Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Müzik Bölümlerindeki Program Değişiklikleri

Öz Araştırmanın amacı, Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri (AGSL)’nin müzik bölümlerinde kuruluşundan günümüze yapılan program değişikliklerinin incelenmesi ve bu durumun eğitim - öğretim etkinliklerinin gerçekleştirilmesindeki rolünün uzman ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Bu araştırma, AGSL müzik bölümlerinde yapılmış olan değişikliklerin eğitim-öğretim etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde ne ölçüde yer aldığının araştırılması; araştırma sonucunda elde edilen sonuç ve öneriler doğrultusunda uygulamalardaki eksikliklerin giderilmesi, bu konu ile ilgili yapılabilecek çalışmalara yol göstermesi ve kaynak oluşturması bakımından önem taşımaktadır. Araştırma betimsel türde olup model olarak tarama modeli ile yürütülmüştür. Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinde 2016-2017 öğretim yılında görev yapmakta olan öğretmenlere yöneltilen görüşme soruları ve alan uzmanları ile yapılan görüşmeler ile veriler toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ve program değişiklikleri ayrıntılı olarak verilmiş, AGSL’nin kuruluşundan günümüze bütün ders değişiklikleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Mevcut ders programı ile ilgili görüşler ve önceki programların karşılaştırılması dâhil birçok bulguya ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenler ve uzmanlar yapılan program değişikliklerinin iyi niyetli bir yaklaşımla gerçekleştirildiğini belirtseler de altyapı eksikliğinin mevcut ders programını kullanmakta sorunlar yaratabileceğine inanmaktadırlar. Gelecekte yapılacak çalışmalarda, program değişikliğinin ardından mezun olacak ilk öğrencilerin başarı durumlarının incelenmesi önerilmektedir.

___

  • Artut, K. (2004). Sanat eğitimi kuramları ve yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Balcı, A. (2015). Sosyal bilimlerde araştırma. (11. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Fraenkel, J. R., and Wallen, N. E. (2009). How to design and evaluate research in education. New York, NY: McGraw-Hill.
  • Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin haftalık ders çizelgeleri değişti. (2016). http://www.egitimveegitim.com/mebden_haberler/1990- guzel_sanatlar_ve_spor_liselerinin_haftalik_ders_cizelgeleri_degisti.html adresinden erişilmiştir.
  • Karasar, N. (2002). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2008). Ortaöğretimde Okul Çeşitliliğin Azaltılması Genelgesi. www.mevzuat.meb.gov.tr/dosyalar/745.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2016). Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği. http://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_11/03111224_ooky.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Özal, K. (2010). Beşinci Bölge Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Müzik Bölümlerinde Okuyan 9, 10, 11 ve 12. Sınıf Öğrencilerinin Beklentileri Arasındaki Farklar (Yayımlanmamış yüksek lisans Tezi). Ondokuzmayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Resmi Gazete. (2009). Millî Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Yönetmeliği. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/06/20090616-7.htm adresinden erişilmiştir.
  • San, İ. (2000). Sanat eğitimi kuramları. İstanbul: Ütopya Yayınevi.
  • Seyidoğlu, H. (2009). Bilimsel araştırma ve yazma el kitabı. İstanbul: Güzem Can Yayınları.
  • Sülün, E. (2007). Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri’nde Verilen Müzik Eğitiminin Öğrencilerin Meslek Seçimine Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Talim Terbiye Kurulu. (2016) 1975’ten Günümüze Kurul Kararları. http://ttkb.meb.gov.tr/www/gecmisten-gunumuze-kurul-kararlari/icerik/152 adresinden erişilmiştir.
  • Uçan, A. (2005). Müzik eğitimi temel kavramlar-ilkeler yaklaşımlar ve Türkiye’deki durum. Ankara: Evrensel Müzik Evi
  • Yıldırım, A., ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.