İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARININ DÜZEYİ İLE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Önemi giderek daha çok anlaşılan iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan araştırma ve uygulamaların çalışma hayatındaki yeri, çalışanlar açısından elzemdir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının önemi göz önünde bulundurularak, çalışanların iş tatminine etkileri açıklanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının düzeyi ile çalışanların iş tatmini arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla Erzurum ili Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu çalışanları (101 kişi) ile yapılan alan araştırmasına yer verilmiştir. Uygulama sonuçları SPSS 16 programı ile analiz edilmiş ve bu analiz sonucunda elde edilen veriler yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının düzeyi ile iş tatmini arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki tespit edilmiştir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LEVEL OF OCCUPATIONAL HEALTH SAFETY APPLICATIONS AND JOB SATISFACTION

With the consideration on the rising importance of the applications in Occupational Health Safety (OHS) has vital importance for the workers in work life. In this study the effects of OHS applications on the job satisfaction has been examined. In order to determine the relation between the level of OHS and job satisfaction, this paper includes a theoretical framework and a survey conducted to the workers of KYK (101 person) in Erzurum. Collected data were analyzed and interpreted in the SPSS 16 program. As a result of the research, we found out that, there is a strong positive relation between the level of occupational health-safety practices and job satisfaction.

___

  • Akdeniz, M. (2010). Dönüştürücü Liderlik ve Astların İş Tatmini Arasındaki İlişki ve Bir Araştırma, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Akşit Aşık, N. (2010). Çalışanların İş Doyumunu Etkileyen Bireysel ve Örgütsel Faktörler ile Sonuçlarına İlişkin Kavramsal Bir Değerlendirme, Türk İdare Dergisi, 467: 31-51.
  • Bıyıkçı, E.T. (2010). İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasında İş Güvenliği Uzmanlığı, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
  • Bingöl, D. (1997). Personel Yönetimi, Beta Yayım, İstanbul.
  • Boymul, E. (2015). İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığın Tükenmişlik Üzerindeki Etkisi: Bir Sanayi Kuruluşunda Alan Çalışması, Çağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
  • Budak, A. (2006). Kamu Sektöründe Çalışanların İş Tatmin Düzeyi: Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NatoPol Tesislerinde Bir Uygulama, Eskişehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir
  • Demir, C., Özaltın, H., Çelik Y. (2002). Determining the Level of Job Satisfaction of Nurses Working at Turkish Military Forces Hospitals, Military Medicine, 167(5): 402-405.
  • Eğinli, A. T. (2009). Çalışanlarda İş Doyumu Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarının İş Doyumuna Yönelik Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(3): 35-52.
  • Kale, S. (2012). Duygusal Zekâ Düzeyi ve İş Tatmini İlişkisinin Analizi: Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Kesici, S. (2006). Bankalarda Motivasyon ve İş Tatmini ilişkisi ve Uygulamalardan Bir Örnek, Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Denizli.
  • McLain, D.L. (1995). Responses to Health and Safety Risk in the Work Environment, Academy of Management Journal, 38(6): 1726-1743.
  • Oğuz, A.Y. (2013). Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye de İşçi Sağlığı ve Güvenliği, İşgören ve İşverenin Hukuki Yükümlülükleri, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Sarı, G.O. (2015). Bireysel Özelliklerin Örgütsel Adalet, İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık ile İlişkisi: Mülki İdare Amirleri Üzerine Bir İnceleme, Çağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Mersin.
  • Somuncuoğlu, A.B. (2013). Psikolojik Güçlendirme ve İş Tatmini Arasındaki İlişki ve Bir Uygulama, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Sun, H.Ö. (2012). İş Doyumu Üzerine Bir Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü, Uzmanlık Yeterlilik Tezi, Ankara.
  • Tokol, A., Alper, Y. (2015). Sosyal Politika, Dora Yayım, Bursa.
  • Tortop, N., Aykaç, B., Özer, M.A. (2005). İnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Kitabevi, Adana.
  • Yılmazer, A. (2008). İnsan Kaynakları Yönetimi: Meslek Yüksekokulları İçin, Seçkin Yayıncılık, Ankara.