Devlete Yeni Rol: Regülasyon

Son yıllarda birçok ülkede, özellikle kamu hizmeti niteliğindeki mal ve hizmetlerle ilgili sektörlerde, bir düzenleme furyası içine girilmiştir. Bunun nedenleri arasında kamu hizmetlerinde özelleştirme; düzenlemenin gerekliliği ve bu düzenlemenin yararlarının anlaşılmaya başlanması, özel kesim işletmecilerinin hakim durumlarını kötüye kullanmalarına ilişkin endişeler sayılabilir. Girişilen iş aslında hiç de kolay değildir. Etkin bir düzenleme sisteminin kurulması ve işletilmesinin zorluğu ve bir öğrenme sürecini gerektirmesi bir tarafa; Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bu anlamda düzenleme geleneğinin bulunmaması, uzmanlığın mevcut olmaması, karşılaşılan zorluklardan sadece bir kaçıdır. İşte bu makalenin amacı, regülasyon konusunu hukuk ve ekonomi disiplini çatısı altında ele alarak, yukarıda değinilen konu ve sorunlara yönelik olumlu bir katkıda bulunmaktır.

A New Role to the State: Regulation

Recently, there has been an extraordinary rush in regulatory activities especially in public goods and service sector in most of the countries, this has occurred mostly as a result of privatization in the utilities sector, the increased awareness of the need for and benefits of such regulation, and the recognition of the need both to concerns about monopolistic abuses by private operators. The challenge is considerable, not only due to the complexity underlying the establishment and the operation of an effective regulatory system, but also because of the lack of a regulatory tradition and track record, scarcity of expertise, all so prevalent in developing countries such as Turkey. Aim of this article is to provide positive contribution to the above mentioned subjects and problems by taking the regulation topic in the discipline of law & economics.

___

  • Atiyas, İzak (1999), "Ne İçin ve Nasıl Regülasyon", Devletin Düzenleyici Görevleri adlı Konferans, İstanbul.
  • Bezard, Pierre (1990), "Le pouvoir de sanction financiere directe de la Commission des operations de Bourse", LPA.
  • Brisson, Jean-François (1999), "Les pouvoirs de sanction des autorites de regulation et 1'article 6&1 de la Convention europeenne des droits de 1'homme", AJDA.
  • Çakal, Recep (1996), Doğal Tekellerde Özelleştirme ve Regülasyon, DPT Uzmanlık Tezi, DPT Yayın No:2455, Ankara.
  • Guasch, J. Luis ve Spiller, Pablo (1999), Managing the Regulatory Process: Design, Concepts, Issues, and the Latin America and Caribbean Story, World Bank Publishings, Washington D.C.
  • Kerf, Michael - Geradin, Damien (1999), "Controlling Market Power in Telecommunications: Antitrust vs. Sector-Specific Regulation", Berkeley , Technology Law Journal, Aralık sayısı.
  • Mceldowney, John (1992), Law and Regulation: Current Issues and Future Directions, Londra OECD Committee on Competition Law and Policy (1999), Relationship Between Regulators and Competition Authorities, Paris.
  • OECD (1999), The OECD Report on Regulatory Reform - Thematic Studies, Paris.
  • Posner, Richard A. (1999), Natural Monopoly And Its Regulation, Cato Institute, Washington.
  • Shelton, Joanna R. (1999), "Regulatory Reform, Demonopolisation, and Privatisation: how to ensure consistency with competition", Pre-unctad X Seminar on the role of competition policy for development in globalizing world markets, İsviçre.
  • Stone, Alan (1982), "Regulati and Its Alternatives", Washington, D.C.: Congressional Quartely Press.
  • Syrett, Keith (2000), "İngiltere'de Özelleştirme: Siyasal ve Hukuksal Temelleri", 12 Mayıs 2000 tarihinde A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinde yapılan aynı adlı seminer, Ankara.
  • Uçar Özge P. -Karatepe Ahmet (1999), OECD Ülkelerindeki Rekabet Otoriteleri Örgütlenişlerinin Karşılaştırılması, Ankara, 1999, s. 3.
  • Ulusoy, Ali (1999), Bağımsız İdari Kurumlar, Ankara.
  • Utton, Michael (1987), The Likely Impact of Deregulation on Industrial Structures and Competition in the Community, Office for Official Publications of European , Communities, Luxembourg. Viscusi, W. Kip - Veraon, John M.- Harrington, Joseph E. (1995), Economics of Regulation and Antitrsrust, MIT Press.
  • Zenginobuz, Ünal - Oğur, Serhan (200), "Türkiye Elektrik Sektöründe Yeniden Yapılanma, özelleştirme ve Regülasyon", www.tesev.org.tr