Ord. Prof Dr. Süheyl Ünver'in Amasya Günlükleri'nin Tanıtımı ve Sadeleştirilmesi

A. Süheyl Ünver, kendisini kültür ve medeniyetimizin keşfine ve korunmasına adamış bir şahsiyettir. Bu amaçla tüm Anadolu coğrafyasını dolaşmış, gördüğü ve dinlediği hemen her şeyi not almıştır. Özellikle tarihi birikime sahip şehirlerle ilgili tuttuğu bu notları, müstakil defterler haline getirmiştir. Çalışkanlığı ve yılmak bilmeyen azmiyle bu defterlerin sayısı binleri bulmuştur. Bunlardan birisi de Amasya’ya aittir. Bu çalışmada, Süheyl Ünver’in çoğunluğunu Osmanlıca el yazısı ile kaleme aldığı Amasya Defterindeki notlar, günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Ayrıca gerekli görülen yerlerde tarafımızca notlandırmalar da yapılmıştır.

Presentation and Simplification of Amasya Diaries by Prof. Suheyl Ünver

Suheyl Ünver is a personality devoted his life to revelation and preservation of our culture and civilization. Therefore, he noted down whatever he saw and heard while exploring Anatolian territory. He compiled books from these notes which were taken about the cities that had historical background. With his diligence and determination, the number of books reached to the thousands. One of these belonged to Amasya. In this study, Suheyl Ünver’s notes in Amasya notebooks which were mostly written in Ottoman Handwriting translated into modern Turkish. In addition, required foot notes were given if necessary. 

___

  • Burgaz, Gülay, “Kapı Ağası Medresesi”, DİA, İstanbul, 2001.
  • Kazancıgil Aykut ve diğerleri, A. Süheyl Ünver Bibliyografyası, İşaret Yayınları, İstanbul, 1998.
  • Mustafa Vazıh Efendi, Amasya Fetvaları ve İlk Amasya Şehir Tarihi, haz. Ali Rıza Ayar, Recep Orhan Özel, Amasya Belediyesi, Amasya, 2011.
  • Olcay, Osman Fevzi, Amasya Şehri, haz. Harun Küççük, Kurtuluş Altunbaş, Amasya Belediyesi, Amasya, 2010.
  • Pakalın, M. Zeki, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, MEB, İstanbul, 1993.
  • Ünver, Süheyl, Amasya Defteri, Süleymaniye Kütüphanesi, no: 736.
  • Yardım, Ali, Amasya Kaya Kitabesi (Bâyezid Paşa İmareti Vakfiyesi), Amasya Valililiği, Ankara, 2004.
  • Yasar, Abdizade Hüseyin Hüsamettin, Amasya Tarihi, Amasya Belediyesi, Amasya, 2007.