Türkiye'de Akademisyenler Üzerine Gerçekleştirilen Mobbing Konulu Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi

Özet: Akademisyenlere yönelik mobbing çalışmaları ülkemizin gelişmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmalar üniversitelerde yaşanan mobbing olaylarını ortaya koymak,beplerini incelemek, ne tür davranışların daha sık yaşandığını bulmak, demografik bilgiler ışığında kimlerin bu durumla daha çok karşılaştığını tespit etmek ve durumun engellenebil- mesi için çözüm önerileri getirmek için önem arz etmektedir. Bu çalışmada ülkemizde akade- misyenler üzerine yapılan mobbing konulu lisansüstü araştırmaların incelenmesi amaçlan- mıştır. YÖK tez veri tabanı taranarak bu konuda yapılmış 16 Yüksek Lisans ve Doktora tezine ulaşılmıştır. Bu tezler, yöntem, evren-örneklem ve sonuçları bakımından detaylı bir şekilde doküman analizi metoduyla incelenerek tablolaştırılmıştır. Sonuç olarak yapılan araştırmala- rın akademisyenlerin yaşadıkları mobbing olaylarını incelemek ve irdelemek açısından yeterli olmadığı, bu konu ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiği görülmektedir. YÖKünde bu konu üzerinde yaptığı çalışmalar göze alınırsa üniversitelerde mobbing ile alakalı daha kapsamlı ve çözüm odaklı çalışmalar yapılması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Mobbing, akademisyenler, üniversiteler, akademik mobbing se-

An Analysis of Postgraduate Research Projects on Academics in Turkey about Mobbing Abstract: The mobbing studies about the academics are essential for the development of

about Mobbing Abstract: The mobbing studies about the academics are essential for the development of our country. These studies loom large for presenting the mobbing cases in the universities to analyse the reasons, to find out which type of behaviours are exposed how often and who encounters these cases more in the light of the demographic studies, and to offer possible solutions to prevent them. This particular study aims to analyse the postgraduate research projects about mobbing in the academies. 16 master s and doctoral theses are listed through searching YÖK (The Council of Higher Education) database, which are examined and tabulated in terms of method, population and sample, and results by using a document analysis method. Consequently, this study reveals that these postgraduate research projects lack to sufficiently analyse and demonstrate the mobbing cases and there is a need for further studies in the field. Since the research projects conducted by YÖK are considered, it is required to carry more extensive and result-oriented studies on mobbing in the universities. Keywords: Mobbing, academics, universities, academic mobbing

___

  • Avcı, U. ve Kaya, U. (2010). “Yıldırma (Mobbing) ve Kişilik İlişkisi: Hizmet Sektörü Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 12 (2). 51-79.
  • Chappell, D. ve Di Martino, V. (1999). "Violence at Work". Asian-Pacific Newsletter on Occupational Health and Safety, 6 (1).
  • Çepni, S. (2007). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş (3.Baskı). Trabzon: Pegem A. Yayıncılık.
  • Çobanoğlu, Ş. (2005). Mobbing: İş Yerinde Duygusal Saldırı ve Mücadele Yöntemleri. İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Çögenli M. Z. ve Asunakutlu T. (2014). “Akademisyenlere Yönelik Mobbing Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (2), 92-105.
  • Çögenli, M. Z. (2013). Üniversitelerde Mobbing’in İncelenmesi ve Akademisyenler Üzerine Bir Uygulama, (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Davenport, N., Schwartz, R.D. ve Elliot, G. P. (2003). Mobbing: İşyerinde Duygusal Taciz. (Çev. Osman Cem Önertoy). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Di Pasquale, V. (2002). Study Examines “Mobbing” at the Workplace. Erişim tarihi: 17.06.2015 http://www.eurofound.europa.eu/eiro/2002/08/feature/ de0208203f.htm
  • Einarsen, S. ve Raknes, B.I. (1997). "Harassment in the workplace and the victimization of men". Violence and Victims, 12, 247-263.
  • Fourth European Working Conditions Survey (2007). "Preventing Violence and Harassment in the Workplace". European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions. Erişim tarihi: 22.06.2015 https://www. eurofound.europa.eu/surveys
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Leymann, H. (1990). "Mobbing and Psychological Terror at Workplaces". Violence and Victims, 5 (2), 119-126.
  • Leymann, H. (1996). "The Content and Development of Mobbing at Work". European Journal of Work and Organizational Psychology, 5 (2), 165-184.
  • Leymann.se (1997). “The Mobbing Encyclopedia”. Erişim Tarihi: 06.06.2015 www.leymann.se/English/frame.html.
  • Namie, G. ve Namie, R. (2003). "Anti-Bullying Advocacy: An Unrealized Employee Assistance Opportunity". Journal of Employee Assistance, 33 (2), 9-11.
  • Shallcross, L. (2003); ‘The Workplace Mobbing Syndrome, Response and Prevention in the Public Sector’, Workplace Mobbing Conference (16-17 October), Brisbane.
  • Tarhan, N. (2008). Psikolojik Savaş: Gri Propaganda (11.Baskı). İstanbul: Timaş Yayınları.
  • TDK (2015). Türk Dil Kurumu. Erişim Tarihi: 10.06.2015 www.tdk.gov.tr
  • Tınaz, P. (2006). İş Yerinde Psikolojik Taciz: Mobbing. İstanbul: Beta Basın Yayın Dağıtım.
  • Tutar, H. (2004). İş Yerinde Psikolojik Şiddet. Ankara: Platin Yayınları.
  • Türkçapar, H., Işık, B. (2000). “Borderline Kişilik Bozukluğu”. Psikiyatri Dünyası, 4, 44-49.
  • Westhues, K. (2004). Workplace mobbing in Academe: Reports from Twenty Universities. Newyork: Edwin Mellen Press.
  • Wikipedia (2015). Erişim Tarihi: 16.06.2015 www.wikipedia.org
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (5.Baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.
  • YÖK (1981). 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu. www.mevzuat.gov.tr
  • YÖK (2007). Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi. Ankara: T.C. Yükseköğretim Kurulu.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

The Contributions of Critical Thinking to the Developments of the Science Fields Abstract: That critical thinking guides a number of aspects of science such as rational,

Rıdvan KÜÇÜKALİ, Hasibe AKBAŞ

Gitar Eğitiminde Yazarak Çalışma Yönteminin Parmak ve Konum Numaralarına Uygun Seslendirmeye Etkisi

Şevki Özer AKÇAY

Tarih Öğretiminde Harita Becerilerinin Gerekliliği Üzerine Bir Çalışma

Selahattin KAYMAKCI

Örgütsel Sinizm ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki ve Çalışanların Yaşının Bu İlişki Üzerindeki Etkisi- Bazen Hoşlanmasak da Kalmak Zorunda Olabiliriz!

İlhami YÜCEL, Buket ÇETİNKAYA

Louvre Müzesinde Bulunan Gaziantep Yöresine Ait Hitit-Geç Hitit Eserleri

İbrahim ÜNGÖR

William James'in Pragmatizminde İyileştiricilik ve Ahlâkın İnşası

Kemal BAKIR

William James’in Pragmatizminde İyileştiricilik ve Ahlâkın İnşası / Meliorism and the Construction of Morality in William James’s Pragmatism

Kemal BAKIR

Örgütsel Sinizm ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki ve Çalışanların Yaşının Bu İlişki Üzerindeki Etkisi- “Bazen Hoşlanmasak da Kalmak Zorunda Olabiliriz!”

İlhami YÜCEL, Buket ÇETİNKAYA

Endüstriyel Hizmetlerde Marka Değeri: Muhasebe Yazılım Programı Kullanıcıları Üzerinde Bir Uygulama

Mustafa Kemal YILMAZ, Savaş BAĞDİGEN

‘There is no Such Thing as a Sexual Relationship’: Lacanian Principles in Iris Murdoch’s The Sea The Sea

Seda ARIKAN