Okul Yöneticilerinin Teknolojik Liderlik Öz Yeterlikleri ve Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterlikleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Türkiye genelinde yapılan bu çalışmaya okul müdürü ve müdür yardımcısı olmak üzere toplam 8561 okul yöneticisi katılmıştır. Araştırmada Beş Faktör Kişilik Envanteri ve Teknoloji Liderliği Öz-Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterliklerini ve kişilik özelliklerini belirlemek için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Bununla birlikte, okul müdürlerinin teknolojik liderlik öz yeterlikleri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için kanonik korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterlik becerilerinden vizyoner liderlik davranışını göreli en az gösterdikleri, dijital vatandaşlık davranışını ise en fazla gösterdikleri saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuca göre, okul müdürlerinin nevrotik kişilik davranışını göreli olarak düşük düzeyde gösterdikleri, öz disiplin kişilik davranışını ise göreli olarak daha fazla gösterdikleri anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerinin kişilik özellikleri ile teknolojik liderlik öz yeterlik becerileri arasında pozitif yönde önemli kanonik ilişki bulunmuştur. Buna göre, dışa dönüklük, uzlaşmacılık, öz disiplin, deneyime açıklık düzeyleri yüksek olan okul yöneticilerinin teknolojik liderlik öz yeterlik becerilerinin de daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Diğer taraftan, okul yöneticilerinin nevrotik kişilik düzeyi arttıkça teknolojik liderlik öz yeterlik becerilerinin azaldığı görülmüştür.

Examination of theRelationship between SchoolAdministrators’ Technological Leadership Self-efficacyand Their Personality Treats

The  aim  of  this  study  was  to  examine  the  relationship  between  school  administrators’technological leadership self-efficacy and their personalitytraits. In this quantitative research,a descriptive model was used. The study  was conducted throughout Turkey and 8561 schooladministrators participated in the study. To get data  from  school administrators, the “FiveFactors Personality Inventory” and “Technological Leadership Self Efficacy Scale” scales wereused. The data was analysed via arithmetic mean, standard deviation and canonical regressionanalysis.  Through  the  findings  it  was  found  that  school  administrators  indicated  visionaryleadership behaviour relatively less and showed self-discipline behaviour more. It was also seenthat there was a significant canonical relationship between school administrators’ technologicalleadership  self-efficacy  and  their  personality  traits  in  a  positive  way.  It  can  be  said  that  thehigher the level of principals’ extroversion, conscientiousness, agreeability and openness to theexperience were, the higher their level of technological leadership self-efficacy. On the otherhand, it was determined that as the levelof neurotic personality of school principals increased,their technological leadership self-efficacy skills decreased.

___