Türkiye’nin Demografik Özellikleri Doğrultusunda İnformal Öğrenmelerin Sertifikasyonuna Yönelik Gereksinimin Analizi

Nitelikli ara insangücünün yetiştirilebilmesinde yaşamboyu öğrenmeye dayalı ulusal bir mesleki yeterlik sisteminin oluşturulması ve informal gerçekleşen öğrenmelerin yaşamboyu öğrenme sürecinde tanınması ve belgelendirilmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, çalışmada kapsamında öncelikli olarak Türkiye'nin demografik ve işgücü yapısının incelenerek mevcut durumunun betimlenmesi, sonrasında ise Türkiye'de istihdamın artırılmasına, mesleki yeterliklerin geliştirilmesine ve ulusal bir mesleki yeterlik sisteminin yapısına ve informal öğrenmelerin tanınmasına yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'nin işgücü yapısına yönelik iki temel sorunun bulunduğunun ve bunlardan birinin yüksek işsizlik oranı, diğerinin ise herhangi bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumundan mezun olmaksızın yetkinlik isteyen iş kollarında veya mezun oldukları alan dışındaki iş kollarında faaliyet gösterenlerin sayısının fazlalığı olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamında informal öğrenmelerin belgelendirilmesi sistemi önerilmiştir

An Analysis the Needs of Certification of Informal Learning in Line Demographic Characteristics of Turkey

In this study, the purpose is to first describe current situation by examining the demographic structure and human power structure in Turkey, and then make recommendations related to ways to increase employment in Turkey, to improve professional competence and to enhance the structure of a national vocational qualification system. Looking at the indicators examined within the scope of the study, there are two key problems related to labor force structure in Turkey. One of these is high unemployment rate and the other one is the redundancy of people working in professions that needs certain professional qualifications without having graduated from any vocational and technical secondary education institutions or working in labor branches outside the field they have graduated from.

___

  • Alkan, C. (1999). Türk Milli Eğitim Sisteminin Mesleki ve Teknik Eğitim Boyutu. 75 yılda eğitim. Türkiye İş Bankası, 223-237, Ankara.
  • European Centre for the Development of Vocational Training-CEDEFOP (2009). Lignes directrices européennes pour la validation des acquis non formels et informels. Luxembourg: Office des publications de l’Union européenne. http://www.cedefop.
  • europa.eu adresinden 10 Mart, 2013 tarihinde alınmıştır.
  • European Statistics-Eurostat http://epp.eurostat. ec.europa.eu adresinden 15 Nisan, 2013 tarihinde alınmıştır.
  • Liétard, B. (1997) Se reconnaître dans le massif des acquis. M. Pouget, ve M. Osborne (Eds.), Studies in Continuing Education, 26:1, 45-66 içinde. Taylor&Francis veri tabanından 8 Mart, 2010 tarihinde alınmıştır.
  • Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı (2013). Milli Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim 2012-2013. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ankara.
  • Ministère Education Nationale de France. http://www. education.gouv.fr adresinden 5 Nisan 2013tarihinde alınmıştır.
  • Miser, R. (2002). Küreselleşen dünyada yetişkin eğitimi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 35: 1-2, 55-60.
  • Official Journal of the European Communities (2002). Council Resolution of 27 June 2002 on Lifelong Learning. tarihinde http://publications.europa.eu adresinden 15 Nisan, 2013 tarihinde alınmıştır.
  • Oktay F. (2003). Yaygın eğitim ve gençlik sivil to plum örgütleri. Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara.
  • Pouget, M. ve Osborne, M. (2004). Accreditation or validation of prior experiential learning: knowledge and savoirs in France a different perspective? Studies in Continuing Education, 26: 1, 45-66. Taylor&Francis veri tabanından 8 Mart, 2013 tarihinde alınmıştır. Sağlam, M. (2009). Eğitim ve Öğretim Programlarının Kapsamı. K. Selvi (Eds.) Öğretim İlke ve Yöntemleri içinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını 1854, 19-42.
  • Sezgin, İ. (1990). Çıraklık Okul ve İşletmelerde Meslek Eğitimi. Ankara: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Çı- raklık ve Mesleki-Teknik Eğitim Konseyi Hazırlık Dokümanı.
  • Soran H., Akkoyunlu B., Kavak Y., (2006). Yaşam boyu öğrenme becerileri ve eğiticilerin eğitimi programı: Hacettepe üniversitesi örneği. Hacettepe üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 30; 201-210.
  • Türk Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), (2004). Türkiye’de İşgücü Piyasasının Kurumsal Yapısı ve İşsizlik Raporu. http://www.tusiad.org.tr adresinden 10 Nisan, 2013 tarihinde alınmıştır . Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (2004). Türkiye’de işsizliğin önlenmesi ve istihdamın arttırılması, Çalışma Raporu. http:// www.csgb.gov.tr adresinden 10 Nisan 2013 tarihinde alınmıştır.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. İstatistik göstergeleri http:// www.tuik.gov.tr adresinden 15 Nisan, 2013 tarihinde alınmıştır.