Farklı sulama metotları ve sulama aralıklarının soyanın (Glycine max. L.) verim komponentleri üzerine etkisi

Bu araştırma, Harran Ovası şartları altında, 1998-1999 yıllarında, orta erkenci bir çeşit olan A3935 soya çeşidi ile farklı sulama metotlarının ve farklı sulama aralıklarının soyanın verimi ve verim unsurlan üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme sonucunda, verim ve verim unsurlarının farklı sulama metotlarından ve sulama aralıklarından önemli derecede etkilendikleri görülmüştür. Sulama aralıkları bakımından Dekara Tohum Verimleri, iki yılın ortalama sonuçlarına göre 218,40 kg/da ile 324,24 kg/da arasında değişim gösterirken, sulama metotları bakımından 249,59 kg/da ile 309,66 kg/da arasında farklılık göstermiştir. Sulama aralıktan konularından, 3 ve 6 gün ara ile sulanan konu en yüksek verimi verirken, sulama metotları konularından ise en yüksek verim "Yağmurlama Sulama" konusundan elde edilmiştir. 12 gün ara ile sulanan konu ve "Damla Sulama" konusu ise-en düşük verimleri vermiştir. Sulama metotlarına göre iki yılın ortalamalarına bakıldığında en yüksek bitki boyu, dal sayısı, boğum sayısı, meyve sayısı ve bitki başına verimin yağmurlama sulama metodundan, ilk meyve yüksekliğinin ise damla sulama metodundan elde edildiği görülmektedir. Sulama aralıklarına göre ise; en yüksek bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, dal sayısı, boğum sayısı, meyve sayısı ve bitki başına verimin 3 günlük sulama aralığından elde edildiği görülmektedir. En düşük değerler ise genellikle damla sulama metodu ve 12 günlük sulama olmak suretiyle seyrek sulanan konulardan elde edilmiştir.

The effect of different irrigation methods and irrigation intervals on yield and yield component of soybean (Glycine max. L.)

This investigation was conducted to determine the effect of different irrigation methods and different irrigation interval on the yield and the yield components with A3935 soybean cultivar under Harran Plain conditions in 1998-1999. In the result of investigation, /the yield and yield component were influenced efficient from different irrigation methods and different irrigation interval. The yield, according to the averages of two years, was changed between 218,43 kg/da and 324,24 kg/da as irrigation intervals and changed between 249,59 kg/da and 309,66 kg/da as irrigation methods. In the different irrigation intervals, the highest yield was obtained from "3 and 6 days interval" study, and the sprink irrigation methods, but the lowest yield was obtained from "12 days interval" study and drip irrigation method. As a result of irrigation methods, the highest plant high, branc number, node number, pod number and yield of per plant from sprinkle method were obtained. According to the irrigation interval, the highest plant high, first pod high, branch number, node number, pod number and yield of per plant from 3 days interval were obtained; but the lowest datas were generally from 12 days interval and drip irrigation method.

___

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı sulama metotları ve sıra aralıklarının soyanın (Glycine max.L.) verim ve verim komponentleri üzerine etkisi

Erkan BOYDAK, İrfan ÖZTÜRK, Mehmet ŞİMŞEK

Farklı tip havuzların sofralık alabalık yetiştiriciliğinde karlılık üzerine etkisinin ekonomik analizi

Esat Mahmut KOCAMAN, Özer AYIK

Bazı serin mevsimbuğdaygil yem bitkilerinin Erzurum sulu ekolojik şartlarına adaptasyonu: I. yaş ve kuru ot verimleri

Ayşe YILMAZ, Hayati ŞEKER, Lütfü TAHTACIOĞLU, Celalettin AYGÜN

Farklı tırmıklarla oluşturulan namlularda kuruma süresine etkili olabilecek bazı faktörlerin incelenmesi üzerine bir araştırma

İsmail ÖZTÜRK, Saim BASTABAN

Erzurum kentinde bulunan park alanlarının yeterliliği üzerine bir araştırma

Zühre BULUT, M. Ilgar KIRZIOĞLU

Farklı sulama metotları ve sulama aralıklarının soyanın (Glycine max. L.) verim komponentleri üzerine etkisi

Erkan BOYDAK, Zeki DOĞAN, Mehmet ŞİMŞEK

Erzurum ili İspir ilçesi örtüaltı sebze yetiştiriciliği üzerine bir inceleme

Ertan YILDIRIM, Atilla DURSUN, Metin TURAN

Erzurum kent halkının rekreasyonel eğitilimlerinin anet çalışması kapsamında değerlendirilmesi

Sevgi YILMAZ, Zöhre BULUT

Anadolu manda düvelerinde besleme düzeyinin gelişim, ilk defa çiftleştirme yaşı ve ağırlığına etkisi

Yusuf GÜZEY, Özel ŞEKERDEN, Şerafettin KAYA

Türkgeldi ve İnanlı Tarım İşletmelerindeki bağlı (Duraklı) süt sığırı ahırlarının iklimsel çevre koşulları ve denetimi

İsrafil KOCAMAN, Ahmet Nedim YÜKSEL