Geleneğe Bağlı Bir Devrimci: John Cage

Öz Amerikalı besteci John Cage, çağdaş müziğin evriminin kilit isimlerinden biridir. Adı 20. yüzyıl Batı müziğinin neredeyse tüm akımları içinde geçer: Dadaisttir, modernisttir, gürültücüdür, elektronik müzikçidir, somut müzikçidir, deneysel müzikçidir, minimalisttir, postmodernisttir, çağdaş müzikçidir... Böylesi geniş bir yelpazeye yayılan eserleri, insanların müziğe bakış açılarını değiştirmiş, müziğin ne olduğunu, müzik dinlerken aslında neyi dinlediğimizi tarışmaya açmıştır. Fakat yarattığı avantgard eserlerin Batı müziği geleneğinin doğrudan bir uzantısı olduğu çoğu zaman gözlerden kaçar. John Cage, başta Eric Satie ve Arnold Schönberg olmak üzere birçok Batı müziği bestecisinden ilham almış, onların düşüncelerini daha ilerki boyutlara taşımıştır. Bu bestecilerin yanında Batı dışı kültürlerin müzikleri, Robert Rauschenberg ve Marcel Duchamp gibi sanatçılar, ve tabii teknolojiye olan ilgisi de Cage’in yaratıcılık sürecine katkıda bulunmuştur. Bu makalede John Cage’in yaratma sürecinin gelişimi bestecinin kendi anlatımları temel alınarak incelenecek, eserleri Batı müziği ve ilham aldığı diğer kaynaklar ışığında yorumlanacak ve çağdaş müziğe yaptığı katkılar ele alınacaktır.

___

Cage, J. (1948). “Defense of Satie”, John Cage içinde, ed. Richard Kostelanetz, New York: Prager Yayınevi.

Cage, J. (1960). 4’33’’, Londra: Henmar Yayınevi.

Cage, J. (1968). “Some of the Interviews”, Conversing with Cage içinde, ed. Richard Kostelanetz, New York: Routledge Yayınevi.

Cage, J. (1973). Silence, Bath: Pitman Yayınevi.

Copland, A. (1969). The New Music 1900-1960, New York: Norton Yayınevi.

Fırıncıoğlu, S. (2012). John Cage – Seçme Yazılar, İstanbul: Pan Yayınevi.

Haskins, R. (2012). John Cage (Critical Lives), Londra: Reaktion Kitapları.

Kostelanetz, R. (1993). John Cage: Writer, New York: Lime-light Yayınevi.

Kyle, G. (2010). No Such Thing as Silence: John Cage’s 4’33’’, New Haven: Yale Üniversitesi Basımevi.

Lindenberger, H. (1994). “Regulated Anarchy: The Europeras and the Aesthetics of Opera”, John Cage: Composed in America içinde, ed. Marjoire Perloff ve Charles Junkerman, Şikago: Şikago Üniversitesi Yayınevi.

Miller, L. E. (2006). “Henry Cowell and John Cage: Intersections and Influences, 1933-1941”, Journal of the American Musicological Society, Sayı 59, no 1, s. 47-111.

Mimaroğlu, İ. (1970). Musiki Tarihi, İstanbul: Varlık Yayınevi.

Pamir, L. (2000). Müzikte Geniş Soluklar, İstanbul: Ada Yayıncılık.