KÂNÛNÎ SULTAN SÜLEYMAN’IN ŞEHZÂDE MUSTAFA’YA YAZDIĞI VASİYET-NÂME

Vasiyet-nâmeler; Türk Edebiyatının en eski türlerinden olup siyasi, tıbbi, özel ve dinî-tasavvufi konularda manzum ve mensur olarak yazılmış çok sayıda esere ad olmuştur. Klasik Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatında „iştirak edilen bir gelenek‟ hâlinde devam eden vasiyet-nâme yazıcılığı, Türk Tasavvuf Edebiyatında ayrıcalıklı bir yere sahip olup bir tür hâlini almıştır. Çeşitli nazım şekilleriyle değişik hacimlerde vasiyet-nâmeler kaleme alınmıştır. Bunlardan birisi de mektup şeklinde yazılan özel vasiyet-nâmelerdir. Bu çalışmada incelenen örnek ise, Kânûnî Sultan Süleyman‟ın Şehzâde Mustafa‟ya ilim ve maarif hakkında yazdığı vasiyet mektubudur.

Testament of Turkish literature is one of the oldest types of political, medical, private and religious-mystical issues as written in verse and prose works of work. Classical Turkish and Turkish Folk Literature, literature in a tradition which continues testament is the name of writing; the Turkish Sufi Literature is a privileged place has become a kind. Various forms with different volumes testaments are written. One of them is in the form of letters written testament to the special. In this study examined the text; by Süleyman the magnificent, the son of Prince Mustafa wrote to learn the values and knowledge about the testament is a letter.

___

El-Hac Nuri Efendi. (haz.). (1289). Münşeat-ı azîziyye fî âsâr-ı Osmâniyye. İstanbul: Vezirhanı Matbaası.

Emecen, F. (2011). İmparatorluk çağının Osmanlı sultanları-I (Bayezıd (II)•Yavuz•Kanunî). İstanbul: İSAM Yayınları.

İsen, M. (2012) Bir Rus cadısının sözüne uydun. İstanbul: NTV Tarih Dergisi, S. 37/ Şubat, s. 68Kılınç, A. (2006). Türk edebiyatında vasiyetnâmeler. Ankara: Akçağ Yayınları.

Kılınç, A. (Erişim Tarihi: 15.05.2013). Vasiyetnamelerde dikkat çekilen bir konu: ilim. turkoloji.cu.edu.tr.

Köksal, H. (2000). Türk kültüründe vasiyet geleneği. İzmir: Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, S. IV, s. 289-299.

Kütükoğlu, M. .(2004). Osmanlı bürokrasisinde mektup. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları İslam Ansiklopedisi, C. 29, s. 18-21.

Okay, M. O. (2004). Türk edebiyatında mektup. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları İslam Ansiklopedisi, C. 29, s. 17-18.

Pierce, L. (2002). Harem-i hümayun (çev. Ayşe Berktay). İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları. Sakaoğlu, N. (V). Bu mülkün kadın sultanları. İstanbul: Oğlak yayınları.

Sami, Ş. (1317). Kâmûs-ı Türkî. İstanbul: İkdam Matbaası.

Şentürk, A. A. (2009). Kanunî hicviyesi. İstanbul: Timaş Yayınları.

Turan, Ş. (1997). Kanuni Süleyman dönemi taht kavgaları. Ankara: Bilgi Yayınları.

Zavotçu, G. (2007). Bir ölümün yankıları ve Yahya Beğ mersiyesi. Erzurum: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 33, s. 69-80. http://www.onlinearabic.net/forum/printer_friendly_posts.asp?TID=6091 [ErişimTarihi: 02013]