Hazırlık Sınıfı Öğrencilerinin Arapça Eğitim ve Öğretimi ile İlgili Beklentileri (Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hazırlık Sınıfı Öğrencileri Örneği)

Bu çalışma 2013-2014 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Dicle Üniversitesiİlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencilerinin hazırlık sınıfı Arapça eğitim veöğretiminden neler beklediklerini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Yaklaşık 150hazırlık sınıfı öğrencisinin katıldığı bu çalışmada öğrencilerin beklentilerini vegörüşlerini açık bir şekilde ifade edebilmeleri için “Arapça eğitim ve öğretimeyönelik görüş ve beklentileriniz nelerdir?” gibi ucu açık sadece bir sorusorulmuştur. Bu çerçevede gerek ders müfredat ve materyalleri, gerek dershocaları ve gerekse idare kısmıyla ilgili dikkate değer tespitler ortaya çıkmıştır.Söz konusu çalışmamızda öğrencilerin ortaya koyduğu beklentiler, öğrenci, hoca,idare gibi muhtelif unsurlara taalluk etmesi dolayısıyla her bir unsura aitkategorilere ayrılmıştır. Sonra her bir kategoriyle ilgili olumlu ya da olumsuztaraflar ele alınmış ve buna göre bazı çözüm önerileri ortaya koyulmuştur.

Expectations of Preparatory Class Students on Arabic Training and Teaching (The Sample of Theology Faculty, Dicle University)

This study was conducted to find out what the preparatory class students of Faculty of Theology at Dicle University expected from the Arabic education and training in 2013-2014 academic year. Approximately 150 preparatory class students participated in this study and students expectations and to be able to express their views in an open way: "What is your opinion and expectations for teaching and learning Arabic?" as has just asked an open-ended question. Within this framework, significant assessments have emerged about both the curriculum and materials, the teachers and the administration. In this study, the expectations of the students are divided into the categories of each element due to the fact that they act in various elements such as student, teacher and administration. Then, the positive or negative parties related to each category were taken into consideration and some solutions were proposed accordingly.

___

  • Arslan, Ahmet Turan. “Malezya’da Din Eğitimi ve Arapça Öğretimi”. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1995-1997, 13-14-15 (1996): 123-142.
  • Aydın, Mehmet Zeki. “Eğitimde Program Geliştirme ve Arapça Dersi Öğretim Programı Üzerine”. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1 (1996):123-142.
  • Doğan, Candemir. “Arapça Öğretiminin Ana Problemlerini Belirleme Amaçlı Deneysel Bir Araştırma”. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3/2 (2001): 145- 170.
  • Ebu Amşe, Halid Husayn. “Menâhicu’l-lugati’l-Arabiyyeti Beyne’ş-şarki ve’l-ğarb: Nazretun mukarenetun”. İnönü Üniversitesi, Uluslararası Arapça Çalıştayı, İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretme ve Öğrenme Teknikleri, 61-86, ed. Fikret Karaman, Sabri Türkmen, Malatya: İnönü Üniversitesi Matbaası, 2015.
  • Keyifli, Şükrü. “Hazırlık Sınıflarındaki Devamsızlıkların Sebebleri ve Arapça Öğretiminin Verimliliği Üzerine Bir Araştırma”. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2 (1996): 325-357.
  • Korukcu, Adem–Acuner, H. Yusuf. “İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık Sınıfı Öğrencilerinin Yabancı Dil Yetkinlik Beklentisi ve Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı -Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği-”. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17/ 2, (2012): 191-211.
  • Özdemir, Abdurrahman. “İlahiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminin Gerekliliği, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10 (2004): 27-50.
  • Özdemir, Sevim. “Türkiye’de Arapça Sözlü Anlatım Eğitimi, Zorlukları ve Bazı Çözüm Önerileri = Ta'limü’l-Muhadiseti’l-Arabiyye ve Su'ûbetuha fi Türkî ve Ba'du’l-Hulul”. Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6 (2016): 47-53.
  • Sancak, Yusuf. “Yabancı Dil Eğitimi-Öğretimi ve Arapça: Tarihçe, Amaç, Esaslar, Elemanlar, Usûl (Metot) ve Teknik”. EKEV Akademi Dergisi, 2/1 (1999): 53-67.
  • Soyipek, Hasan. “İlahiyat Fakülteleri Hazırlık Sınıflarında Yürütülen Arapça Öğretimine İlişkin Öğrenci Başarılarının Tespit Edilmesi: Isparta İlahiyat Fakültesi Örneği”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1/ 32 (2014): 71-88.
  • Temel, Ahmet Vefa. “Türkiye’de Arapça Öğretiminde Uygulanan Metotlar, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Değerlendirme”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3/5 (2015): 166-174
  • Uçar, Hasan–Şen, Mustafa. “Osmanlının Son, Cumhuriyetin İlk Eğitim Müfredatında Arapça Öğretimi”, İlahiyat Araştırmaları Dergisi, 4 (2015): 93-106.
Artuklu Akademi-Cover
  • ISSN: 2148-3264
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Mardin Artuklu Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi