İletişim ve Bilgi Edinme Hakkının Önemi

Bu incelememizde iletişim ve bilgi edinme hakkı ile ilgili kuramsal bilgiler verilmiş ve 4982 Sayılı, 24 Ekim 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan, 9 Ekim 2003 günü TBMM tarafından kabul edilen ve Resmi Gazetede yayınından 6 ay sonra yani 24 Nisan 2004 de yürürlüğe girecek olan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu hakkında daha ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile yapılan düzenlemeleri tamamlayıcı nitelikte olan Genel İdari Usul Kanunu Tasarısının temel ilkeleri belirtilmiştir. İletişimin sağlıklı ve kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesi, kişisel sorunlar kadar genel yurt sorunlarının çözümlenmesinde de büyük önem taşımaktadır. Artık bugün insanların bilgi edinmeye hakları olduğu herkes tarafından kabul edilmekte ve bunu gerçekleştirmek için çaba gösterilmektedir. İnsanların yalnız kendileri ve ülkeleri ile değil, bütün dünyada oluşan olaylar hakkında bilgi edinme hakları vardır. Bu hakkın kullanılmasının hangi nedenlerle sınırlanabileceği incelememizde belirtilmiştir. Bilgi edinme insanlar için bir hak olduğu gibi, bilgi vermeye yetkili olan kuruluşlar içinde bir ödev ve yükümlülüktür.

Communication and the Importance of the Right to be Informed

This article provides firstly, some theoretical information about communication and the right to be informed and later, gives a detailed explanation about the Law on the Right to be Informed which will be in force at 24 April 2004 in Turkey. The author says that: "Realizing a healty and principal communication has a great importance for the solution of the general national problems even personal ones. Today or from now on everybody agree that the people have the right to be informed and, there is an effort to realize the right. The peoples have the right to be informed not only for themselves and their own countries but about the facts all around the world. With which causes the right might be limited is shown in the article. Even to have information is a right for the individuals, it is a duty and responsibility also for the authorized institutions to give information".

___

  • Conseil De L'Europe (2002), Participation deş Citoyens A La. Vie Publique Local, Strasbourg.
  • Çaylı, Emek (2003), Medya Politikaları Konferansı, İletişim Araştırmaları (2003) Bahar, ISSN 1303-7900, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayını.
  • Developpement et Cooperation (1999).
  • Gürüz, Demet (1993), Halkla İlişkiler Teknikleri, İzmir.
  • Kazancı, Metin (1995), Kamuda ve özel Sektörde Halkla ilişkiler, Turhan Kitabevi, Ankara.
  • Tortop, Nuri (2003), Halkla İlişkiler, Yargı Yayınevi, Ankara.
  • Voyenne, Bernard (1990), Le Droit A l' Information.
  • Voyenne, Bernard (1971), La Presse Dans La Societe Contemporaine.
  • Uysal, Birkân (1998), Siyaset Yönetim Halkla İlişkiler, TODAİE yayını, no. 287, Ankara.