Kan kültürlerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında antibiyotiklere direnç

Kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar arasında Staphylococcus aureus önemli bir yer tutmaktadır. Bu mikroorganizmaların oluşturduğu infeksiyonlarda görülen direnç de ciddi bir problemdir. Çalışmamızda laboratuvarımıza Haziran 2011- Aralık 2012 tarihleri arasında gönderilen kan kültürlerinden izole edilen 264 S.aureus suşunun antibiyotik direnç oranları araştırılmıştır. Bakterilerin identifikasyonu için konvansiyonel yöntemler ve VITEK2 otomatize bakteri tanımlama sistemi (bioMerieux, Fransa) kullanılmıştır. Tiplendirme sonrasında mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılık testleri, VITEK2 sistemi ile yapılmış, Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) önerilerine göre yorumlanmıştır. İzole edilen suşların 172’sinin (% 65) oksasiline dirençli olduğu saptanmıştır. Sefoksitin direnci 169 (% 64) suşta bulunmuştur. İzole edilen suşların tamamı vankomisin ve linezolide duyarlı olarak saptanmıştır. Metisiline dirençli S.aureus suşlarında trimetoprim-sülfametoksazol ve eritromisin direnç oranları sırasıyla % 35 ve % 78 bulunmuştur. Metisiline duyarlı olanlarda bu antibiyotiklere direnç oranları % 10 ve % 25 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak kontrolsüz antibiyotik kullanımı ve ampirik tedavide yanlış antimikrobiyal tercihi, antibiyotiklere karşı gelişen direnci arttırmaktadır. Her hastane antibiyotik direnç profilini çalışmalar yaparak belirlemeli, ampirik tedavi seçenekleri bu sonuçlara göre değerlendirilmeli ve spesifik tedavi seçiminde mutlaka kültür sonucuna göre uygun antibiyotik kullanılmalıdır.

Antibiotic Resistance in Staphylococcus aureus Strains Isolated from Blood Cultures

Staphylococcus aureus plays an important role among microorganisms isolated from blood cultures. The resistance to infections caused by these microorganisms is a serious problem. In this study, antibiotic resistance rates of 264 S.aureus stra- ins isolated from blood cultures which were sent to our laboratory between June 2011-December 2012 were investigated. Conventional methods and VITEK2 (bioMerieux, France) automated identification system were used for bacterial identification. After characterization of microorganisms, antibiotic susceptibility testing was performed by the VITEK2 system according to recommendations of Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI). 172 (65 %) of strains isolated were resistant to oxacillin. 169 (64 %) of S.aureus strains were resistant to cefoxitin. All the strains were susceptible to vancomycin and linezolid. Methicillin-resistant S.aureus strains have high rates of resistance to trimethoprim-sulfamethoxazole and erythromycin (35 %-78 %, respectively). Rates of resistance to other antibiotics in methicillin-susceptible strains were found as 10 % and 25 %, respectively. As a result, the uncontrolled use of antibiotics and wrong choice in empiric antimicrobial therapy increase resistance to antibiotics. Each hospital shall determine antibiotic resistance profile by their own studies, empirical therapy choices should be evaluated according to these results. Specific treatment options should use appropriate antibiotics according to culture results.

___

ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae suşlarında OXA-48 ve KPC varlığının araştırılması

İhsan Hakkı ÇİFCİ, Engin KARAKEÇE, Tayfur DEMİRAY, Gülşah AŞIK, Halil ER

İntravenöz kateter infeksiyonları: Sorunlar ve çözümler

Özlem TÜNGER, Mustafa TİRELİ

Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 0-5 yaş arasakut gastroenteritli çocuklarda rotavirüs ve adenovirüs sıklığının belirlenmesi

Barış Ata BORSA, HRİSİ BAHAR TOKMAN, Penbe ÇAĞATAY

İshalli hastaların dışkı örneklerinde Clostridium difficile toksin A/B sıklığının araştırılması

Zübeyde LALE, Funda AL DOĞRUMAN, Işıl FİDAN, Gülcan ADYAMAN, EMİNE YEŞİLYURT ŞÖLEN, Kayhan ÇAĞLAR, Seçil ÖAKAN

Kan kültürlerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşlarında antibiyotiklere direnç

Asiye AYTAR ALYINÖZ, Şükrü ÖKSÜZ, İdris ŞAHİN, C.Elif ÖZTÜRK, Fatma AVCIOĞLU

Kozmetik ürünlerde koruyucu madde kullanımı ve koruyucu etkinlik testleri

A. Seher TAN BİRTEKSÖZ, Mayram TÜYSÜZ

Çocuklarda retrofaringeal apse

Solmaz ÇELEBİ

Klinik örneklerden izole edilen metisiline dirençli stafilokok suşlarında daptomisin etkinliğinin araştırılması

HAYRUNİSA HANCI, M. Hamidullah UYANIK, Dilek BİLİCİ, Ahmet AYYILDIZ, AYŞE ALBAYRAK

Listeria monocytogenes'e bağlı sepsis: Bir olgu sunumu

Neval AĞUŞ, Nisel YILMAZ, Şerife Solmaz MEDENİ, Lütfiye KUZUCU, Nurşen AKGÜRE

Klinik örneklerden izole edilen Streptococcus pneumoniae suşlarının antibiyotik direnci

YELİZ TANRIVERDİ ÇAYCI, Hava YILMAZ, Keramettin YANIK, Adil KARADĞ, Murat GÜNAYDIN