Erzurum kentinde bulunan park alanlarının yeterliliği üzerine bir araştırma

ÖZET: Parklar rekreasyonel, eğitsel ve ekolojik amaçlarla oluşturulan kamuya açık aktif ve pasif yeşil alanlardır. Bu araştırmada parkların, kent içerisinde birçok estetik ve fonksiyonel işlevler taşıyan açık yeşil alanlar içerisindeki yeri ve önemi belirtilerek, planlama ilkeleri açıklanmıştır. Erzurum kentindeki parklar dört ayrı bölgede (Kent merkezi, Dadaşken! Semti, Yenişehir Semti ve Yıldızkent Semti) ele alınarak mevcut durumları belirlenmiştir. Mevcut parkların yüzölçümleri bulundukları bölgenin nüfusuna oranlanarak her bölge için kişi başına düşen park alanı ortaya konulmuştur. Ayrıca Erzurum kenti için genel olarak kişi başına düşen park alanı saptanmıştır. Buna göre 298.756 nüfuslu Erzurum kenti'nde 267.029 m2 park alanı bulunmakta olup, aktif rekreasyonel alan olarak kişi başına 0.89 m2 park alanı düşmektedir. Bu değerin, imar Kanunu'nda önerilen 10 m2 / kişi 'lik ideal yeşil alan değeri ile kıyaslanamayacak kadar az olduğu saptanmıştır. Bu konu ile ilgili olarak anket çalışması yapılmış, yapılan anket çalışması kent halkının %99 'nün parkları yetersiz bulduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak kentteki mevcut parklar için çeşitli öneriler sunulmuştur.

A research on the sufficiency of the park areas in Erzurum

Parks are the active, green public places which are constructed for recreational, aesthetic, educational and ecological purposes. In this research, the planning principles are explained by determining the importance of parks amoung the green places which have aesthetic functions in a city. Parks in Erzurum ( Centrum, Dadaşkent, Yenişehir and Yıldızken!) are searched and their avaible conditions of parks are rated with the popylation of the region the park locates, and the park areas per, person are brought up. Moreover the recretion areas per each person are determined for the city of Erzurum. Mean while Ihe park area for per person in Erzurum is ascertained in general. According to this, in Erzurum city having a population of 298.756 and having 267.029 m2 park areas, as an active recreational area, 0,89 m2 park area is shared by per person. It is confined that this amount 10 square meter per each person which is requarded as the ideal amount of green area suggested in Construction Law of the ministry. A sample quetionnaire is alone with the alwellers of Erzurum on focusing this subject that confirms the insufficiency of the recreation areas with a rate of %99 that the recreational areas are inadequate at all. Consequently, some suggestions are offered for the present parks.

___

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzurum kentinde bulunan park alanlarının yeterliliği üzerine bir araştırma

Zühre BULUT, M. Ilgar KIRZIOĞLU

Bazı serin mevsimbuğdaygil yem bitkilerinin Erzurum sulu ekolojik şartlarına adaptasyonu: I. yaş ve kuru ot verimleri

Ayşe YILMAZ, Hayati ŞEKER, Lütfü TAHTACIOĞLU, Celalettin AYGÜN

Farklı tırmıklarla oluşturulan namlularda kuruma süresine etkili olabilecek bazı faktörlerin incelenmesi üzerine bir araştırma

İsmail ÖZTÜRK, Saim BASTABAN

Türkgeldi ve İnanlı Tarım İşletmelerindeki bağlı (Duraklı) süt sığırı ahırlarının iklimsel çevre koşulları ve denetimi

İsrafil KOCAMAN, Ahmet Nedim YÜKSEL

Toprakların suya doygun koşullarda bırakılmasının mikro besin elementi elverişliliğine ve bitki gelişimine etkisi

Adil AYDIN, Metin TURAN

Anadolu manda düvelerinde besleme düzeyinin gelişim, ilk defa çiftleştirme yaşı ve ağırlığına etkisi

Yusuf GÜZEY, Özel ŞEKERDEN, Şerafettin KAYA

Erzurum kent halkının rekreasyonel eğitilimlerinin anet çalışması kapsamında değerlendirilmesi

Sevgi YILMAZ, Zöhre BULUT

Esmer ırk buzağıların doğum ağırlığı ve doğumdaki bazı vücut ölçülerine ait fenotipik ve genetik parametre tahminleri

Naci TÜZEMEN, Recep AYDIN, Bahri BAYRAM, Ömer AKBULUT

Erzurum ili İspir ilçesi örtüaltı sebze yetiştiriciliği üzerine bir inceleme

Ertan YILDIRIM, Atilla DURSUN, Metin TURAN

Farklı tip havuzların sofralık alabalık yetiştiriciliğinde karlılık üzerine etkisinin ekonomik analizi

Esat Mahmut KOCAMAN, Özer AYIK