Farklı sulama metotları ve sıra aralıklarının soyanın (Glycine max.L.) verim ve verim komponentleri üzerine etkisi

Bu araştırma, Harran Ovası şartları altında, 1998-1999 yıllarında, orta erkenci bir çeşit olan A3935 soya çeşidi ile farklı sulama metotlarının ve farklı sıra arası mesafelerinin soyanın verimi ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme sonucunda, verim ve verim unsurlarının farklı sıra aralıklarından ve sulama metotlarından önemli derecede etkilendikleri görülmüştür. Sulama metotları bakımından Dekara Tohum Verimleri, iki yılın ortalama sonuçlarına göre 283,53 kg/da ile 332,38 kg/da arasında değişim gösterirken, sıra aralıkları bakımından 261,23 kg/da ile 344,35 kg/da arasında farklılık göstermiştir. Sıra aralıkları konularından, en yüksek verim "50-30 cm" konusundan elde edilmiştir. 70 cm sıra arası konusu ise en düşük verimi vermiştir. Sulama metotlarına göre ortalamalara bakıldığında en yüksek bitki boyunun, dal sayısının, boğum sayısının, meyve sayısının ve bitki başına verimin yağmurlama metodundan, en düşük verim ise damla sulama metodundan, sıra aralıkları açısından ortalamalara bakıldığında en yüksek bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, boğum sayısı, 70-30 cm sıra aralığından alınırken, en yüksek dal sayısı ve meyve sayısı 70 cm sıra aralığından, en yüksek bitki başına verim ise 80-40 cm sıra aralığından elde edilmiştir. En düşük verimler ise genellikle 50-30 cm sıra aralığından elde edilmiştir.

The effect of different irrigation methods and row spacings on yield and yield component of soybean (Glycine max. L.)

This investigation was conducted to determine the effect of different irrigation methods and different row spacing on the yield and the yield components with A3935 soybean cultivar under Harran Plain conditions in 1998-1999. In the result of investigation, the yield and yield component were influenced efficient from different irrigation methods and row spacings. The yield, according to the averages of two years, was changed between 283,53 kg/da and 332,38 kg/da as irrigation methods and changed between 261,23 kg/da and 344,35 kg/da as row spacings. In the row spacings, the highest yield was obtained from "50-30 cm" study, but the lowest yield was obtained from "70 cm" study. As a result of irrigation methods, the highest plant high, branc number, node number, pod number and yield of per plant from sprinkle method; but the lowest datas from drip irrigation method were obtained. According to the row spacings, the highest plant highfirst pod high, node number from 70-30 cm, the best branc number and pod number from 70 cm and the highest yield of per plant from 80-40 cm were obtained; but the lowest datas were generally from 50-30 cm.

___

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Anadolu manda düvelerinde besleme düzeyinin gelişim, ilk defa çiftleştirme yaşı ve ağırlığına etkisi

Yusuf GÜZEY, Özel ŞEKERDEN, Şerafettin KAYA

Erzurum kent halkının rekreasyonel eğitilimlerinin anet çalışması kapsamında değerlendirilmesi

Sevgi YILMAZ, Zöhre BULUT

Toprakların suya doygun koşullarda bırakılmasının mikro besin elementi elverişliliğine ve bitki gelişimine etkisi

Adil AYDIN, Metin TURAN

Farklı tırmıklarla oluşturulan namlularda kuruma süresine etkili olabilecek bazı faktörlerin incelenmesi üzerine bir araştırma

İsmail ÖZTÜRK, Saim BASTABAN

Farklı sulama metotları ve sıra aralıklarının soyanın (Glycine max.L.) verim ve verim komponentleri üzerine etkisi

Erkan BOYDAK, İrfan ÖZTÜRK, Mehmet ŞİMŞEK

Farklı sulama metotları ve sulama aralıklarının soyanın (Glycine max. L.) verim komponentleri üzerine etkisi

Erkan BOYDAK, Zeki DOĞAN, Mehmet ŞİMŞEK

Farklı tip havuzların sofralık alabalık yetiştiriciliğinde karlılık üzerine etkisinin ekonomik analizi

Esat Mahmut KOCAMAN, Özer AYIK

Van yöresinden toplanan yonca ekotiplerinin kimyasal kompozisyonu

Süleyman ŞENGÜL, Halil YOLCU

Bazı serin mevsimbuğdaygil yem bitkilerinin Erzurum sulu ekolojik şartlarına adaptasyonu: I. yaş ve kuru ot verimleri

Ayşe YILMAZ, Hayati ŞEKER, Lütfü TAHTACIOĞLU, Celalettin AYGÜN

Erzurum ili İspir ilçesi örtüaltı sebze yetiştiriciliği üzerine bir inceleme

Ertan YILDIRIM, Atilla DURSUN, Metin TURAN