çalışması kapsamında değerlendirilmesi

Sevgi YILMAZ, Zöhre BULUT

Türkgeldi ve İnanlı Tarım İşletmelerindeki bağlı (Duraklı) süt sığırı ahırlarının iklimsel çevre koşulları ve denetimi

İsrafil KOCAMAN, Ahmet Nedim YÜKSEL