Oturuş Şeklinin Vücut Sağlığı ve Okuma Hızı Üzerindeki Etkisinin Hotelling T2 Yöntemi ile İncelenmesi

İnsanın doğal gereksinimlerinden biri olan oturma eylemi, kişide dinlenmeyi sağlamasının yanında fizyolojik olarak birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar oturuş şeklinin neredeyse tüm fizyolojik yapıyı etkilediğini göstermektedir. Literatür incelendiği zaman oturuş şeklinin, eğitim-öğretimde öğrencilerin vücutları üzerindeki ve verimli okuma açısından önemini gösteren bir çalışma bulunamamıştır. Bu çalışma literatürdeki eksikliği tamamlamak amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini bir mesleki ve teknik anadolu lisesindeki aynı sınıfta olan 28 kız öğrenci oluşturmaktadır. Bu 28 öğrenci ile 2 hafta aralıkla aynı sınıf ortamında ve aynı kitaplarla iki kez kitap okuma programı yapılmıştır. İlk programda öğrenciler rastgele oturarak kitap okumuştur ama ikincisinde öğrencilere düzgün oturmaları söylenmiştir ve her iki programda da nabız değerleri ve okudukları sayfa sayıları ölçülmüş ve nabız değerleri ile okudukları sayfa sayıları değişkenler olarak kullanılarak çok değişkenli istatistiksel bir teknik olan Bağımlı Gruplar Hotelling T2 tekniği ile iki program verileri karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucunda düzgün oturan öğrencilerin kan dolaşım ve nabızlarının daha düzenli olduğu ve daha fazla sayıda sayfa okuyabildiği görülmüştür. Çalışmanın örneklemi öğrencilerden oluştuğu için özellikle öğretmen ve öğrencilerin bu konuda bilgilendirilmesiyle eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha etkili gerçekleştirilebileceği ve öğrencilerin bazı sağlık sorunlarından kurtulabileceği beklenilebilir

Investigation Impact of Sitting Posture on Body Health and Reading Speed with Hotelling T2 Method

Sit-action, one of man's natural needs, brings many physiological problems. Researches carried out in this issue reveal almost all physiological structures of the sitting posture. When literature was examined, there are not much studies that indicate importance on student body and efficient reading in education. This study was conducted in order to fulfill such a lack in literature. The sample of the study was consisted of 28 girl students in the same class at a vocational and technical high schools. Book reading program was made two times by interval of 2 weeks with these 28 students and with the same books. Students in the first program randomly read book seated, but in the second program students were asked to read in proper sitting and pulse rate and number of pages they read was measured in both programs. Two program data were compared with a multivariate statistical technique Dependent Groups Hotelling's T2 using as a variable pulse rate and number of pages they read. As a result of the comparison, it was observed that the blood circulation and pulse rate of students sitting properly were more regular and they could read more number of pages. The sample is comprised of students, by informing teachers and students it can be expected to carry out education and learning activity more efficiently and it can get rid of some health problems

___

  • Aktümsek, A. (2001). Anatomi ve Fizyoloji. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Altıparmakoğulları, Y. (2009). Oturma öğesi tasarımında basınç diyagramı modelinin kullanılmasıyla oturma profilinin tasarım kriterlerinin ortaya konulması. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  • Bakan, B. (2014). Okul çağında kötü oturuş ilerde büyük hastalıkların habercisi.http:// hastane.turgutozal.edu.tr/TR/HaberDetay.aspx?ID=1002&IcerikID=3204, Erişim Tarihi: 16.01.2015.
  • Broadbent, E., Sugar, M., Sollers, J., Consedine, N., Nair, S. (2015). Do slumpedand upright postures affect stress responses? A randomized trial. Health Psychology. 34(6):632-41
  • Ganong, F. W. (1995).Tıbbı fizyoloji, Çev. Ed. A. Doğan. İstanbul: Barış kitapevi.
  • Gülerer, S., Batur, Z. (2004). Yanlış okuma tutum ve davranışları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 6, Sayı 2.
  • Kalkan, B. V. (2013). Farklı pozisyonlarda yatarak tüfek atışı yapan erkek atıcıların nabız seviyesine bağlı olarak vuruş başarılarının araştırılması. (Yüksek Lisans Tezi). Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. (18. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Liesbeth, G, Suzanne, H., Cedric, G., Merle, B., LottieKuijt-Evers, Peter, V. (2014) "Activities, postures and comfort perception of train passengers as input for train seat design", Ergonomics, 57:8, 1154-1165, DOI: 10.1080/00140 139.2014.914577
  • Mota, S.,Picard, R.W. (2003). "Automated posture analysis for detecting learner's interest level". Computer Vision and Pattern Recognition Workshop, Madison, Wisconsin, USA, DOI: 10.1109/CVPRW.2003.10047.
  • Oshima, M. (1970). "Optimum conditions of chair". 4th International Congress on Ergonomics, Strasbourg
  • Özdamar, K. (2010). Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi Çok Değişkenli Analizler - 2. Eskişehir: Kaan Kitabevi.
  • Özdoğan, S. (2012). Sağlıklı Ofis Ortamı Nasıl Olmalı. http://www.gelisimplatformu. org/19_741_741_Hastaligin_En_Guzel_Ilaci_O_Hastaliktan_ Korunmanin_Carelerini_Ogrenmektir. Erişim Tarihi: 16.01.2015
  • Parcells C.,Stommel M., Hubbard R. P. (1999). Empirical findings and health implications. International Journal of Industrial Ergonomics, accepted for publication.
  • Sonuç, A. (2012).Zihinsel engellilerde sporun öfke düzeyine etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Karaman: Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi.
  • Tamer, S. L. & Koç, M. (2010). Bilgisayar laboratuvarlarının fiziksel ergonomik kriterler açısından değerlendirilmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 720-747.
  • Uca, M. (2014). Boksörlerde tansiyon, vücut ısı düzeyi ve nabız düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.